[metaslider id="9331"]
harry

Különbségek a Harry Potter könyvek és filmek között

2021-ben volt húsz éve, hogy bemutatták Magyarországon az első Harry Potter filmet. Természetesen a könyvek íródtak először, és mivel olyan nagy sikert aratott J.K. Rowling sorozata, adaptálták. A vártaknak megfelelően a filmes verzió is nagy sikernek örvendett. Átalában, ha egy könyvből animációt készítenek, vannak részletek, amelyek vagy teljesen kimaradnak vagy pedig némi változtatással kerülnek a képernyőre. Ebben az írásban én a Harry Potter sorozattal készültem nektek, összegyűjtöttem pár dolgot, amelyek különböznek a két változat tekintetében.

Harry Potter ereje az első részben

Természetes velejárója a fantasy alkotásoknak, hogy nem mindig tükrözik a valóságot. Ez a Harry Potter esetében sem volt másképpen, hiszen 11 éves létére igen nagy erőt kapott a szereplő, hiszen helyre közel egymaga bánt el az ellenséggel a filmben, a könyvben viszont némi segítséget nyújtott neki az iskola igazgatója, Dumbledore. A különbség meg e tekintetben abban leledzik, hogy a könyvben Mógus professzor bőre Harry érintésétől teljesen leég a húsig, a filmben ezt azonban megváltoztatták: a tanár a tapintás hatására csupán csak elporladt, a kevésbé gyerekbarát húsig való leégést kicserélték, ami véleményem szerint nem volt buta döntés a Warner Bros-tól.

harry

Szereplők külseje

Persze, a tökéletes szereplőt nehéz megtalálni, főleg, ha egy könyves adaptációról beszélünk, hiszen nem csak maga az író, de az olvasók is különféleképpen képzelik el a karaktereket. Szerintem a Potter-féle varázsvilág szereplőihez jól választottak színészeket, még akkor is, ha némely tekintetben eltérnek a könyvben leírtaktól. Például főhősünk szeme a könyvben zöld, míg a Daniel Radcliffe (a színész) szeme kék. Dursleyéket (Harry élő rokonai) Rowling szőkének ábrázolta képzeletünkben, míg a filmben az őket alakító emberek haja sötét barna volt. Ron és Hermione, Harry legjobb barátai esetében sincsenek egyezések: a fiú magas és szeplős, ez Rupert Grintől nem feltétlenül mondható el, a lánynak pedig a negyedik részig kiálló fogai vannak, ám az őt megtestesítő Emma Watson ilyen problémákkal nem küzdött.

harry

Hiányzó szereplők

Sajnos ez is felkerült a listára, hiszen akadtak olyan szereplők, akik a könyvben kaptak jelentőséget, részt vettek a történetben, azonban a filmben csak egy csekély pillanatra, vagy egy percre sem látszódtak. Az egyik ilyen a másodszülött Weasley fiú, Charlie, aki a könyvben párbeszédekben is részt vett, nem is egyszer, a filmben azonban csak egy családi képen láthattuk. Hóborc, a Roxfort csalfa kopogó szelleme Rowling írásaiban többször is feltűnik, a Warner Bros produkciójában azonban teljesen eltűnt, s ez nem történt másképpen Ludo Bumfolt esetében sem.

 

James, mint kviddics játékos

Rowling a könyvben nem ejt szót arról, hogy James, Harry édesapja milyen posztot töltött be a kviddics csapatban, (a varázsvilág híres játéka) a Warner Bros alkotói azonban mondhatni önkényes beleszőtték a filmbe, hogy Harry apjához hasonlóan, fogó lett. Az írónő viszont később elárulta, hogy James valójában hajtó volt.

harry

A főgonosz, Voldemort hányatott gyermekkora

A Tűz serlegében, azaz a negyedik részben ölt testet újra a Nagyúr. Aki nem olvasta könyvet, csupán a filmeket látta, annak mondhatni rejtve marad az, hogy mi történt Voldemort szülei között, valamint az, hogy ebben a tekintetben miért hasonlít Tudjukki és Harry Potter életútja. Ezzel ellentétben a könyvben erről részletes tájékoztatást kapunk, mindent megtudunk az előzményekről, amit meg kell tudnunk. 

harry

Harry miért nem mentette meg Dumbledore-t?

A hatodik részben az iskola nagyszerű igazgatója sajnos kilép a történetből: meghal. A filmben nem látunk, nem érzékelünk semmit Harryvel kapcsolatban, csupán annyit, hogy végig nézte a halálát, de nem segített neki, pedig (látszólag) megtehette volna. Ezzel szemben a könyvben Rowling leírja, hogy Dumbledore egy varázsige segítségével mozdulatlanná tette Harryt éppen azért, hogy ne tegyen semmit sem a történések megakadályozása végett.

harry

Lucius Malfoy meg akarta ölni Harry-t már a második részben?

A Titkok Kamrájában nagy szerep jut Draco Malfoy édesapjának, Luciusnak. A könyvben a második rész végén annyit megtudunk ugyan, hogy a férfi előhúzta pálcáját és Harryre szegezte, az viszont rejtve marad, hogy milyen rossz varázslatot akart szórni a fiúra. A filmben az alkotók azonban ezt a részt teljesen „megelőzték”, mert az adaptációban hallhatjuk, hogy az idősebbik Malfoy azt a bizonyos gyilkos átkot kezdte el kimondani, tehát nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy célja az volt, hogy véget vessen az ifjú Potter életének.

harry

Én mind a két verziót láttam illetve olvastam, de bevallom szerintem a könyvek jobbak, főleg abból a szempontból, mert sokkal részletesebbek, mint a filmek. Remélem sikerült nektek érdekességekkel szolgálnom a fent említettekkel, de persze ezeken kívül még sok más különbség is lehet a filmek és a könyvek között!

 

Cikk forrásai: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

EnglishGermanHungarian