Következő cikkemben néhány olyan hűsítő ital receptjét gyűjtöm össze Nektek, amelyeket egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthettek a meleg időben. Praktikus receptek vendégvárós alkalmakra is, vagy akár saját magatoknak is elkészíthetitek, egy könyv olvasása vagy bármilyen hasonló tevékenység mellé garantáltan jól fog esni.
Tipp: Ha mindenekelőtt elkészítetek egy nagy adag cukorszirupot, azt a későbbiekben szinte minden hűsítő italhoz fel tudjátok használni!
Cukorszirup
Hozzávalók:
- 40 dkg kristálycukor
- ½ l víz
Elkészítés:
A cukrot és a vizet lábasba öntjük és közepes láng felett addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd zárható üvegbe tesszük és a hűtőben tároljuk. A jó hír, hogy az így elkészített cukorszirup megfelelően tárolva akár 1 hónapig is eláll.
Limonádé (1 adag)
Kezdjük egy klasszikussal! A limonádé a meleg időben mindenkinek jólesik, tökéletes vendégváró is lehet, de a kánikulában magatoknak is készíthettek mindössze néhány perc alatt, így könnyebb elviselni a nagy meleget.
Hozzávalók:
- 2 ek cukorszirup
- 1 db citrom leve
- ½ db narancs leve
- néhány szelet citrom, narancs, lime vegyesen
- néhány db mentalevél
- sok jég
- 1 ½ dl víz
Elkészítés:
A felsorolt hozzávalókat egyszerűen csak pohárba töltjük, összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is!
Meggyszirupos limonádé (kb. 6 adag)
Az előző, klasszikus limonádéhoz képest a meggyszirupos változat elkészítése kicsivel több időt igényel, viszont megéri, mert annál finomabb!
Hozzávalók:
- ½ kg meggy
- 2 ½ dl cukorszirup
- 1 l víz
- 2 db citrom leve
- sok jég
Elkészítés:
A meggyet felfőzzük a cukorsziruppal, amíg teljesen összeesik. Leszűrjük és a szirupot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Hűtőben, lezárt üvegben 1 hétig eláll.
A limonádéhoz a szirupot kancsóba vagy pohárba töltjük, citromlevet, vizet és sok jeget adunk hozzá. Összekeverjük és fogyasztjuk.
Málnás barackos ital
Hozzávalók:
- 2 ½ dl bitter lemon
- 1 marék málna
- negyed db lime leve
- 1 marék jég
- 1 db barack
Elkészítés:
A málnát és a felnegyedelt barackot egy turmixgépbe tesszük. A lime-ot egy deszkán meggörgetjük, megnyomkodjuk, majd a gyümölcsökhöz nyomunk egy kicsit a levéből és hozzáöntjük a bitter lemont. A jeget egy konyharuhába tesszük és egy sodrófával összetörjük, majd mehet a turmixba. Alaposan összeturmixoljuk és zúzott jéggel megpakolt poharakba töltjük, majd a tetejére még egy evőkanálnyi bitter lemont öntünk, és mentával tálaljuk.
Egyszerű görögdinnyés ital
Nagyszerű választás lehet annak, aki szereti a dinnyét. A dinnye mint gyümölcs már önmagában is klassz hűsítő, de ital formájában még jobb!
Hozzávalók:
- ½ db dinnye
- 1 marék jég
- 1 ek limelé
- 3-4 levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk, majd egy turmixba tesszük. Facsarunk rá egy kis lime levet. Leturmixoljuk, jéggel teli poharakba töltjük és friss bazsalikommal díszítjük.
ALKOHOLOS ITALOK:
Erdei gyümölcsös jégkása vodkával
Most két alkoholos ital következik, amelyek közül az első egy erdei gyümölcsös ízesítésű jégkása lesz.
Hozzávalók:
- 10 dkg áfonya
- 10 dkg magozott meggy
- 10 dkg málna
- 1 db narancs kifacsart leve
- 2 dl cukorszirup
- 2 dl vodka
- 40 dkg jégkocka
Elkészítés:
A hozzávalókat két adagban leturmixoljuk (mindenképp jó minőségű turmixgép szükséges a jégkockák turmixolásához, ha ez nincs, használjatok tört jeget) és azonnal fogyasztjuk. Mélyhűtőben néhány órát tárolhatjuk, a vodka miatt nem fagy azonnal kőkeményre, érdemes villával óránként átkeverni. Tökéletes baráti vagy családi összejövetelekre.
Vodka Mojito
Második alkoholos frissítőnk a vodka mojito, ami szintén nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
- ½ db lime
- 8-10 menta levél
- 1 marék jég
- 1 dl tonic
- 4 cl vodka
Elkészítés:
A felkockázott lime-ot és a mentaleveleket egy hosszúkás pohárba tesszük. Kissé összetörjük, majd beletesszük a jeget is. Felöntjük vodkával és egy hosszú kanállal felkeverjük, végül ráöntjük a tonikot.
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Sziasztok! Tóth Melitta Noémi vagyok, a PTE ÁJK negyedéves jogász szakos hallgatója, és a MediaIuris csapatának egyik szerkesztője. Szeretem a változatosságot, többek között érdekel a gasztronómia, a kriminológia és a sport világa is, így ezekben a témákban biztosan találhattok majd általam írt cikkeket.