[metaslider id="9331"]

Könnyen elkészíthető frissítő italok

Következő cikkemben néhány olyan hűsítő ital receptjét gyűjtöm össze Nektek, amelyeket egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthettek a meleg időben. Praktikus receptek vendégvárós alkalmakra is, vagy akár saját magatoknak is elkészíthetitek, egy könyv olvasása vagy bármilyen hasonló tevékenység mellé garantáltan jól fog esni. 

 

Tipp: Ha mindenekelőtt elkészítetek egy nagy adag cukorszirupot, azt a későbbiekben szinte minden hűsítő italhoz fel tudjátok használni!

Cukorszirup

Hozzávalók:

  • 40 dkg kristálycukor
  • ½ l víz

Elkészítés:

A cukrot és a vizet lábasba öntjük és közepes láng felett addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd zárható üvegbe tesszük és a hűtőben tároljuk. A jó hír, hogy az így elkészített cukorszirup megfelelően tárolva akár 1 hónapig is eláll.

Limonádé (1 adag)

Kezdjük egy klasszikussal! A limonádé a meleg időben mindenkinek jólesik, tökéletes vendégváró is lehet, de a kánikulában magatoknak is készíthettek mindössze néhány perc alatt, így könnyebb elviselni a nagy meleget. 

Hozzávalók:

  • 2 ek cukorszirup
  • 1 db citrom leve
  • ½ db narancs leve
  • néhány szelet citrom, narancs, lime vegyesen
  • néhány db mentalevél
  • sok jég
  • 1 ½ dl víz

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókat egyszerűen csak pohárba töltjük, összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is! 

ital

Meggyszirupos limonádé (kb. 6 adag)

Az előző, klasszikus limonádéhoz képest a meggyszirupos változat elkészítése kicsivel több időt igényel, viszont megéri, mert annál finomabb!

Hozzávalók: 

  • ½ kg meggy
  • 2 ½ dl cukorszirup
  • 1 l víz
  • 2 db citrom leve
  • sok jég

Elkészítés:

A meggyet felfőzzük a cukorsziruppal, amíg teljesen összeesik. Leszűrjük és a szirupot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Hűtőben, lezárt üvegben 1 hétig eláll.

A limonádéhoz a szirupot kancsóba vagy pohárba töltjük, citromlevet, vizet és sok jeget adunk hozzá. Összekeverjük és fogyasztjuk.

Málnás barackos ital

Hozzávalók:

  • 2 ½ dl bitter lemon
  • 1 marék málna
  • negyed db lime leve
  • 1 marék jég
  • 1 db barack 

Elkészítés:

A málnát és a felnegyedelt barackot egy turmixgépbe tesszük. A lime-ot egy deszkán meggörgetjük, megnyomkodjuk, majd a gyümölcsökhöz nyomunk egy kicsit a levéből és hozzáöntjük a bitter lemont. A jeget egy konyharuhába tesszük és egy sodrófával összetörjük, majd mehet a turmixba. Alaposan összeturmixoljuk és zúzott jéggel megpakolt poharakba töltjük, majd a tetejére még egy evőkanálnyi bitter lemont öntünk, és mentával tálaljuk.

Egyszerű görögdinnyés ital

Nagyszerű választás lehet annak, aki szereti a dinnyét. A dinnye mint gyümölcs már önmagában is klassz hűsítő, de ital formájában még jobb! 

Hozzávalók:

  • ½ db dinnye
  • 1 marék jég
  • 1 ek limelé
  • 3-4 levél friss bazsalikom

Elkészítés:

A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk, majd egy turmixba tesszük. Facsarunk rá egy kis lime levet. Leturmixoljuk, jéggel teli poharakba töltjük és friss bazsalikommal díszítjük.

ital

ALKOHOLOS ITALOK:

Erdei gyümölcsös jégkása vodkával

Most két alkoholos ital következik, amelyek közül az első egy erdei gyümölcsös ízesítésű jégkása lesz. 

Hozzávalók:

  • 10 dkg áfonya
  • 10 dkg magozott meggy
  • 10 dkg málna
  • 1 db narancs kifacsart leve
  • 2 dl cukorszirup
  • 2 dl vodka
  • 40 dkg jégkocka

Elkészítés:

A hozzávalókat két adagban leturmixoljuk (mindenképp jó minőségű turmixgép szükséges a jégkockák turmixolásához, ha ez nincs, használjatok tört jeget) és azonnal fogyasztjuk. Mélyhűtőben néhány órát tárolhatjuk, a vodka miatt nem fagy azonnal kőkeményre, érdemes villával óránként átkeverni. Tökéletes baráti vagy családi összejövetelekre.

Vodka Mojito

Második alkoholos frissítőnk a vodka mojito, ami szintén nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • ½ db lime
  • 8-10 menta levél
  • 1 marék jég
  • 1 dl tonic
  • 4 cl vodka

Elkészítés:

A felkockázott lime-ot és a mentaleveleket egy hosszúkás pohárba tesszük. Kissé összetörjük, majd beletesszük a jeget is. Felöntjük vodkával és egy hosszú kanállal felkeverjük, végül ráöntjük a tonikot.

ital

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian