[metaslider id="9331"]
miranda

Miranda vs. Arizona – Jogában áll hallgatni

„Jogában áll hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Joga van egy ügyvéddel beszélni. Ha nem tud ügyvédet fogadni, az állam fog kijelölni egyet önnek. Megértette ezeket a jogokat, ahogy felolvastuk őket?”

Bizonyára mindenki számára ismerős ez a pár mondat, hiszen a hollywoodi filmekben sokszor elhangzik, amikor egy-egy gyanúsítottat, bűnözőt letartóztatnak. A jogok ismertetése azonban nemcsak egy filmes fogás, hanem a való életben is kötelező ezeket ismertetni a vádlottal. Hosszú időn keresztül ezt nem tették meg, egy elítélt esete kellett hozzá, hogy törvénybe foglalják a jogok ismertetését; így született meg a Miranda Warning.

 

Ernesto Miranda története

1963-ban egy hazafelé tartó 18 éves nőt egy férfi a kocsijába kényszerített, megkötözött, a város határain túl megerőszakolt, majd elvette a lány pénzét. Az áldozat jelentette az ügyet a rendőrségen. Pár nappal később unokatestvérével ugyanazon az útvonalon észrevették ugyanazt az autót aznap estéről és jelentették a jármű rendszámát a rendőrségen. A nyomok Twila Hoffmanhoz vezettek. A rendőrség Twila házánál felbukkanva a nő barátjával, Ernesto Mirandával beszélt, aki beleegyezett abba, hogy bemegy a rendőrségre felsorakoztatásra. Habár a lány nem tudta kiválasztani a férfiak közül, hogy ki volt az elkövető, a rendőrök megvezették Mirandát.

miranda

Miután órákon keresztül faggatták Mirandát, behozták a 18 éves nőt a kihallgató szobába és megkérdezték a férfit, hogy megerőszakolta-e a fiatal nőt. A válasz igen volt. Miután bevallotta cselekedetét, a férfi írásba is foglalta beismerő vallomását, amelyet később a bíróság bizonyítékként használt fel, és elítélte a férfit. Miranda ügyvédje azonban nem hagyta annyiban az ügyet.

Hat hónappal Miranda elítélése után az ügyvéd Arizona állam Legfelsőbb Bíróságához fordult. Felmerültek olyan kérdések, hogy Miranda önként tett-e beismerő vallomást, biztosították-e számára az alapvető jogokat. A Legfelsőbb Bíróság végül Miranda vallomását jogszerűnek találta.

Ernesto Miranda ügye azonban felkeltette a figyelmét egy fiatal jogásznak, Robert Corcorannak, akinek felkeresésére John Flynn ügyvéd átvállalta a Miranda-ügyet. Az elítéltet azzal próbálták védeni, hogy ügyében az USA Alkotmányát sértették meg, hiszen nem ismertették a férfival a jogait.

miranda

Végül megszületett a mérföldkőnek tekintett döntés: A Legfelső Bíróság helybenhagyta Flynn felvetéseit és kijelentették, hogy nem lehet bizonyítékként felhasználni Miranda vallomását.

Miután hatályon kívül helyezték a Mirandára vonatkozó ítéleteket, az ügyben újabb nyomozások és kihallgatások kezdődtek. A vallomást tevők között szerepelt Miranda volt barátnője is, Twila, aki beszámolt róla, hogy amíg a férfi börtönben volt bevallotta az általa elkövetett bűncselekményeket. Ezt követően Ernesto Mirandát 30 év börtönbüntetésre ítélték. Végül 8 évvel az ítélet után, 1975-ben Mirandát feltételes szabadságra bocsátották. Az azt követő évben egy kocsmai összetűzés során Mirandát halálra késelték. Késelőjének már ismertették jogait Mirandának köszönhetően.

Miranda warning

Ernesto Miranda esetét követően szükségessé vált a jogszabályok megreformálása, így 1966-tól fogva már kötelező a letartóztatottakat tájékoztatni jogaikról a kihallgatást megelőzően. A Miranda Warning azonban nem egységes az USA-ban; államok és államok között apró eltérések mutatkozhatnak. Speciális esetekben eltekinthetnek a jogok ismertetésétől, ha a bűncselekmény felgöngyölítését elősegíti a minél gyorsabb információszerzés. 

Fontos, hogy a kihallgatott személy megértse, hogy mik a jogai, ezt meg is kérdezik a hatóságok a kihallgatottaktól. Egyes államokban, hogy kétséget kizáró legyen, hogy az adott személy megértette jogait és tisztában van azokkal, az ismertetést követően egy nyilatkozatot kell aláírnia, amelyben kijelenti, hogy tudomásul vette a figyelmeztetéseket.

Mivel Amerika bővelkedik a bevándorlókban és alapvetően egy kevert lakosságú országról beszélhetünk, adott, hogy sokan nem anyanyelvi szinten beszélik az amerikai angolt.  Nincs kizárva, hogy egy idegen nyelvet beszélő személy kerül a kihallgató padba, így ezekben az esetben hívják segítségül a tolmácsokat, akik segítségével hidat képeznek a nyelvek között. Ha hallássérült, vagy siket személy kerül ilyen helyzetbe, természetesen akkor is biztosítanak egy jeltolmácsot.

Ernesto Miranda ügyében nem jogszerűen jártak el a tisztek, mivel nem ismertették a férfival az alapvető jogait, amelyekkel lehet, hogy egy laikus ember nincsen tisztában. Az eset azonban odáig húzódott, hogy végül az USA Alkotmányának módosítására is sor került, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő. Bár az eredetéről és előzményeiről kevesen tudnak, a Miranda Warningot ma már világszerte mindenki ismeri, főként a filmeknek köszönhetően.

miranda

 

Forrás: 1, 2

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2,

EnglishGermanHungarian