[metaslider id="9331"]

10 animációs film a 2000-es évekből, amit látnod kell

Az ezredforduló környékén számos szórakoztató és értékes filmmel lett a világ gazdagabb. Korábban már bemutattam néhányat ezek közül, cikksorozatom mostani részében pedig a 2000-es évek számomra legérdekesebb animációs filmjeit vettem célba. Lássuk!

Szörny Rt. (2001)

Bár a címe először gondolkodásra adhat okot, hogy vajon mit adhat ez a történet, ez egy nagyon aranyos film, amelyben számos szép és kedves szörny is feltűnik a kevésbé kedvesek mellett. Tipikusan egy könnyed esti családi film, aminek a vicces jelenetei mellett megvannak a maga tanulságai a barátságról, a gyerekekről, illetve egy komolyabb témát is karcolgat – az energiatermelés hatékonyságának kérdése, illetve a cégek érdekeinek a gyakran túl nagy térhódítása a társadalmi érdekekkel szemben, nemcsak a szörnyvilágban, hanem az emberek valóvilágában is megjelennek. Előzményfilmje, a Szörny Egyetem több mint 10 évvel később jelent meg, de hasonlóan érdemes megnézni azt is, mint ezt.

Chihiro Szellemországban (2001)

Még olyanoknak is a korosztályomból, akik nincsenek oda az ázsiai filmekért – engem is beleértve – ismerős lehet a gyerekkorából ez a filmklasszikus. Gyönyörű szeleteket mutat a japán kultúrából, az épületekkel, a szellemek világával és a szereplők személyével. A benne bemutatott világ is nagyon érdekes: tulajdonképpen egy komplett társadalom van berendezkedve a hotelben, ahol különböző bonyodalmak történnek. A végét persze nem árulhatom el, hiszen akkor oda az izgalom!

Chihiro Szellemországban animációs film

Némó nyomában (2003)

Szintén egy klasszikus, amely a tenger világába kalauzol el minket és a bohóchalak a főszereplők. Így hát ha valaki kedveli a vízi világot, ez a kedves film könnyen egy kedvencévé válhat. Mindezek mellett az apa-fia kapcsolatról és a benne lévő végtelen szeretetről is sokat tanulhatunk belőle.

A film folytatásának tekinthető Szenilla nyomában című, szintén animációs film az előzményéhez képest meglehetősen későn, 2016-ban jelent meg. Hangulata és témája nagyban hasonlít a Némó nyomában-hoz, így ha az tetszett, valószínűleg ez is tetszeni fog!

Némó nyomában animációs film

A hihetetlen család (2004)

Ez a vidám, pörgős, akcióval teli film egy nem mindennapi család életéről szól. A középpontja az örökös szuperhős-szupergonosz tengely, amelynek előbbi felét a legtöbb hasonló témájú animációs filmmel ellentétben nem csak egy szuper férfi, hanem egy komplett szuper család képviseli, ahol férj és feleség együtt harcolnak, a kamasz gyerekeknek természetfeletti képességeik vannak és még a kicsi bébinek is szuperhős-rugdalózója van. Emellett a cselekmény humoros köntösébe még olyan szociális problémák is beburkolóznak, mint a kiégés egy unalmas irodai munkahelyen, vagy a család-munka mókuskerekének unalmassá válása. És persze az ilyen helyzetben belül motoszkáló vágy az új kalandok iránt…

A vándorló palota (2004)

Szintén egy olyan japán filmről van itt szó, ami annak is ismerős lehet, aki nem rajong különösebben ezért a világért. Itt is változatos képekben jelenik meg a varázslatos világ, amiről a film szól – ékköveként persze a palotával, ami mindig más és más alakot ölt kívül és belül. Illetve maga a történet alapja is érdekes elgondolás, hogy hogyan birkózik meg a fiatal lányból egy szempillantásra öregasszonnyá lett főszereplő újdonsült helyzetével.

Madagaszkár, Madagaszkár 2. (2005, 2008)

Ezek a filmek nem a távoli Japánba orientálnak vagy a vízi világba, ám helyszíne cseppet sem kevésbé érdekes: a távoli Afrika! A film címét is adó óriási szigetország világa eleve érdekes és izgalmas lehet, pláne, ha néhány beszélő állat baráti társasága színesíti meg ezt a területet. Olyannyira klassz történet, hogy kapásból két film is készült róla időben egymáshoz elég közel, melyekből mindkettő kalandos fordulatokat tartogat.

Rém rom (2006)

Akik felnőtt korukra a horror nagy szerelmesei lettek, akár még az is lehet, hogy ezzel a filmmel kezdték ezen “karrierjüket”. No persze nem azért, mert ebben az alapvetően animációs mesének szánt alkotásban súlyosan sérült emberek vagy jumpscare-ek lennének, hanem mert az egész cselekményt áthatja egy kisebb fajta szorongó, baljós hangulat, természetfeletti jelenségekkel és olykor hátborzongató jelenetekkel. Ugyanakkor mégiscsak van egy kicsit gyermekies és humoros felütése is.

Rém rom animációs film

L’ecsó (2007)

Enni élvezetes dolog. És nem kevésbé élvezetes főzni sem. Jól tudja ezt Remy is, a patkány, aki ennek a filmnek a főszereplőjeként megvalósítja álmát, és elmegy oda, ahol éjt nappallá téve azzal foglalkozhat, amivel mindig is szeretett volna: a főzéssel. És hol máshol is tehetné ezt, mint a világ egyik legrangosabb éttermében? Ugyanakkor az embereknek is van egy-két szava ahhoz, hogy egy patkány dolgozzon a konyhán – kinek jobbak, kinek rosszabbak…

WALL-E (2008)

Ebben a filmben egy nagyon aranyos robot a főszereplő, WALL-E, akinek hamar lesz egy robot-társa is, EVA. Egy olyan Földön élnek ők, ahol már elharapódzott minden olyan probléma, ami napjaink társadalmának is aktuális kérdése – a környezetszennyezés, mérhetetlen mennyiségű hulladék lerakása. WALL-E feladata a takarítás, amelyet a szeméthegyek között úgy végez, mintha tűt keresne a szénakazalban, EVA pedig azzal a feladattal jelenik meg a Földön, hogy életet keressen. Meg is találja, egy kis növény formájában, majd WALL-E-vel karöltve egy érdekes utazáson vesznek részt abban a távoli világban, ahol azok az emberi lények élnek, akik ősei egykor a Földön laktak…

WALL-E animációs film

Fel! (2009)

Ez nem egy tipikus vidám és vicces családi film, ellenben nagyon szép és szívet melengető. Főszereplője egy kis öregember, akinek hosszú élete korántsem alakult felhőtlenül és emiatt lassacskán elhidegült környezetétől és mogorva lett. Ugyanakkor végül mégis belecsöppen idős korára még egy érdekes és izgalmas kalandba.

 

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian