[metaslider id="9331"]
ön

5 önismereti kérdés és válasz – Útmutató önmagadhoz

Önmagunk megismerése az egyik legfontosabb dolog az életünk során, hiszen enélkül, hogyan fejlődhetnénk, vagy építhetnénk kapcsolatokat? Számomra mindig is nagyon fontos volt az önismeret, és önfejlesztés témaköre, így ebben a cikkemben 5 ilyen kérdéssel fogok foglalkozni, egy általam kedvelt könyv alapján.

A 20 önismereti kérdés és válasz c. könyv húsz fejezetben boncolgatja a legalapvetőbb problémákat, amik közül én most a döntés, halogatás, kudarc, pihenés, és változás kérdésköreit emeltem ki, és igyekeztem mindegyikhez olyan, – a könyv által említett – tanácsokat adni, amik segíthetnek a problémáink megoldásában. Úgy gondolom, hogy mindegyik témakör olyan általános nehézségeket vázol fel, melyekkel mindenkinek meg kell küzdenie, ez a cikk pedig hatékony, és könnyen elsajátítható módszereken keresztül mutatja be ennek folyamatát. Bízom benne, hogy mindenki megtalálja közülük a számára legmegfelelőbbet!

ön

Döntés – Hogyan hozhatok jó döntést?

Döntéseket hozni sohasem volt egy könnyű dolog, azonban mindig vannak módszerek, amikkel lerövidíthetjük a döntéshozás idejét. Most fel is merülhetne bárkiben, hogy mégis miért fontos egyáltalán ilyenekről beszélni? Nos, bármilyen döntésről van is szó, – egy biztos, – az esetek többségében túlontúl sok időt töltünk azzal, hogy kitaláljuk mi is lenne a legjobb döntés. Vegyük például az étkezést. Kitalálni, hogy éppen mit főzzünk ma ebédre általában elég hosszadalmas procedúra, amit egy, – a könyv által is említett – tanulmány szerint átlagban napi 226,7 döntés kísér. Ami azért meglepően magas, valljuk be. Természetesen nincs minden döntésünknek akkora súlya, hisz nem vehetjük egy kalap alá annak eldöntését, hogy milyen színű blúzt vegyünk fel ma, azzal, hogy milyen szakot válasszunk a továbbtanulásnál. 

Éppen emiatt elég gyakran vagyunk döntésképtelenek, és tanácstalanok egyes helyzetekben. Ilyenkor a legjobb módszer, ha tudatosan végiggondoljuk a lehetőségeinket, és azok következményeit, így csökkenthetjük a lehetséges opciókat, és gyorsabban eljuthatunk a nekünk legmegfelelőbbhez. A döntéshelyzetekben általában az okozza a legnagyobb problémát, hogy félünk a kudarctól, attól, hogy rosszul választottunk, és pont ez az, ami miatt olyan sokáig hezitálunk. Ha ezt félretesszük, sokkal gyorsabban meghozzuk a döntést. Alapvetően mindegy milyen kérdésről van szó, mindig gondoljunk bele abba, hogy bármit is hozzon a jövő, mindig lesz lehetőségünk arra, hogy egy rosszul meghozott döntés után ismét a megfelelő irányba kanyarodjunk el. 

ön

Halogatás – Miért olyan nehéz elkezdeni vagy feladni dolgokat?

A halogatást nem véletlen vettem fel a listára, ugyanis azt hiszem ezzel a problémával már mindenki találkozott, legyen szó tanulásról, akár takarításról, vagy munkáról. Vizsgaidőszak előtt vagy alatt rávenni magunkat a tanulásra nem mindig egyszerű, főleg, ha már a sokadik szóbelinkre készülünk fel. Éppen ezért emelnék ki egy nagyon jó taktikát, amit a könyv is ajánl, mégpedig, hogy ha valamilyen feladat elvégzésére nagyon nehezen vesszük rá magunkat, akkor szánjunk rá 5 percet, álljunk neki, és az idő lejárta után döntsük el, hogy folytatjuk-e azt az adott dolgot. Ha egyáltalán nincs kedvünk elvégezni a teendőnkkel, akkor máskorra hagyjuk, viszont sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az 5 perc letelte után tovább folytatjuk a feladat elvégzését. Ezt a taktikát én is kipróbáltam, és őszintén szólva nagyon hatásos, így ajánlom mindenki figyelmébe!

Kudarc – Hogyan kezeljem a kudarcokat?

Az egyik korábbi cikkemben már írtam az idézetekről, és arról, hogy hogyan tudjuk magunkat motiválni a siker felé vezető úton, így azt hiszem, ismét egy idézettel vezetném fel a következő problémás kérdéskört. John Fitzgerald Kennedyt idézve: „csak azok törnek a magasba, akik nem félnek a nagy bukástól!”. Az ettől való félelem az, ami hátráltat minket bizonyos lépések megtételére, és sok esetben szinte leblokkol az agyunk, ha arra gondolunk, hogy elbukunk az adott dologban. De mégis mi az, amit tehetünk annak érdekében, hogy leküzdjük a kudarctól való félelmeinket? 

Először is, ne féljünk a kudarctól! Ha valamit el akarunk érni, akkor a célhoz vezető úton biztosan elkövetünk legalább egy hibát, hiszen nem tudunk mindig mindent tökéletesen csinálni. És ez nem is baj! Tökéletesség nem létezik, és a céljainkhoz vezető út kacskaringós, rögös, és néhol még szakadékok, és hegyek is vannak, de ha valamit nagyon akarunk, akkor igenis képesek vagyunk rá, hogy a kudarcok ellenére is elérjük, amit akarunk! Van egy nagyon jó módszer, amit három kutató fejlesztett ki, ennek pedig az a lényege, hogy készíteni kell egy ’kudarcönéletrajzot’. A kudarcönéletrajz lényege tulajdonképpen az, hogy minden eddigi bukásunkat, súlyosabb botlásunkat, kudarcainkat leírjuk egy lapra, amiket az évek során elkövettünk, majd áttekintve levonhatjuk a következtetéseket, hogy mik azok a dolgok, amikben még fejlődnünk kell. Ez egy igazán hasznos módszer, hiszen ha vannak hibák, amiket gyakran elkövetünk, akkor azokkal érdemesebb többet foglalkozni. Ami pedig a legfontosabb, hogy sohase szégyelljük a kudarcainkat, hisz senki sem tökéletes!

ön

Pihenés – Miért nem tudok pihenni?

A mai rohanó világunkban azt hiszem a pihenés, mint fogalom az emberek többségének a szótárában nem szerepel, éppen ezért gondoltam azt, hogy ezt a témát is boncolgatom egy picit, és felhívom rá a figyelmet. Ha önismeretről van szó, feltétlenül szót kell ejtenünk a határainkról, arról, hogy a munka, tanulás, és egyéb teendők terén mennyi terhet vagyunk képesek elbírni. Ez egy kifejezetten fontos téma, hiszen a kiégés társadalmunk egyik legégetőbb problémája. Túlhajszoljuk magunkat, és egyszerűen nem szánunk időt a személyes lelki és testi felöltődésünkre, ami nagyon nagy hiba. Hiszen a folyamatos túlhajszoltság elindít minket a kiégéshez vezető lejtőn, ami nem csupán mentálisan építi le az embert, hanem testileg is, és rengeteg egészségügyi problémához vezethet. 

A legfontosabb, hogy szánjunk időt önmagukra, és ennek az egyik legjobb módszere a sportolás. A sportolás – mindegy milyen formájáról beszélünk -, csökkenti a stressz szintünket, és színt visz a monoton mindennapjainkba. Igen hasznos formája még a feltöltődésnek a természetben való időtöltés is, ami nem igényel olyan nagy energiát. Tulajdonképpen elegendő minden nap mondjuk fél órát sétálni a parkban, vagy az erdőben, a lényeg, hogy közben ne terelje el a figyelmünket a modern technológia, hiszen ez pillanatok alatt képes tönkretenni a kikapcsolódást. 

Változás – Mi segít a változásban?

,,Az életben szinte semmi sem állandóbb, mint a változás.” – kezdi a következő fejezetet a könyvünk, és milyen igaza van! Az életünk sosem volt állandó, tele van változásokkal, kisebb és nagyobb, az életünket megváltoztató eseményekkel. A fő, hogy képesek legyünk ezekhez alkalmazkodni, képesek legyünk ezeket a változásokat elfogadni, hiszen a legtöbb ilyen az akaratunkon kívül következik be. Ebben az esetben pedig pusztán egy dolgot tehetünk, mégpedig, hogy alkalmazkodunk. Bármennyire nehéz is néha elfogadni, hogy az életünk egyik pillanatról a másikra képes felborulni, ez mégis így van, és nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk, és megtanulunk ezzel együtt élni. Minden egyes új korszak az életünkben, – legyen az pozitív vagy negatív, – túlélhető, és átvészelhető. Gondoljunk arra, hogy minden ilyen új életszakasz idővel ugyanolyan megszokottá válik, mint az összes többi, és így lesz ez az előttünk állókkal is. 

A 20 önismereti kérdés és válasz c. könyv olyan további kérdéseket boncolgat, és segít megtalálni rájuk a választ többek között, mint például a perfekcionizmus, a bizalom, feladás, érzelmek, vagy játszmák. Mindenkinek ajánlom, ugyanis ez nem az a könyv, amit egyszer elolvasunk, felkerül a polcra, és többet nem nyúlunk hozzá. Hanem az, amit akkor is előveszünk, ha pusztán valamiféle kapaszkodóra lenne szükségünk az életünkben, és ez a könyv pontosan az, ami fejezetről fejezetre lebontva tanácsokat, emellett különböző módszereket ajánl az olvasónak a problémái orvosolására. Jó olvasást kívánok hozzá!

 

Forrás: Herendi Kata, Szabó Eszter Judit – 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai útmutató önmagadhoz – Bookline Könyvek – 2021

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3 

EnglishGermanHungarian