[metaslider id="9331"]
pécs

A hajdani mecseki szenzáció – a pécsi Vidámpark története

Az idősebb Pécs és környékbeli generáció bizonyára emlékszik a Mecseki Vidámparkra, mely a Mecseki Parkerdőben, a TV torony közelében működött és a város szerves részét alkotta 50 éven keresztül. A Vidámpark azonban 12 évvel ezelőtt végleg bezárt, mára csupán a kapu maradványai és az egykori játékelemek hűlt helye maradtEbben a cikkben az egykori közkedvelt pécsi szórakozóhely történetét tekintem át röviden egy kis érdekességgel vegyítve. 

A kezdetek és a fénykor

pécsA Pécsi Vidámpark 1961-ben nyitotta meg a kapuit. A körülbelül 50 játékelemből álló, 5 hektáron elterülő park az előző rendszerben élte aranykorát – többnyire az 1960-as, ’70-es években volt a legnépszerűbb. Május elsején, gyermeknapokon és a park kiemelt rendezvényein szinte mozdulni sem lehetett a tömegben. A parkot közel 600 helyi lakos önkéntes munkájával és segítségével építhette meg a város, ami az évek során folyamatos bővítéseknek nézett elébe: 1965-ben a 8-10 holdas park területén megépült az Elvarázsolt kastély, 1966-ban pedig egy szabadtéri színpadot is kapott, ahol később neves előadók léptek fel, mint például az Edda vagy a Beatrice.  

A Mecsek „gigantikus lakója”

A ‘korábbi’ látogatók még emlékezhetnek a Vidámpark legnagyobb „lakójára”: a MALÉV Li-2-es, HA-LIS lajstromjelű gépére, ami az évek során a Mecsek szimbóluma lett.  Ez a géptípus az amerikai DC-3 alapján gyártott szovjet változat volt. A pécsi gép 1952-től a Magyar Néphadsereg 301-es oldalszámú gépe volt, 1957-től a MALÉV-hez került, mint HA-LIS lajstromjelű utasszállítógép. Ezt a gépet a leselejtezése után, 1964 tavaszán szállították a pécsi vidámparkba, ami negyven éven keresztül nyújtott otthont a „vasmadárnak”. 

pécs

2000-ben egy lelkes csapat elhatározta, hogy repülőképessé tesz egy ilyen gépet, a választás pedig a pécsi parkban lévőre esett. Azonban mint kiderült, a repülő állapota az évtizedek során nagyon leromlott, ezért a Szolnoki Repülőmúzeumban kiállított, sokkal jobb állapotban lévő gépet választották. Persze a múzeum sem adta olcsón, egy ugyanilyen típusú repülőgépet kértek cserébe, méghozzá a pécsit. A gigantikus gépet csak a szárnyak leválasztásával tudták szállítani, viszont az elkészülte után újra összerakták. A sokak által kedvelt vidámparki gépet 2007-ben a Szolnoki Repülőmúzeum légierő szabadtéri kiállításán helyezték el, ahol újra az eredeti, zöld festésével és 301-es oldalszámával látható. A repülőgép elszállítása nem volt hiábavaló, hiszen jelenleg az egész világon az egyetlen működőképes Li-2-es gépe a miénk és ez a pécsi “testvérének” is köszönhető. 

A pécsi Vidámpark hanyatlása 

A vidámpark pusztulásának kezdete a rendszerváltáshoz vezethető vissza. Többször próbálták megmenteni, később Retroparkká is átnevezték, de a fiatalokat már nem kötötte le ez a fajta szórakozásmód és elkezdtek más lehetőségeket keresni. Nagyjából ettől az időszaktól kezdődött el a park lassú halála.

A kétezres évek közepére már szemmel láthatóan csökkent a park népszerűsége. Ekkortájt történtek meg az utolsó felújítások a parkban, sőt ekkor még új játékelemek is érkeztek, de hiába. Az évtized végére a kb. 50 játékelemből már csak alig fele volt használatban. Ekkor a park napról napra küzdött a túlélésért, rengeteg adósságot halmozott fel. 2011. szeptember 1-jén a Pécsi Vidámpark végleg bezárta kapuit. Fennmaradásához körülbelül évi 20 – 25 000 látogatóra lett volna szükség az 5000 helyett.

pécsA kép 2005-ben készült. Ekkor ugyan még akadtak látogatók, azonban már sejteni lehetett a park jövőjét 

Történtek nyitási próbálkozások a 2012-es évre is, de ennek anyagi terheit a város már nem tudta vállalni. A funkció és őrzés nélkül maradt vidámparkot hamar megtalálták a fosztogatók, vandálok, fémtolvajok és a hajléktalanok. Amit fizikailag lehetett, azt kinyerték a parkból, amit pedig nem, azt összetörték és lerombolták. Egy jóval korábbi látogatásom alkalmával, mikor a Vidámpark ugyan már bezárt, még javában állt az egykori elhagyatott kastély épülete és még régi belépőjegyeket is láttam a földön heverve, azonban néhány évvel ezelőtt, mikor ismét jártam a területen, csupán betontalapzatok és elvétve egy-két rom sejtette, hogy ott egykor vidámpark működött. 

pécs

Itt állt az Elvarázsolt kastély. A képet Kajsza Dániel készítette 2014-ben

Érdekesség, hogy a park kellékeinek egy részét a Die Hard ötödik epizódjában láthattuk volna viszont, a hírhedt ukrajnai szellemváros, Pripjaty díszleteként, azonban a soha nem használt vidámpark jelenete végül nem került be a moziba, ellentétben az Ideglelés Csernobilban című filmmel, amiben látható volt néhány vidámparki kellék. A forgatás után ezek már nem is kerültek vissza a városba. 

Ugyan a Mecseki Vidámpark már több mint egy évtizede nem üzemel, a vidámpark területe jelenleg is népszerű kirándulóhely, hiszen itt található a Mecseki kisvasút végállomása és a Pécsi Állatkert is. 

Források: 1, 2, 3

Képek források: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian