[metaslider id="9331"]
személy

A szangvinikus személyiségtípusok jellemzése

A pszichológia már hosszú ideje foglalkozik az emberi lélekkel, próbál az emberek viselkedéséből következtetéseket levonni. Többféleképpen is elképzelték már, hogy milyen emberi személyiségek vannak, és hányféle. Volt, aki csak kétfelé osztotta az embereket egy-egy szempont alapján, míg van, ahol négyféle csoportba vannak sorolva, de olyat is ismerünk, ahol 16 féle személyiségtípust is leírnak.

A cikksorozatom utolsó részében azt a négyes felosztást mutatom be Nektek, amelyet már az ókorban megalkottak olyan híres görög és római orvosok, mint Hippokratész és Galénosz. A személyiségtípusokat tipizálták négy testnedv szerint (humorálpatológia): ezek a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyák/nyálka. Később ezekhez hozzájött a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő, amelyekhez szintén hozzátették a már megfigyelt személyiségtípusokat.

személy

A négyes felosztáson belül vannak extrovertált (kifelé forduló) és introvertált (befelé forduló) emberek. Az előbbi típusba tartozók általában társasági emberek, akik a világ megváltoztatására, jobbá tételére törekednek, addig utóbbiak inkább csendesebb, gondolkodó, elemző típusok. Emellett úgy is különbséget szoktak tenni a személyiségtípusok között, hogy felosztják őket aszerint, hogy mi a fő tevékenységük – van a teljesítményorientált – ők általában a ’munkamániások’ és szívesen töltenek sok időt tanulással, munkával; illetve kapcsolatorientált, akik általában azok, akiknek a legnagyobb öröme abban rejlik, ha a barátaikkal, családjukkal, párjukkal lehetnek minél többet.

 

Milyenek a szangvinikusok?

A melankolikusokkal ellentétben nyitott, barátságos, társaságkedvelő emberek. Sőt, általában ők tipikusan a társaság „középpontjai”, „mókamesterei”. Általában vidámak, lelkesek, optimisták. Ritkán rosszkedvűek, ha igen, biztos, hogy komoly gond van a háttérben. Élvezik az életet, szeretnek beszélni, történeteket mesélni, szeretik az embereket. Vannak azonban, akik néha már túl harsánynak tartják őket, hiszen hajlamosak lehetnek a hangos beszédre, kirívó, színes külsőre vagy viselkedésre. Rossz tulajdonságuk, hogy sokszor nagyon szétszórtak tudnak lenni, és nem mindig megbízhatóak például a határidőkkel, vagy rájuk háruló feladatokkal kapcsolatban. Ugyanakkor még ezeknek ellenére is szeretetre méltóak, hiszen általában nagyon bőkezű, jólelkű, kedves emberek.

 

Mit társítunk hozzájuk?

A szangvinikusok testnedve a vér, ezt az elnevezésük is mutatja (latinul a vér: sanguis), eleme pedig a levegő. Híres szangvinikus például Robin Williams vagy Bill Clinton, de a Micimackó egyik főszereplője, Tigris is.

személy

A szangvinikusok a négy őselem közül

Ide kattintva találod a tulelocsomag.hu személyiségtesztjét. Itt a felsorolt állításokból kell kiválasztanod azokat, amelyek úgy érzed, hogy igazak rád. A mellettük lévő betűk a négy személyiségtípus neveinek a kezdőbetűi (a szangvinikusé Sz), így ha megnézed, hogy a 40 ponton belül melyik betűből volt a legtöbb, láthatod, hogy melyik a Te személyiségtípusod. Segíthet esetleg az, ha külső segítséget is bevonsz, hiszen más lehet, hogy egy kicsit reálisabban lát kívülről, mint te magadat.

Ide kattintva kitölthetsz egy másik tesztetItt rövid, egy-két szavas emberi jellemvonásokat lehet látni, és mindegyik sorból ki kell választani azokat, amelyek a leginkább igazak rád. Itt is hasznos lehet, ha mást is megkérsz, hogy segítsen, olyat, aki úgy érzed, hogy jól ismer téged. Külön jó ebben a tesztben, hogy nem csak egy személyiségtípust dob ki, hanem a végén összegzi, hogy melyik típus mennyire (hány %-ban) jellemző rád – így még érdekesebb eredmények jöhetnek ki.

személy

Források: 1, 2

Képek forrása: 1, 2

EnglishGermanHungarian