[metaslider id="9331"]
kolerikus

A kolerikus személyiségtípusok jellemzése

Az emberek már régóta foglalkoznak azzal, hogy a különféle személyiségjegyeket összegyűjtsék, és az egyes fő személyiségtípusokat kategorizálják. Többféle felosztás is született már, vannak olyanok, amelyek csak kétfelé osztják az embereket egy-egy szempont alapján, míg van, ahol négyféle csoportba vannak sorolva, de olyat is ismerünk, ahol 16 féle személyiségtípust különböztetnek meg.

Abban a felosztásban, amelyet most készülök elkezdeni bemutatni Nektek, 4 személyiségtípust találhatunk. A megalkotása még az ókori görögökhöz nyúlik vissza, ahol először a személyiségtípusokat négy testnedvhez rendelték: vér, sárga epe, fekete epe és nyák/nyálka. Később ezeket felváltotta a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő, amelyekhez szintén hozzárendelték a már korábban kialakított személyiségtípusokat.

kolerikus

A négyes felosztáson belül beszélhetünk extrovertált (kifelé forduló) és introvertált (befelé forduló) emberekről. Míg az előbbi típusba tartozók általában társasági emberek, akik a világ megváltoztatására, jobbá tételére törekednek, addig utóbbiak inkább csendesebb, gondolkodó, analizáló típusok. Ezt a kettéosztást önmagában is szokták használni, sokan ismerik és használják a személyiség jellemzésére.

 

Milyenek is a kolerikusok?

Az egyik legjellemzőbb tulajdonságok, hogy vezéregyéniségek, de legalábbis igencsak karizmatikusak. Nem csak egy-egy csapatot vagy „projektet” képesek vezetni, de a saját életüket is általában megfontoltan, kemény kézzel irányítják, határozott véleményük és határozott döntésük van.

Mivel általában határozott fellépés jellemzi őket, így ehhez köthetően viszonylag nagy az önbizalmuk, környezetük általában kiemelkedően bátornak tartja őket, sokszor olyan dolgokat is meg mernek csinálni vagy ki mernek mondani, amit sokan mások nem mernének. Erejükkel nem csak magukért, hanem családjukért, barátaikért vagy csak simán a gyengébbekért, védtelenekért is képesek kiállni. Ha például egy hirtelen veszélyes helyzet vagy konfliktus áll elő, akkor a kolerikusok általában jók szoktak lenni azoknak a gyors és hatékony megoldásában. A jó fellépés és bátorság mellett pedig sokszor a kitartásuk is célra vezeti őket. Nagyvonalúságuk és (általában) jószívűségük nagyon szerethetővé tudja tenni őket az emberek számára.

Ugyanakkor a temperamentumos, szókimondó stílusuk visszaüthet, és – akár anélkül, hogy feltűnne nekik – megbánthatnak vele másokat. Ők maguk viszont szintén sértődékenyek tudnak lenni, és nehezen tudnak túllépni az ilyenkor megjelenő fájdalmon, haragon. Nagyon szeretnének jól teljesíteni és minél több elismerést is kapni, ráadásul a versenyszellem is tombol bennük, ami egy darabig előnyükre válhat, de vigyázni kell, hogy például egy baráttal vagy családtaggal szemben feleslegesen ne legyen ilyen érzésük.

 

Mit társítunk hozzájuk?

A kolerikusok testnedve a sárga epe, amit abból vezettek le, hogy ez egy lobbanékony, viszonylag hirtelen haragú személyiségtípus, és régen az epét a harag „központjának” tartották. Őselemük pedig a tűz, ami a legkevésbé sem meglepő, hiszen ők általában igazán forróvérű, tevékeny, aktív egyéniségek, illetve a számos egyéb tulajdonságuk is – például a magabiztosság, bátorság, melegszívűség, szenvedélyesség – is erre az elemre utalnak.

kolerikus

Bár természetesen a hétköznapi emberek között is ugyanúgy vannak kolerikusok, illetve más személyiségtípusokból is vannak híres emberek, mégis sokat mond talán, hogy sok „nagy név” a történelemben ebbe a típusba tartozik, többek között Napóleon is kolerikus volt.

kolerikus

A kolerikusok a négy őselem közül

Magadra ismertél? Esetleg egy barátodra, ismerősödre? Ha szeretnéd megtudni, hogy valóban kolerikus vagy-e, esetleg milyen részben igazak rád ennek a személyiségtípusnak a vonásai, akkor ide kattintva elérhetsz néhány ezzel kapcsolatos személyiségtesztet! 

Itt állításokat olvashatsz és ki kell választani azokat, amelyek úgy érzed, hogy igazak rád. A mellettük lévő betűk a négy személyiségtípus neveinek a kezdőbetűi (a kolerikusé a K), így megnézheted, hogy a 40 ponton belül melyik betűből volt a legtöbb, illetve megkeresve a K betűs mondatokat, kiszűrve azokat amelyek nem igazak, arra is rájöhetsz, hogy a kolerikus személyiség jellemzői mennyire igazak rád. Segíthet esetleg az, ha nem csak magunknak töltjük ki, hanem megkérünk valakit, hogy ő is csinálja meg, hiszen ő kívülről olyan dolgokat is észrevehet, amit mi esetleg nem.

A magyarvagyok.hu oldalon is találhatsz egy személyiségtesztet, ahol egy-két szavas emberi tulajdonságokat, jellemvonásokat olvashatsz. Ezek közül kell kiválasztani, amelyek a leginkább igazak rád, soronként egyet-egyet. Itt is hasznos lehet, ha nem csak saját magadtól jelölöd be az egyes tulajdonságokat, hanem esetleg megkérsz valakit, hogy kívülről hogy lát téged. Külön érdekes ebben a tesztben, hogy nem csak egy személyiségtípust ad meg, hanem azt mutatja, hogy melyik típus mennyire (a jellemvonások hány %-a) jellemző rád – hiszen az emberek többsége nem csak ilyen vagy olyan, hanem akár több típus ’keveréke’ is lehet.

 

 

Források: 1, 2

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian