[metaslider id="9331"]
típus

A melankolikus személyiségtípusok jellemzése

Az emberiség már régóta foglalkozik – ilyen-olyan formában – az emberi lélekkel. Tanulmányozza a viselkedést, szedegeti össze a különféle személyiségjegyeket, és próbál ezekből következtetéseket levonni. Többféleképpen is elképzelték már, hogy milyen és hányféle emberi személyiségek vannak. Volt, aki csak kétfelé osztotta az embereket egy-egy szempont alapján, míg van, ahol négyféle csoportba vannak sorolva, de olyat is ismerünk, ahol 16 féle személyiségtípust is leírnak.

A cikksorozatomban egy négyes felosztást mutatok be Nektek. A megalkotása olyan híres ókori orvosokhoz köthető, mint Hippokratész és Galénosz. A személyiségtípusokat tipizálták négy testnedv szerint (humorálpatológia): ezek a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyák/nyálka. Később ezekhez hozzájött a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő, amelyekhez szintén hozzátették a már megfigyelt személyiségtípusokat.

típus A négyes felosztáson belül vannak extrovertált (kifelé forduló) és introvertált (befelé forduló) emberek. Míg az előbbi típusba tartozók általában társasági emberek, akik a világ megváltoztatására, jobbá tételére törekednek, addig utóbbiak inkább csendesebb, gondolkodó, elemző típusok. Emellett úgy is különbséget szoktak tenni a személyiségtípusok között, hogy felosztják őket aszerint, hogy mi a fő tevékenységük – van a teljesítményorientált – ők általában a ’munkamániások’ és szívesen töltenek sok időt tanulással, munkával; illetve kapcsolatorientált, akik általában azok, akiknek a legnagyobb öröme abban rejlik, ha a barátaikkal, családjukkal, párjukkal lehetnek minél többet.

 

Milyenek a melankolikusok?

Nem kifejezetten társasági emberek. Általában kevés barátjuk van, de velük szoros, bensőséges kapcsolatot ápolnak. Igazi perfekcionisták, igyekeznek mindig a tökéletességre fókuszálni mind a munkájukban, mind a magánéletben. A munkában pontosak és precízek, de az otthoni környezetüket is általában szeretik rendben tartani, ügyelnek a külsejükre, szépérzékük miatt általában szeretik a művészeteket is, mint a zene, filmek vagy a könyvek – ezek kellemesebb időtöltést is adnak számukra, mint mondjuk egy nagy buli egy csomó emberrel. A perfekcionizmusukból következően könnyen észreveszik a hibákat magukban is és másokban is, vagyis elég kritikusak. Talán részben ez is az oka annak, hogy nehezen kötnek új kapcsolatokat. Elsőre érzéketlennek tűnhetnek, mert kívülről nem igazán látszik rajtuk semmi, pedig valójában az érzelmek széles skáláját élik meg belül. Sokszor el tudja ragadni őket a szomorúság és a negativitás, így ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egy melankolikus személy a bizalmába fogad, és közel enged magához, akkor részünkről kell egy jó nagy adag életvidámság, hogy alkalomadtán kirángassuk őket ebből az állapotból.

típus

Mit társítunk hozzájuk?

A melankolikusokhoz a négy testnedv közül a fekete epe tartozik, a négy őselem közül pedig a földet rendelik hozzájuk. Talán már a jellemzésből is egyértelműen következik, hogy a melankolikusok teljesítményorientáltak és befelé fordulók.

A melankolikusok között találhatunk orvosokat, jogászokat, gyógyszerészeket éppúgy, mint mondjuk festőket, írókat, zeneművészeket. Híres melankolikus volt például Ernest Hemingway, vagy Vincent van Gogh festő, de a Micimackó szereplője, Füles is ennek a személyiségnek a jellemvonásait viseli.

típus

A melankolikusok a négy őselem közül

Te is felismerted magadban a melankolikus jellemvonásait? Vagy még nem tudod? Ha kíváncsi vagy, akkor itt van neked két személyiségteszt:

1. https://tulelocsomag.hu/cikkek/1052vermersekletteszt.html

Itt a felsorolt állításokból kell kiválasztanod azokat, amelyek úgy érzed, hogy igazak rád. A mellettük lévő betűk a négy személyiségtípus neveinek a kezdőbetűi (a melankolikusé például M), így ha megnézed, hogy a 40 ponton belül melyik betűből volt a legtöbb, láthatod, hogy melyik a Te személyiségtípusod. Segíthet esetleg az, ha külső segítséget is bevonsz, hiszen más lehet, hogy egy kicsit reálisabban lát kívülről, mint te magadat.

2. http://www.magyarvagyok.hu/kultura/lelekbuvar/szemelyisegtesztek/3490-Vermerseklet-teszt.html

Itt rövid, egy-két szavas emberi jellemvonásokat lehet látni, és mindegyik sorból ki kell választani azokat, amelyek a leginkább igazak rád. Itt is hasznos lehet, ha mást is megkérsz, hogy segítsen, olyat, aki úgy érzed, hogy jól ismer téged. Külön jó ebben a tesztben, hogy nem csak egy személyiségtípust dob ki, hanem a végén összegzi, hogy melyik típus mennyire (hány %-ban) jellemző rád – így még érdekesebb eredmények jöhetnek ki.

 

Források: 1, 2

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian