[metaslider id="9331"]
Hogyan olvass az emberekben? – A nonverbális kommunikáció fortélyai

Hogyan olvass az emberekben? – A nonverbális kommunikáció fortélyai

Manapság nagyon gyakran tapasztaljuk azt a szituációt, amikor ez a párbeszéd folyik le két ember között: „Mi a baj? Látom, hogy nem vagy jól.” „Semmi.” Az emberek gyakran próbálják elrejteni érzéseiket, gondolataikat beszélgetőpartnerük elől, de a nonverbális kommunikációjuk elárulja őket. A tudományos kísérleteknek hála ma már eltanulhatunk 1-2 praktikát, amelyekkel embertársaink szavai mögé láthatunk anélkül, hogy ők maguk tudatában lennének ezzel. Gyakorlatilag olvashatunk az emberekben. 

Verbális és nonverbális kommunikáció 

Mielőtt belevetnénk magunkat a gondolatolvasás legmélyebb bugyraiba, ismerkedjünk meg a verbális és nonverbális nyelvi jelekkel. A gimnáziumi nyelvtanórákon megtanulhattuk, hogy a kommunikációnak sokféle típusa van: lehet egy vagy több irányú, lehet közvetlen és közvetett, a kommunikáció csatornáját tekintve pedig lehet verbális és nonverbális. 

Verbális jelek közé tartozik a beszéd: ezzel azonban nem vagyunk előrébb gondolatolvasás tekintetében, hiszen minden ember azt mond, amit csak akar: legyen ez az igazság vagy akár hazugság. Nonverbális elemek közé pedig nagyrészt tudatalatti gesztusok, mimikák, mozgásfajták tartoznak, amelyeket az emberek egyáltalán nem, vagy csupán nagyon nehezen képesek befolyásolni. Így tehát a nonverbális jelek elárulják az emberek valódi érzelmeiket, gondolataikat.

Verbális-nonverbális kommunikáció

De miért gondolatolvasás?

Biztos hallottad már azt a tényt, hogy az emberi kommunikációnak a nonverbális jelek 90%-át, míg a verbális jelek csupán 10%-át teszik ki. Ez azt jelenti, hogy embertársaink mondhatnak akármit, 90%-ban a testük elárulja őket. Hadd szemléltessem ezt a gyakorlatban:

Szituáció: egy baráti társaság beszélget az esti bulival kapcsolatban. Heni megkérdezi Fannit: „Te is jössz este a buliba? Mindenki ott lesz, el kell jönnöd!” Mire Fanni felel: „Tényleg? Kik mennek?” „Anna, Bence, Gréti, Lilla”- feleli Heni. „Rendben, majd még átgondolom.”

Ebben az esetben arckifejezések és mimikák nélkül nem találunk semmi kifogásolnivalót. Na, de mi van akkor, ha történet szereplői közül Fanni neheztel Grétire és az arca az ő nevénél tompa lesz, arcizmai megfeszülnek, de szavaival csupán kedvesen annyit felel, hogy még átgondolja. Valójában szívesen elmenne, de így, hogy Gréti is megy, semmi kedve hozzá.

Most pedig lássuk azokat a jeleket, amelyek elárulnak minket!

 

  • Nyitott-zárt test

Ha beszélgetőpartnered karjai keresztezve vannak mellkasa előtt, lábai összezárva és vállai beesve, az, hogy mosolyogva és bólogatva beszélget veled, mint halottnak a csók: nem számít. Teljesen lényegtelen, hogy kedvesen bólogat vagy nevet a vicceiden, valószínűleg nem élvezi a társaságod, hiszen testét „elzárja előled”.

Ennek azonban az ellentéte is igaz: bármennyire érdektelennek látod a partnered arckifejezéseit, ha közben testtartása egyenes, karjai a teste mellett pihennek és lábfejei feléd fordulnak, nagy valószínűséggel élvezi a társaságod.

Nonverbális kommunikáció - nyitott-zárt test

 

  • Nevetés

Ez a trükk, akkor működik, ha nem ketten, hanem nagyobb társaság tagjai beszélgetnek egymással. Ha a társaságon belül kíváncsi vagy arra, ki az, aki a legjobban kedvel téged, mindössze annyi teendőd van, hogy mondasz egy viccet. Aki nevetés közben a te szemedbe néz, az az ember az egész társaságból téged kedvel a legjobban. Ez az egyik legbiztosabb trükk, hiszen a másodperc tört része alatt nem lehet gondolkozni azon, kit nézzen az ember. Azonban ekkor visszaigazolást várunk tudatalatt, hogy az általunk kedvelt embernek is tetszik-e a poén, ezért nézünk rá.

Hogyan olvass az emberekben? A nonverbális kommunikáció - nevetés

 

  • Tenyér

Ha beszélgetőpartnered gesztikulálás közben a tenyerét felfelé tartja, ez tudatalatt őszinteséget, barátságosságot és nyitottságot sugall. Azonban ha valaki kézmozdulati során a tenyerét lefelé tartja, egy domináns jellemre utal: az illető valószínűleg a témában igen jártas, magabiztos és vezető ambíciói vannak.

 

  • És a szemek…

Ahogy mondani szokás, a szem a lélek tükre. Pszichológiai kutatások ezrei bebizonyították már azt, hogy az embert legkönnyebben a szeme árulja el. Ma már köztudott tény, hogy ha valaki hazudik, a szeme elárulja, hiszen zavartan néz és kerüli a szemkontaktust. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor beszélgetőpartnered nem néz a szemedben, de mégsem hazudik. Van pár tudatalatti, ösztönös szemmozgás, amelyről eddig biztosan nem hallottál:

    • le-balra

Ha beszélgetőpartnered lefelé-bal irányba néz, egy hangra próbál visszaemlékezni, felidézni. 

    • le-jobbra

Ebben az esetben az emberek többsége egy érzésre próbál visszaemlékezni, vagy újraélni egy korábban érzett emóciót.

    • fel-jobbra

Ebben az esetben az emberek hatalmas százaléka egy képet próbál felidézni a múltból, visszaemlékezni egy múltbéli képfoszlányra.

Ha legközelebb belevetnéd magad a gondolatolvasás rejtelmeibe, mindenképp próbáld ki bombabiztos trükkjeinket, amik segítségével nem csupán szociális képességeiden tudsz javítani, de gyakorlatilag birtokolhatod azt a képességet, amelyről sokan csak álmodni mernek: „A gondolatolvasást”.

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian