[metaslider id="9331"]
A magyar krimi irodalom felemelkedőben - a legújabb bűnügyi regények

A magyar krimiirodalom felemelkedőben – a legújabb bűnügyi regények

A krimi az irodalmi műfajok között az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb kategória, sok helyen ismét virágkorát éli. A lebilincselő, titokzatos rejtélyekkel, akár gyilkosságokkal tűzdelt történetek pillanatok alatt lekötik az olvasók figyelmét, akik óhatatlanul tudni akarják, hogyan alakul az adott regény karaktereinek sorsa. Napjainkra a magyar krimi is újra elindult a felemelkedés útján, egyre több újdonság lát napvilágot elsőkönyves magyar íróktól, akiknek garantáltan nem ez lesz az utolsó kiadott történetük. Mostani cikkemben három nemrégiben megjelent magyar bűnügyi kötetet mutatok be, amelyek egyaránt nem nélkülözik az izgalmakat és a váratlan fordulatokat.

Mészáros Dorka: Mimézis

Mészáros Dorka regénye egyből egy sejtelmes, rejtélyes címmel indít. Sokak számára vethet fel kérdéseket, hogy mit jelenthet a mimézis szó, amely az egész történetet felöleli. Leegyszerűsítve utánzást, művészi tükrözést jelent a szó, amit egy Arisztotelész által megfogalmazott idézet is jelez a regény legelején. 

A történet nagyban épít rejtélyes eltűnésekre, kezdésként mindjárt megismerjük az alapszituációt, miszerint a rendőrség a lakosság segítségét kéri Kovács Bence eltűnése ügyében. Az eltűnt fiú szomszédja, Réka elhatározza, hogy mindenáron megkeresi Bencét, annak ellenére, hogy terhessége miatt szabadságot írtak elő számára. A nyomozásban társa lesz Varga Gergő, aki az emberi elme és viselkedés kiváló ismerője, tudásával olyan összefüggéseket is meglát, amelyek mások figyelmét elkerülhetik.

A történet előrehaladásával csak úgy szaporodnak a holttestek és egyre több eltűnést is bejelentenek. Réka és Gergő versenyt futnak az idővel és egyhamar rájönnek, hogy a sorozatgyilkost csakis együttműködve tudják kézre keríteni.

A regény végén egy látványos, ugyanakkor félelmetes akcióval, amelyben Gergő is majdnem életét veszti elfogják az elkövetőt, aki végül nyomás hatására beismeri a gyilkosságokat, azok indítékát és alkalmazott módszereit. A beismerés hatalmas ütést válthat ki egyes olvasókban és gondolkodásra is késztetheti őket.

A regény különlegessége, hogy a benne elkövetett bűnügyeket egytől egyig megtörtént magyar kriminalisztikai esetek inspirálták. Az elkövetett bűncselekmények száma sokkoló, mindamellett kiváló képet kapunk hőseink jelleméről és lelki állapotukról. 

Mészáros Dorka: Mimézis

Hidas Bence: És mindent betemet a hó

A történet Hidas Bence első regénye, amely azonnal sikert és ismertséget hozott, a kritikusok különösen figyelemre méltónak tekintették, mivel egy elsőkönyves író kötetéről van szó.

A regény szinte pontosan a száz évvel ezelőtti Budakeszi környékén játszódik, 1924 kemény és fogvacogtató telén. Az egyik lakos Wimmer Marika a település kápolnájához igyekszik, de a felszentelt épületben biztonság helyett félelem várja. Az egyik ablakon betekintve szörnyű látvány fogadja, egy fiatal lány holttestét látja meg kiterítve a kápolna padlóján.

A rejtélyes gyilkosságot két budapesti nyomozó, Pinelli Károly és Márzay Ottó próbálják kideríteni, de nehezen boldogulnak a falu bizalmatlan, gyanakvó lakosaival. Később újabb halálesetek történnek, amelyet egy rablássorozat is tetőz, így a tettes megállítása mindennél fontosabbá válik.

Az író történetvezetése és bemutatása nagyon jó, szépen ábrázolja az 1920-as évek Magyarországának hangulatát. Jól kivehető, hogy a világháború és Trianon traumája milyen hatást váltott ki az emberekben, és hogy e negatívumokat hogyan és milyen módon próbálják feldolgozni. 

Sok más regényhez hasonlóan központi szerepet tölt be a könyvben a múltban elkövetett bűnök és vétkek. Erre ráerősít a regény tartalmát bemutató szöveg első mondata is: Aki egyszer bűnös, örökké bűnös.

Hidas Bence: És mindent betemet a hó

Patkó Ágnes: Halálos rozé

Tavaly ősszel jelent meg az írónő fent említett krimije, amelynek már az alcíme (Szekszárdi vörös 1) is elárulja, hogy a történetet további kötetek is követik majd. A regény erősíti a kortárs magyar krimi könyvek táborát, közülük a legtöbb a General Press kiadó gondozásában jelent meg.

A regény Szekszárdon játszódik, ahová a főhős Renáta egy nyugodtabb élet reményében költözik Budapestről. Miután birtokba veszi új házát, lelkesen veti bele magát a lakberendezésbe, kertészkedésbe, a szomszédokkal és várossal való megismerkedésbe. Egy rangos eseményen megismerkedik a legjobb rozé díját elnyerő borásszal, ám amikor másnap reggel pincelátogatásra érkezik a férfihoz, holtan találja.

A rendőrség balesetre gyanakszik, az áldozat pusztán figyelmetlen volt és emiatt mustgázmérgezést kapott. Renáta azonban biztos benne, hogy itt többről van szó, véleménye szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, ezért maga áll neki kinyomozni ki lehetett a tettes.  

Patkó Ágnes: Halálos rozé

Az elmúlt időszakban egyre több magyar bűnügyi történet látott napvilágot, annak ellenére, hogy viszonylag kevés hazai könyvkiadó karolta fel a kortárs krimi írókat és szerzőket. A bemutatott regények mellett számos, e műfajba tartozó alkotás jelent meg, köztük talán a legnevesebb Zajácz D. Zoltán Balaton trilógiája és annak előzménykötete, a Gyilkos Balaton című történet. A négy kötet egyhangúan a Kádár kori Magyarország történetével és elsősorban nyári hagyományaival ismerteti meg az olvasót. 

 

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian