[metaslider id="9331"]
gyilkos

A csepeli kettős gyilkosság

2009. január 7-én 19 óra 10 perckor a televízió és rádió hírműsorok megszakítják adásukat, hogy bejelentsék, brutális kettős gyilkosság történt a Csepel-szigeten. A két halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés egyedülálló ügyként maradt fenn egész Európában, ugyanis valaki, méghozzá az egyik áldozat saját diktafonján rögzítette a haláleseteket.

 

Mi is történt?

2009. január 7-én 18:30 körül egy férfi tántorog ki a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolából, karját, amiből ömlik a vér szorosan fogja és a közeli zöldségesbolt tulajdonosától kér segítséget. A sokkos állapotban lévő férfi nem más, mint Kun Tamás, az iskola volt gondnoka, felügyelője. Azt állítja, hogy egy csuklyás alakkal dulakodott, aki meglőtte, de sikerült elmenekülnie. A rohammentő kiérkezését követően rendőrök kezdik meg az iskola átkutatását, akik a földszinten lőpor szagát érezve azt feltételezik, hogy a támadó még az épületben tartózkodik. Az igazgatói irodában végül két holttestet találnak: az intézményvezető Takács Józsefét, és a fiatal, az iskolában koordinátorként dolgozó Papp Lászlóét.

A kettős gyilkosság híre nemsokára bejárja az egész országot. A nyomozók az iskolai kamerarendszer felvételeihez akarnak hozzájutni, a rendőrök pedig elkezdik keresni az intézmény igazgatóját, Deme Gábort, hogy értesítsék a történtekről. Mialatt felkeresik Deme Gábort és Kun Tamáson életmentő műtétet hajtanak végre, a helyszínelők egy diktafont találnak Papp László holttestén, annak nyakába akasztva, aminek pár óráig nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Aztán bekapcsolják.

Na de mit keresett egy diktafon az egyik áldozatnál?

Papp László a művészetek iránt érdeklődő személy volt, aki többek között szívesen gitározott így gyakran rögzítette dalait, verseit barátai társaságában.  Ő volt az, aki felvetette Takács Józsefnek az ötletet, hogy vegyék fel a Deme Gáborral folytatott párbeszédet, ugyanis már nem bízott a férfiben. Deme Gábort ugyanis egy rendkívül manipulatív, törtető személyként írták le, aki sportot űzött abból, hogy az iskola dolgozóit egymásnak ugrassza és különböző módokon megzsarolja, megfélemlítse őket. Továbbá többszöri alkalommal is sikkasztott az iskola költségvetéséből, saját fényűző életvitelének fenntartása céljából. A gyilkosság estéjén a négy férfi, vagyis Papp László, Takács József, Deme Gábor és Kun Tamás az igazgatói irodában tartózkodik, ahol a beszélgetés feszült hangvételén kívül semmi előjele nincs a később bekövetkező eseményeknek. Kun Tamás először Takács József, majd Papp László életét oltja ki hideg vérrel, a diktafonról azonban nem vesznek tudomást. Ezután egy újabb lövés dördül el, ami viszont már nem volt a terv része. Kun Tamás ugyanis kézen lövi saját magát. Ezzel Deme Gáborra hárul a kamerarendszer megszerzésének feladata, Kun ekkor botorkál át a közeli zöldségeshez, míg Deme a bizonyítékok eltüntetése után egy bevásárlóközpontba siet, hogy legyen alibije.

gyilkosAz ítélethozatal

Őrizetbe vételtől a lebukásig

A két férfit másnap hajnalban vette őrizetbe a rendőrség, ők azonban mindent tagadtak. A nyomozók hónapokig gyűjtötték a bizonyítékokat, az ügyészség pedig kivárt, bízva abban, hogy Kun megtörik, ami azonban nem történt meg. A Fővárosi Törvényszék 2011. május 3-ára tűzte ki az első tárgyalást. Deme Gábor tagadta, hogy egy csuklyás alakot látott volna, Kun Tamás azonban ragaszkodott eredeti vallomásához, ami azonban időnként elég zavarosnak tűnt. A hangfelvétel nyilván egy rendkívül fajsúlyos bizonyíték volt ellenük, amit több másik követett. Kun Tamás a magával vitt tartalék lőszereket az iskola udvarának szemetesébe dobta, az azon, illetve a cipőjén található vérnyomok ellenben bizonyítékként szolgáltak vele szemben.  Deme Gábor az emberölés elkövetése után igyekezett megszabadulni mindentől, ami rájuk, pontosabban rá terelhetné a gyanút, így lecserélte véres cipőjét és magával vitte Takács József aktatáskáját és az iskolai kamerák szerverét. Az emberölést előre, tudatosan megtervezték, ráadásul a hangfelvételen semmi nem utalt arra, hogy rajtuk kívül bárki jelen lett volna az elkövetéskor, így a csuklás alak személyét kizárták. Amikor a rendőrök egy közeli bevásárlóközpont bejáratánál találkoztak Deme Gáborral, elmondták neki a hírt, mire a férfi összeesett és úgy tett, mintha először venne tudomást az esetről. Bűnösségükre elsősorban a hangfelvételek nyomán nemsokára fény derült.  A tárgyalások idején a két elkövető is eltérő magatartást tanúsított. Deme Gábor több alkalommal is rosszul lett: szédült, fojtogatta a levegő, fuldokolt és főleg akkor panaszkodott rosszullétekre, amikor az ügyész fejére olvasta bűneit. Ezzel szemben Kun Tamás inkább egykedvű és cinikus volt, élvezte a rá irányuló figyelmet.

Az ítélet

A Fővárosi Törvényszéken 2012. június 14-én tartották az utolsó tárgyalást. A vádlottak továbbra is ártatlanságukat próbálták bizonyítani, ami azonban a bíróságot nem hatotta meg. Az ítéletben kimondták, hogy Kun Tamást bűnösnek találták emberölés bűntettében és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. Deme Gábort szintén bűnösnek találták emberölésben, mint bűnsegéd, illetve sikkasztás bűntettében ezért életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. 2013. április 25-én hirdették ki a másodfokú jogerős ítéletet, melyben a két férfi büntetését súlyosbították. Kun Tamás soha nem szabadulhat a fegyházból, Deme Gábort pedig legkorábban 2045-ben engedhetik szabadon.

 

Forrás: 1

Képek forrása: kiemelt,

EnglishGermanHungarian