[metaslider id="9331"]
anyák napja

„Szeretet? Törődés? Figyelem? Nekem a Mindenem!” – Anyák napja

Az anyák napját minden év május első vasárnapján ünnepeljük. Ezen a napon a kisgyerekek ajándékokat adnak át édesanyjuknak, amelyeket az óvodában, az iskolában csináltak serényen azért, hogy ezen a napon is mosolyt csalhassanak szülőjük arcára, a nagyobbak pedig virágot, ékszereket vásárolnak vagy esetleg egy reggelivel hálálják meg mindazt a jót, amit egész életükben kapnak. 

Az ünnep eredete

A legősibb anyakultusz

Nehogy azt higgyük, hogy az anyák napjának ünneplése csak a XX. század környékén ütötte fel a fejét, hiszen már az ókorban is nagy tisztelettel tekintettek az anyák, a nők felé. Ennek egyik legismertebb példája, ami biztosan ott van minden általános iskolai tankönyvben: a willendorfi vénusz. Erre a nagyjából 11 centiméteres kőszobrocskára Szombathelyi József régész bukkant rá 1908-ban. A szobrocska telt, kerekded formája, feltételezések szerint nagyjából 22 ezer éves, az alkotó pedig az anyaság, a termékenység előtti tisztelete miatt faraghatta ki. A willendorfi vénusz felfedezése óta több kerekded női szobrocskára is rábukkantak már (nem egyet Magyarországon találtak), ami arra enged következtetni, hogy anyák imádata, előttük való tisztelgés már az kori embereknek is fontos volt.

anyák napja

Jézus Krisztus születésével az istenanya, a világszerte bálványnak örvendő nő új testet öltött, és megjelent Szűz Mária képében, akinek a tiszteletére több ünnepet és napot is szentel a kereszténység, és a mai napig valamiféle különleges imádattal ölelik körbe a hívők. Mária egy tiszta, odaadó és önfeláldozó nőt testesít meg az emberek szemében, ám nem csak az ő befolyására tisztelegtek az emberek a korábbi időkben. Az 1600-as években például a húsvéti időszakot megelőző böjti időszak negyedik vasárnapján ünnepelték az anyákat, amikor is a gyerekek édesanyjuk és nagyanyjuk számára jelképes ajándékokat adtak, csakúgy, mint ahogyan manapság is tesszük. 

A „mai” anyák napja

Az anyák napjának hivatalos ünneplése először 1872-ben merült fel egy amerikai női aktivista, író és költő fejében, aki június másodikát szentelte volna az anyák, a béke napjának. Amíg az Egyesült Államokban élt, többször is felszólalt, hogy a nők álljanak ellen a háborúknak, nevezzék ki június másodikát az anyák békenapjának, azonban ezek az elképzelések nem valósultak meg életében.

A mai napon is ismeretes ünnep Anna Jarvis nevéhez köthető, aki ugyan maga nem szült gyereket, az eseményt édesanyja tiszteletére harcolta ki. Jarvis anyja, Mrs. Anna Marie Reeves Jarvis szociális munkásként dolgozott és életében többször emelt hangot amellett, hogy a világon kellene egy nap, amely hivatalosan is az anyáké, nagyanyáké. Ő 1905-ben elhunyt, lánya pedig ekkor kezdett el „mozgolódni” amellett az ügy mellett, hogy hivatalosan is egy nap az édesanyákról szóljon. 1908-ban a Nyugat-Virginia államban található Graftonban tartott egy megemlékezést kifejezetten az édesanyja tiszteletére, ezután pedig országos kampányba kezdett az anyák napja mellett. 1912-ben megalapította az Anyák Napja Nemzetközi Szövetséget, védjegyévé tett olyan kifejezéseket, mint a „május második vasárnapja” illetve az „anyák napja”. Koncepciójában mindig kihangsúlyozta, hogy ez az ünnep teljesen bensőséges, családi, amikor is a gyerekek ajándékokkal hálálják meg az anyáknak és nagymamáknak  az egész életükben kapott figyelmet, törődést és feltétel nélküli szeretet. Erőfeszítését és kitartását siker koronázta, ugyanis Woodrow Wilson elnök 1914-ben hivatalossá tette az anyák napját. 

anyák napja
Anna Jarvis

A kereskedők természetesen – Anna legnagyobb bánatára – hamar felkarolták ezt az ünnepet, sorra gyártották az ajándékokat erre a jeles alkalomra, ennek hatására pedig az öreg kontinensen, Európában is hamarosan sikerre tett szert. Anna amíg élt, sokszor harcolt az anyák napja üzletiesedése ellen, sokszor a törvénnyel is szembekerült emiatt. Élete vége felé már nem is szerette, ha nevét szóba hozzák ezzel az akcióval, mert szerinte a kereskedelem hatására teljesen elveszett az a meghitt kontextus, amit ő ennek a napnak szentelt és kigondolt.

Az anyák napja Magyarországon

Országunkban az első anyák napját 1925. március 8-án tartották, amit egy államtitkár felesége Petri Pálné kezdeményezett, aki Amerikából „hozta haza”. Csakugyan mint a világon más országokban, nálunk is igen nagy népszerűségnek örvendett, 1928-ban miniszteri rendelet rendelkezett arról, hogy az anyák napja hivatalos ünnep, azóta pedig mai napig minden év májusának első vasárnapján ünnepeljük édesanyáinkat és nagymamáinkat.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ezen az egyetlen napon kell az évben hálásak lennünk és csak ekkor lephetjük meg szeretteinket. Az anyák és nagymamák nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben, nem lehet nekik meghálálni mindazt, amit adnak nekünk. Ám mégis ez a nap hivatalosan is az övék és csakis róluk szól. Boldog Anyák Napját!

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt kép,1, 2

EnglishGermanHungarian