[metaslider id="9331"]
karácsony

„Ajándékozz élményt karácsonyra” – ötletek arra az esetre, ha kifogynál az alternatívákból. Interjú a PTE ÁJK oktatóival a karácsonyi ajándékozási szokásaikról

Közeledik a karácsony, viszont még van időnk kitalálni, hogy milyen ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Kiskoromban nagyon szerettem kézzel készített ajándékokon munkálkodni, viszont ahogy cseperedtem fel, ez egyre jobban háttérbe szorult, mert sajnos elfogytak az ötleteim. Itt került előtérbe alternatívaként az, hogy élményt ajándékozzak a családomnak. Ebben a témában szeretnék felsorakoztatni pár szuper lehetőséget. Úgy gondolom, hogy néha egy tárgyi ajándéknál többet tud érni egy élmény, amit átél az ember és örökre a szívébe zárhatja.

 

Ha a kikapcsolódás van a központban…

Véleményem szerint mindenki összetenné a két kezét, ha egy ilyen fárasztó év után lehetősége lenne kikapcsolódni egy hotel/szálloda pezsgőfürdőjében és egy óriásit koccintani egy pohár pezsgő társaságában. Ha az ember egy távolabbi települést választ, akkor az utazás is ad egyfajta feelinget, ami hiányzik az emberek életéből manapság, hisz a koronavírus-járvány sokszor gátol bennünket a kiruccanásokban. A természetkedvelőknek egy kirándulás is remek ajándékként szolgálhat, nem beszélve egy pincelátogatásról borkóstolással egybekötve. Ne felejtsük el, hogy egy országjáró körutat egyszer mindenkinek be kell terveznie az életébe, így hasznos lehet ellátogatni Magyarország jeles helyeire, ahol nem minden nap fordul meg az ember. Érdemes elolvasni Szűcs Dóri korábbi cikkét a témával kapcsolatban. 

A wellnessnél már csak egy üdítő és kikapcsoló masszázs jobb. Rengeteg ember végzi a munkáját ülve, hiányzik a sport az életükből. Ez különböző fizikai problémákat hozhat felszínre, egy masszázs életmentő lehet az ilyen helyzetekben. Természetesen a sportolóknak is nagyon hasznos és célszerű ellátogatni kedvenc masszőrükhöz, hogy segítse az izmaik ellazítását és orvosolja az esetleges fájdalmaikat. Szeretném nektek ajánlani Horváth Zitát, aki masszőrként dolgozik Pécsett a Hello Woman Beauty Szalonban, amit a Szigeti út 140-ben találtok meg. Biztosíthatlak titeket arról, hogy Zitának arany keze van és profi munkát végez. Ajándékutalványok vásárlására is van nála lehetőség, utalva itt egy szuper ajándékra karácsony alkalmából.

Az emberek szeretnek gyönyörű hajkoronával megjelenni különböző eseményeken, legyen az egy ünnepi vacsora, egy szilveszteri buli vagy egy baráti találkozás. Ebben az esetben nincs is jobb annál, mint meglepni a szeretteinket egy szépítő alkalommal egy szuper fodrásznál, műkörmösnél vagy kozmetikusnál. Manapság rengeteg szépészeti beavatkozás közül is lehet választani, így, ha tudjuk, hogy mire vágyik a családtagunk, könnyű rábökni a legmegfelelőbb alternatívára. Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljam Görcsi Fannit, aki fodrászként dolgozik Pécsett a Beauty Gardenben, amit a Kodolányi utca 23-ban találtok meg. Fanni remek fodrász és a vendégei hatalmas, elégedett mosollyal távoznak tőle. Ajándékutalványt is tudtok tőle vásárolni 5.000 és 10.000 forintos értékben. 

 

A kihívás szerelmeseinek…

A Tandemugrást a kihívások szerelmeseinek találták ki. Vannak emberek, akik rettenetesen félnek a magasságtól és el sem tudják képzelni milyen lehet egy repülőből kiugrani, mások viszont ebben látják azt az élményt, amit át szeretnének élni egész életükben. Ami jó hír, hogy Pécsett is van számos lehetőség ugrani. Városunk megadja a lehetőséget annak, aki él-hal a falmászásért, a gokartért, a lézerharcért, vagy a paintballért, hogy kipróbálja, illetve fejlessze magát az adott tevékenységkörben. Ne felejtsük el a szabadulószobát sem, ami remekül össze tud kovácsolni egy csapatot is egy céges bulin.

 

Ha különlegesre vágynál: Coloris Íriszfotózás

Pécsett a Király utca 20-ban lehetőségetek van megörökíteni az íriszeteket. Ez egy nagyon különleges lehetőség, hisz egy nem mindennapi élményt nyújt az elkészítése, illetve az eredmény kézben tartása egyaránt. Sokan mondják, hogy: „A szem a lélek tükre”.  Mindenki nagyon különleges és egyedi szemmel rendelkezik, ezáltal nagyon személyre szóló ajándéknak minősül. Nem csak egyénileg lehet részt venni a fotózáson, páros képet is készítenek. Lehetőség van náluk ajándékutalványt vásárolni, így a karácsonyfa alatt is beharangozható a jövőbeli kis kaland. 

karácsony

A téma kapcsán megtudakoltam, hogy a PTE ÁJK oktatói hogyan hangolódnak az év legszebb ünnepére és hogy milyen ajándékozási szokásaik vannak.

 

Dr. Herke-Fábos Katalin Tanárnő mesélt nekem arról, hogy mit is jelent számára a karácsony:

Mit jelent a Tanárnő számára a karácsony ünnepe?

karácsonyDr. Herke-Fábos Katalin: Hívő emberként számomra a karácsonyra való készülődés, várokozás már az adventi időszakkal megkezdődik. Fontosnak tartom, hogy ebben az időszakban figyelmet fordítsunk az ünnepek belső megélésre is. Az év minden időszakában melegséggel tölt el az adventi időszakhoz kapcsolódó ízekre, illatokra, élményekre való visszaemlékezés. Talán ezért is hagyomány a családunkban, hogy a szívünknek kedves személyeket, családokat kézzel készített mézeskaláccsal ajándékozzuk meg. A szentestét és a karácsony két napját családi körben töltjük. Ilyenkor több időnk jut a közös programokra is, mint az év más időszakában. 

 

Előfordult már, hogy valamilyen élménnyel lepték meg a szerettei karácsony alkalmából? (programok, kirándulás, wellness stb.)

Dr. Herke- Fábos Katalin: Mivel nagyon fontos számomra a kiszámíthatóság, nem nagyon mer a családom olyan programot szervezni, amit előre nem egyeztettek velem. Ezért ilyen típusú meglepetésben még nem volt részem. Én magam viszont kifejezetten élményajándékokkal szoktam meglepni a családtagjaimat. De volt már, hogy egy hosszú hónapokon keresztül szervezett meglepetés síelést a karácsonykor hirtelen beköszöntött tavaszias időjárás hiúsított

 

Dr. Vörös Eszter Tanárnővel beszélgettem, aki elmesélte, hogy hogyan szokott meglepetést okozni szeretteinek:

Inkább kézzel készített vagy vásárolt ajándékokkal szokott kedveskedni szeretteinek ezen a szép ünnepen?

karácsonyDr. Vörös Eszter: Mondhatnám, hogy „ó, én vagyok a kézzel készített ajándékok nagykövete”, azonban sajnos nem ez a valóság. Próbálkoztam én is, főleg gimnazista koromban (ehető ajándék, öntött szappan, beragasztott fényképalbum), hosszú listám van… Viszont sajnos a végeredmény sosem olyan lett, amilyennek elképzeltem. Úgyhogy ma már teljes büszkeséggel vállalom, hogy abszolút az „ajándékvásárlós típus” vagyok. Próbálok egész évben figyelni a szeretteimre, fel is szoktam írni egy-egy elejtett mondatot, így majdnem mindig sikerül olyan ajándékkal meglepnem őket, aminek tényleg igazán örülnek. A csomagolás az egyetlen, amit kézzel készítek. Napokat töltök el vele és igyekszem minden évben a lehető legszebbre csomagolni az ajándékokat.

 

Ki tud emelni egy olyan ajándékot, aminek a legjobban örült az élete során?

Dr. Vörös Eszter: Gyermekkoromból szinte az összes ajándékom ilyen, én minden túlzás nélkül, minden évben azt kaptam, amire vágytam. Egy konkrét dolgot nehezen tudok kiemelni, az adott életszakaszban annak az adott dolognak örültem mindig a legjobban, amit kaptam. Óriási öröm volt például, amikor egyetemista lettem és kaptam egy lakást, de hatalmas öröm volt az első autóm is, ami szintén a szüleim ajándéka volt az első diplomám megszerzése után. Viszont fontos, hogy ne felejtsük el, hogy ezek mind-mind „csak” anyagi javak és én bármelyiket, bármikor elcserélném azért, hogy újra átélhessek egy igazi, együtt töltött, boldog családi karácsonyt.

karácsony

 

Kiderítettem, hogy Dr. Tóth Dávid Tanár Úr miként varázsol karácsonyi hangulatot otthonában: 

Mivel szokott karácsonyi hangulatot teremteni otthonában?

karácsonyDr. Tóth Dávid: Az adventi időszakban meggyújtom a koszorúgyertyákat. Karácsonykor egy kicsi fám szokott lenni, amelyet feldíszítek lámpákkal és karácsonyi díszekkel. Emellett az ablakomra is helyezek világítást. A TV-re szeretek kivetíteni karácsonyi hangulatot hozó videókat (pl.: egy kandallóval).

 

Általában milyen jellegű ajándékokkal szokta meglepni a szeretteit karácsonykor? 

Dr. Tóth Dávid: Szüleimnek könyveket szoktam ajándékozni például történelmi vagy egészségügyi témában. Testvéremnek számítástechnikai dolgokat ajándékoztam az elmúlt években. Unokatestvéreim, akik még kicsik, játékoknak és különböző csokoládéknak szoktak örülni.

 

A Media Iuris nevében nagyon szépen köszönöm az interjút és mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánok!

EnglishGermanHungarian