[metaslider id="9331"]
pesti-lany-pecsett

„Pesti vagy? De hát akkor miért tanulsz vidéken?” – egy pesti lány a pécsi jogi karon!

Mikor elkezdek beszélgetni emberekkel és kiderül, hogy budapestiként vidéken tanulok, általában meglepődnek. Hihetetlennek tűnik, hogy valaki, aki az egész életét a budapesti forgatagban töltötte, vidéki egyetemen köt ki. Pedig rengetegen döntenek így, több olyan pesti baráton is van, akivel Pécsen kerültünk össze. No de mégis miért? A legtöbb vidéki általában Budapestben csak a lehetőséget látja, hogy nagyobb és ebből automatikusan következik, hogy jobb is.

Hát szerintem nem.

2017-ben mikor lekerültem Pécsre, még egy ismerősöm sem volt a városban, konkrétan egy osztálykirándulás-szerűség volt az egyetlen emlékem Pécsről, ahol a Csontváry Múzeumot láttam, a Kodály Központban egy előadást és persze menő végzős diákként a sörgyárat, ahol akkor olyan 150 forintért kaptunk dobozos sört, aminek hihetetlenül örültünk. Persze nem ez volt az indokom Pécs mellett.

Ott álltam 19 évesen, és azon gondolkoztam, hogyha most nem kerülök el Budapestről, akkor valószínűleg sosem fogok. Ezen felül az is szerepet játszott a döntésemben, hogy úgy éreztem, ezzel ajtókat nyitok önmagam számára, ezen felül elkezdhetem végre az önálló életem is.

Tekintettel arra, hogy senkit nem ismertem és árban is nagyon kedvező volt, első körben a kollégium mellett döntöttem (jó, igazából döntöttünk anyáékkal). A felvételi tájékoztatóból kiokoskodtuk, hogy a Szalay kollégium lesz a legjobb döntés, és el is érkeztünk az első indokhoz, ami miatt király a vidéki egyetem. Minden-mindenhez közel van. A két és fél évem alatt, amit eddig Pécsen töltöttem, egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kellett buszra ülnöm, ha el akartam jutni valahova. A kollégium öt percre található az egyetemtől, rögtön mellette van a Tudásközpont, ahol (szinte) bármikor lehet tanulni, és legalább 10 helyet fel tudok sorolni öt perces körzetben, ahova be lehet ülni enni vagy inni valamit.  El is érkeztünk a második ponthoz, hogy Pécs olcsóbb, mint Budapest. Szobát már 40.000 forint körül lehet bérelni az egyetem közelében, de kétszobás belvárosi lakást is találhat az ember 100.000 forintért, a Szalay kollégium államilag finanszírozott formában tanuló hallgatóknak 9.300 forint, önköltséges diákoknak pedig 18.000 forint (és NEM, ez nem az a kollégium amit a meme oldalakon látsz, ez egy szép, tiszta, rendezett hely) és az élet is olcsóbb (nyilván nem akkor, ha az ember mindig étteremben eszik), 1000 forint körül már nagyon jó menüket lehet kapni, 300 forint körül lehet inni egy sört. És igen, fog inni az ember egy italt a barátaival, mert a #ptecsalád nem csak egy szlogen. Összetartók vagyunk, és nem probléma, ha nem ismersz senkit mikor idekerülsz, mert meg fogod találni a saját kis bandádat, ahol majd úgy érzed, hogy mindig is idetartoztál.

Pest vs Pécs
10 kari szervünk van és pont emiatt rengeteg program, lehetőség arra, hogy mindenki megtalálja a helyét. Ezen felül szerencsések is vagyunk, mert az oktatóink is arra törekszenek, hogy mindenkiből kihozzák a maximumot. Ami miatt pedig a vidéki egyetemek közül a pécsi jogi kart érdemes választani az az, hogy mi vagyunk a legracionálisabb döntés. Nem kell utánaszámolni, az Arsboni megtette helyettünk, hogy befektetett tőke – visszakapott tőke arányban verhetetlenek vagyunk.

Összességében tehát látszik, hogy mind költség szempontjából, mind hallgatói élet szempontjából megéri nálunk továbbtanulni, és érdemesebb Pécset választani a főváros helyett.

Fanka

Előző bejegyzésünk: XX. Educatio Kiállítás – Iránytű a továbbtanuláshoz!

EnglishGermanHungarian