[metaslider id="9331"]

Továbbtanulás? Ilyen volt a 2024-es Educatio kiállítás és Nyílt nap – Interjú Szabó M. Csengével

2024 januárjában is megrendezésre került a háromnapos felsőoktatási kiállítás a budapesti Hungexpoban. Erre az eseményre az ország minden pontjáról érkeznek diákok, akik a program keretein belül felsőoktatási információkat tudhatnak meg a magyar és nemzetközi egyetemekről és főiskolákról egyaránt. Ahogy minden évben, úgy idén is képviseltette magát a Pécsi Tudományegyetem az összes karával együtt. Január 31-én pedig megrendezésre került a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudomány Karán a Nyílt nap is, ahol rövid időn belül megtelt a létszám az óriási érdeklődés miatt.  Szabó M. Csengét, a Pécsi Tudományegyetem  joghallgatóját kérdeztük benyomásairól, gondolatairól a programok kapcsán. Csenge aktívan vett részt mindkét eseményen, így hitelesen tud számot adni nekünk.

Mióta készült a csapat az educatios kiállításra? Hogyan alakultak az előkészületek?

Szabó Mónika CsengeSzabó M. Csenge: Az Education az EHÖK-kel (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat) vettem részt elsősorban, de nagy szerepet játszott az Állam- és Jogtudományi Kar képviselete is a 3 napos rendezvényen. Az EHÖK-kel már hetekkel a szakkiállítás előtt megkezdtük a készülődést a lebonyolítást illetően. Mindenkinek megvolt a feladatköre, és hogy mire kell odafigyelni külösen. Szerencsére minden a tervek szerint alakult és sikeresen zajlott le.

A PTE ÁJK standja mind a 3 napon részt vett a kiállításon, melyik volt a legemlékezetesebb közülük?

Szabó M. Csenge: Így van, mind a három nap helytállt Karunk felkészült és lelkes csapata. A kiállítás 10-kor kezdődött, így reggelente 8 óra körül kezdtük meg a kipakolást, elkészülést. Pénteki nap (01.12) ez kifejezetten előnyünkre vált, mert felmérések alapján is e napon voltak a legtöbben az érdeklődök. Ezáltal talán ezt mondanám a legemlékezetesebb napnak mind közül.

Mennyire volt népszerű a pécsi karok közül az Állam- és Jogtudomány Kar?

Szabó M. Csenge: Szerencsére nagyon sokakat vonzotta Pécsen belül az Állam- és Jogtudományi Kar és a csapat felkészültségének köszönhetően részletes tájékoztatást kaptak a leendő hallgatók és érdeklődök egyaránt. Több esetben csoportosan gyűltek a diákok a stand köré, ami vonzotta ennek köszönhetően az embereket. 

Mik voltak a legtöbbször elhangzó kérdések felétek? Mi érdekelte a legjobban az idei végzősöket?

Szabó M. Csenge: Top kérdésnek számított a,,Miből érdemes emeltezni?”, ,,Tényleg olyan nehéz a Római jog?”, ,,Sokat kell tanulni?” kérdés, illetve ,,Milyenek az oktatók?”. De akadtak olyanok is, akiket a hallgatói és közösségi élet érdekelte inkább.

Mit gondolsz Csenge, valóban hasznos ez a kiállítás a a középiskolások számára?

Szabó M. Csenge: Azt gondolom, hogy ez egy rendkívül hasznos kiállítás. Sajnálom, hogy annak idején nem tudtam részt venni rajta. Azoknak, akik tényleg elszántak a továbbtanulást illetően és tudni vágyóak, kifejezetten ajánlom. Segít eldönteni, hogy mit is szeretnénk tanulni, mi az, ami igazán érdekel bennünket. Vagy pontosabb képet kaphatunk arról is, hogy lehet más irányban kellene gondolkodnunk. Ezeket összegezve, mindenképpen eredményes a részvétel. 

Milyen érzésekkel búcsúztál a kiállítástól?

Szabó M. Csenge: Nagyon jól éreztem magam a 3 napban, leginkább azért, mert értékes információkkal tudtam segíteni az érdeklődőket. Különösen jól esett, mikor pozitív visszacsatolást kaptam diákoktól és szülőktől egyaránt. Élvezetes volt látni a figyelő tekinteteket és hallani az előadásom után az esetlegesen felmerült kérdéseket. Hamar eltelt a három nap, ez az egy amiatt szomorú voltam. Boldogan és pozitív élményekkel búcsúztam az Educatiotól.

Január 31-én ismét megrendezésre került a pécsi jogi karon a Nyílt nap. Milyen programok várták az érdeklődőket?

Szabó M. Csenge: Január 31-én a Nyílt napra megtelt a regisztrációs helyek száma. Ezen felül is akadtak érdeklődök, akiket próbáltunk befogadni az előadásokra. Többek között tájékoztató előadásokon vehettek részt az érdeklődök karunkról, a legfontosabb tudnivalókról, az új felvételi eljárással kapcsolatban, ezek mellett bemutatkoztak a hallgatói szervezetek, illetve interaktív beszélgetést is folytathattak az érdeklődők hallgatótársaimmal. Angyal vagy ördög játék – Játékos hazugságvizsgálatot is kipróbálhatták a látogatók, és szabadulószobára is lehetett jelentkezni.

Mi volt a számodra legemlékezetesebb előadás vagy program a Nyílt napon?

Szabó M. Csenge: Számomra a felvételi tájékoztató volt az új rendszer miatt kiemelkedően fontos, illetve a szabadulószoba, ami plusz izgalmakat rejtett a látogatók számára.

Szerinted mi az oka annak, hogy a 300 fős létszámkorlát rövid időn belül betelt? Miért lehet ennyire vonzó a pécsi jogi kar? 

Szabó M. Csenge: Szerintem fontos kiemelni, hogy a Pécsi Állam- és Jogtudományi Kar a legjobb vidéki jogi kar, ami fontos szempont lehet már önmagában. Emellett a közösségi élet is sokrétű, különböző rendezvényekkel és programokkal várja kedves érdeklődőit.  

Az új érettségi rendszer sokat csavart az eddigi pontszámításon. Az idei rendszer alapján mik azok a követelmények, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen hozzánk?

Szabó M. Csenge: Ami új dolog, az intézményi pontok. Történelem és latin nyelv vagy magyar vagy egy idegen nyelv (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni).

Második éve jársz már a pécsi jogi karra, aktív résztvevője vagy az iskolai életnek és a közösségnek is. Végezetül mi az a dolog, amit az elmúlt évek tapasztalatai alapján tanácsolnál a most érettségizőknek?

Szabó M. Csenge: Elsőként, hogy ne stresszeljék túl az érettségit. Ahogy túllesznek rajta és felvételt nyernek egyetemre, rájönnek majd, hogy nem is volt ez olyan rossz dolog. Az utolsó pillanatra hagyást és halogatást meg kell tanulni leküzdeni. Szorgalmi időszakban szerintem érdemes mindenből megírni lehetőség adtán a szorgalmi dolgozatot, nagy könnyítés lesz a későbbiekben. A közösségi létet illetően szerintem érdemes a programokon részt venni, jól érezni magunkat és kapcsolatokat építeni, barátokat szerezni. Remélem, találkozunk gólyatáborban és a 2024/25-ös tanév első napján! 

 

 

Kiemelt kép: 1

EnglishGermanHungarian