[metaslider id="9331"]
fiatal Budai szórakozóhely

A munkásparaszt fiatalság szórakozóhelye – 2. rész

Ebben a cikkemben a Budai Ifjúsági Park történetét folytatnám:

A hosszú hajú fiatalembereknek sok babér nem termett, az efféléket már a pénztárnál visszafordították. Rajnák sokszor megjegyezte, hogy menjen haza és mossa meg a sörényét. Meg volt győződve arról, hogy a hosszú haj az ápolatlan, ha ápolatlan, akkor zsíros és tetves, ha tetves, akkor azon már csak a nullás gép segít. Megjegyzendő, hogy a hatvanas években a kopaszságot sem tolerálták a bejáratnál, feltűnősködésnek vélték ugyanúgy, mint a „loboncot”. Kivételt képezett Bergendy István, akit a főnök a tánczenekarok, együttesek „minőségellenőreként” foglalkoztatott. A szólisták meghallgatását, tesztelését maga a vájt fülű főnök végezte. Egyszer előfordult, hogy egy csodálatos nemzetközi karriert magáénak tudó operaénekesnő fennakadt a szűrőjén: a park színpadára nem valónak minősítette. Bergendy sokkal kevesebb hibával válogatott. Együttese állandó szerződéssel rendelkezett, ami folyamatos fellépést és stabil anyagi hátteret biztosított. Rajnák az Omega és a Bergendy együttes közül utóbbit választotta, ezért az Omega mindvégig neheztelt a főnökre.

A száműzöttek

Az előző cikkben említettem a testi fenyítést, amit elnézett a rendfenntartóknak a hatóság. Volt azonban egy sokak által még rosszabbnak ítélt büntetés, a kitiltás, mely szólhatott rövidebb-hosszabb időre, de akár örökre is. Akiket sohasem engedtek belépni, azok is szórakoztak, csak a kapun kívül. Volt néhány nagyobb fa, amikre felmászva „madártávlatból” belépőjegy, szabályzat, pofonok és józanság nélkül szórakozhattak. Ezek a fiatalok bandákba verődve érkeztek a koncertekre, többnyire a külvárosból. Sok börtönviselt, rendőri felügyelet alatti és „közveszélyes munkakerülő” (KMK) volt közöttük. Valóban züllött életet éltek, keveset tisztálkodtak. Ezek a „galerik” el is nevezték magukat. A legproblémásabb és legerősebb a „Nagyfa galeri” volt, egyesek szerint pedig az elnevezés nem csupán az általuk bitorolt legnagyobb fára vonatkozik. A második világháború utáni években megnyitotta kapuit egy nagy befogadóképességű büntetés-végrehajtási intézet Szegedhez közel, Algyő-Nagyfa területén. Természetesen a rendőrség jól ismerte a galerit. Igazoltatta tagjait, gyakran bevitték néhányukat az „örsre”, 48 órára bent tarthatták őket a fogdában, aztán szélnek lettek eresztve. A tagok tudták, hogy milyen kihágásért milyen büntetést kaphatnak.

Munkásparaszt fiatalság

A főnök leáldozóban

Visszatérnék azokhoz a fiatalokhoz, akik a bozontos hajviseletük miatt váltak nemkívánatos személyekké. Kádár elvtárs a hetvenes évek elején elnézőbbé vált a fiatalemberek hosszú hajával kapcsolatban. Kinyilvánította, hogy ha valaki hosszú hajat akar, akkor legyen hosszú a haja, csak mossa azt. Rajnák elvtárs azonnal vette az adást, és a parkban egyre több sörény kezdett lobogni a szélben, de még szélcsendben is. Mondhatnánk, hogy végre minden széppé és jóvá vált, de egyre szaporodtak a balhék a parkban. Többször kellett a munkásőrségnek, rendőrségnek is beavatkoznia, aminek az lett az eredménye, hogy az alkoholos italok árusítását a hatóság megtiltotta. Nagyjából ebben az időben ért véget Rajnák Lászlónak és csapatának ténykedése. Az igazgató elvtársat 6 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, társai enyhébb büntetést érdemeltek ki – ennek hátterét az első részben már ismertettem. Rajnák nagyon nehezen viselte a börtönéveket; megtört, fogai kihullottak, egészsége igencsak megromlott. Szabadulása után nagyjából még öt évig húzta.

A park innovatív korszaka

A Rajnák-érát követő egy teljes évtized alatt a Budai Ifjúsági Park élete sokat változott. A gomba módjára szaporodó együttesek egyre jobban „radikalizálódtak”, ahogy ma kifejeznénk. Rengeteg új formáció lépett színre, pedig a működéshez akkor még ORI (Országos Rendező Iroda)-vizsgával kellett rendelkezniük. Megfelelő hangszeres tudás nélkül nem kapott engedélyt senki sem. Sorra alakultak az úgynevezett „supergroupok”, azaz korábbi zenekari múlttal rendelkező zenészek új formációi. A kemény rockot, „fémzenét” játszó bandák hangereje, szövegei egyre gerjesztették az amúgy is fokozódó társadalmi feszültséget. Az újhullámos zene és az alternatív szöveg is megtette hatását, amit a „nosztalgiahullám” sem tudott elmosni. Ha létezett hab a tortán, akkor az a punk eljövetele lehetett csak. A koncerteken már nem a csápolás jelentette a rendvédelmi problémát, hanem az ugrálás, forgás közbeni levegőbe rugdosás, persze főként acélbetétes bakancsban. Ha valaki közben a földre került, már nehezen állt a saját lábára. A punkok kopaszok vagy sörtehajúak voltak, hol vannak már a szelíd, hosszú hajúak… Bőrnadrág (persze műbőr), biztosítótű, ami a test minden táján előfordult. Ezek fontos kellékek voltak az optikai tuninghoz. A műfaj legjelesebb képviselője a Beatrice volt a hetvenes évek végén, Magyarországon és a BIP színpadán. Sokáig viszont Nagy Feróék nem „parkolhattak”, ugyanis ki lettek tiltva onnan, őket követték még néhányan. A teljesség igénye nélkül meg kell említenem néhány együttest, amelyek fellépéseit a BIP negyed évszázados fennállása alatt a legnagyobb tömegek övezték: Illés, Omega, Hobo Blues Band, Beatrice, Edda és a P. Mobil, amely alakulat 1984. szeptember 23-án lekapcsolta a villanyt, amit évtizedekig nem kapcsolt fel senki. „Minden korban van valami, ami akkor és ott jó és éppen attól válik széppé, hogy vissza nem hozható.” – szól egy réges-régi együttes refrénje, melytől talán nem is találhattam volna ideillőbb befejezést.

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian