[metaslider id="9331"]
mond

Híres emberek utolsó mondatai

Az utolsó szavak azoknak a bolondoknak valók, akik nem beszéltek eleget életükben.” -mondta a híres 19. századi filozófus, Karl Marx a halálos ágyán, mikor házvezetőnője megkérdezte tőle, mik is lennének utolsó szavai. Tehát nem mindenki rajongott azért az ötletért, hogy utolsó gondolatait hatalmas bölcsességként őrizze meg a világ. Ennek ellenére, akik ott lehettek egy-egy híresebb személy halálakor, mindig igyekeztek lejegyezni ezeket. Természetesen nem tudhatjuk, hogy mindegyik hiteles-e, avagy sem, de biztos akad benne egy-kettő, ami valóban úgy hangozhatott el, ahogyan azt rögzítették. Össze is gyűjtöttem néhány ilyen utolsó mondatot, melyek híresebb emberek szájából hangzottak el végső óráikban, perceikben. Néhány közülük humorosabb, abszurdabb, de vannak benne igazán bölcs és megható gondolatok is. 

Ironikus példák

Bocsánat, nem volt szándékos.” – mondta Marie Antoinette, amikor kivégzéséhez sétált éppen és rálépett a hóhér lábára. Így kívülről szemlélve egészen furcsa jelenség, hogy ilyen fokú udvariasságot mutat valaki azzal a személlyel szemben, aki perceken belül életét veszi, de valószínűleg a királynét kiskorától kezdve erre nevelték, így ez számára természetes reakció lehetett. Viszont biztosan nem ilyen búcsúszavakra számítottunk volna egy ilyen ikonikus történelmi személytől. 

Napkeltére már nem élek.” – mondta a híres jós, Michel de Nostradamus pontosan a halála előtti napon. Igaz, ez nem feltétlenül egy igazi utolsó mondat, hiszen ezután elhangozhatott még sok más dolog is, mégis ironikus, hogy a jós saját halálát is képes volt megjövendölni pontosan. 

Ne zavarjátok köreimet!” – mondta a Archimédész, a jól ismert matematikus, mikor a második pun háború alatt egy katona magával akarta őt vinni. Nem meglepő azonban, hogy akkor is egy matematikai problémát igyekezett megoldani, amit nem volt hajlandó abbahagyni a katona kedvéért sem, tehát folytatta a körök rajzolgatását a földre. A katona emiatt dühében megölte. Nos, talán ebből következtethetünk arra, hogy nem mindig célszerű elvakultan a munkánkra figyelni.

 

Bölcs gondolatok az utókor számára

Pénzen nem vehetsz életet.” – mondta az énekes Bob Marley utolsó szavaival. A világ harmadik szupersztárja rákos betegség miatt szenvedett sokáig, ami végül le is gyűrte őt 1981-ben. Az énekes zenéiben is megfogalmazott több szép gondolatot, ám ez, ami utolsóként hangzott el tőle igazán mély jelentéssel bír. Hiszen valóban hiába volt ő híres és gazdag, saját életét ezzel nem tudta megmenteni. Ha pedig kicsit elvonatkoztatunk, látjuk, hogy ez a gondolat még sok más többletjelentéssel is bír, amin érdemes lehet elgondolkodni. 

Nem volt valódi örömöm vagy élvezetem. Semmivel sem több, mint a szomszédomnak, aki csak fél milliót ér.” – mondta William Henry Vanderbilt multimilliomos, aki a 19. századi Amerikában élt. Itt is előjön a vagyon és magának a pénznek a témája, ami szerintem nagyon érdekes dolog. Mindenki gazdag szeretne lenni, viszont akik ténylegesen azok, tudják, hogy a pénz nem tesz jobbá, boldogabbá másoknál. Innen is látszik, hogy nem attól él valaki örömteljes és tartalmas életet, ha sok pénze van, hanem ennél egészen más tényezők számítanak.

 

Szomorúsággal távozók

Megsértettem Istent és embert, mert a munkám nem volt elég jó.” – mondta Leonardo da Vinci, a híres polihisztor, aki munkásságával annyit adott az emberiségnek, amennyit csak kevesen tudtak. Úgy látszik, ő maga mégsem volt elégedett mindazzal, amit véghez vitt és megalkotott, ami véleményem szerint nagyon szomorú. Ha valaki büszke lehetett volna magára élete végén, az ő. Nem is lehet szinte elképzelni, ennél hogyan tudott volna többet vagy jobbat alkotni. 

Így nem lehet élni.” – mondta Groucho Marx az amerikai színész, író és humorista. Életében nagyon fontos volt a humor, viszont magánélete nem alakult túl fényesen, hiszen három felesége is volt, ami arról árulkodik, hogy nem igazán találta meg az igazit és nem tudott megállapodni. 86 évesen hunyt el tüdőgyulladás következtében. Igazán szomorú szavakkal búcsúzott hát a világtól. 

A mennyországban újra hallani fogok.” – mondta Ludwig van Beethoven világhírű zeneszerző. A művész élete során nagyon sokat betegeskedett, amik nem kerülték el sajnos a hallását sem. Fokozatosan süketült meg, de ez nem gátolta őt abban, hogy zenét szerezzen. Ennek tudatában és ennek fényében igazán megható és szomorú is egyben az, hogy ezzel a gondolattal távozott el. Valószínűleg neki ez volt a nagy vágya, ami remélhetőleg be is teljesült. Mások szerint viszont nem ez volt az igazi utolsó mondata. Egyesek azt állítják, hogy a halálos ágyához vittek neki 12 üveg bort, mire ő sopánkodni kezdett, hogy milyen kár, hogy már késő van ehhez.

mond

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek forrása: kiemelt kép

EnglishGermanHungarian