[metaslider id="9331"]
jog

Jogász vlogok – avagy online is teret hódítanak a jogászok

A legtöbb social media platformon mára már a legsokszínűbb környezetekből is láthatunk videókat, megosztóbbnál megosztóbb témákról vlogolnak és nyilvánulnak meg a különböző korosztály tagjai. Teljesen véletlenszerűen botlottam bele egyik alkalommal a „jogász vlogok” világába, és igen érdekes élmény volt. Cikkemben pár olyan külföldi videóst, vloggert igyekeztem összegyűjteni, akik szerintem érdemesek arra, hogy szabadidőnkben és pihenősebb pillanatainkban vessünk rájuk egy pillantást!

1.) Eve Cornwell 

Számomra az egyik legkedvesebb videós, az ő egyik videójára akadva csöppentem bele ebbe a világba. Eve egy huszonéves lány, aki a videózást akkor kezdte el, és első videóit is akkor tette közzé, amikor felvételt nyert a megpályázott egyetemére. Vicces és sajátos stílusú videó vannak, igyekszik minél több zsánerben alkotni, aminek meg is lett az eredménye, hiszen mára már több, mint 131 ezer követője és több milliós nézettsége van. Az életstílus videóin kívül foglalkozik a self-care témájával, és külön videói vannak arra is, hogy hogyan nyújtsd a maximumot a vizsgaidőszakon, hogy hogyan ne kerülj bele a depresszió spirálba. Mivel ő vállalati jogászként praktizál így ezen a téren is különleges videókat alkot: egyik videójában körbevezet minket a vállalatnál, ahol dolgozik és hasznos tippekkel is ellát, arra az esetre, ha esetleg hasonló pályán képzelnéd el magad.

jog

2.) Law and Broader

Szintén életstílus és jogi videók egyben, de ő már kevésbé a tanulás részét és az azzal kapcsolatos tippeket ragadja meg, sokkal inkább a praktikus oldalát tálalja a nézőknek. Betekintést nyerünk egy ügyész mindennapjaiba és a szakma árnyoldaláról is kapunk némi információt. A videók ismét angol nyelvűek, szóval nyelvgyakorlásnak sem utolsó, ha valaki arra szánta magát.

jog

3.) Liam Porritt
Az előző két vloggerhez kapcsolódóan ő is angolul közli a videóit, Eve-hez hasonlóan vállalati jogászként (egyelőre gyakornok egy nagyobb cégnél). Sok érdekes videója van, köztük a legfelkapottabbak azok közül kerültek ki, amik a karantén ideje alatt láttak napvilágot. Több kérdést is felvetett ugyanis a karantén a jogi szférákban dolgozóknak, hogyan történnek így a szerződéskötések, esetenként a tárgyalások? Egyáltalán hogyan dolgozik otthonról egy gyakornok, egy praktizáló jogász? A kedvenc videóm tőle a Briliáns Elmék (Suits) rajongóinak lehet szintén izgalmas. Liam Harvey Specterrel és az ő életvitelével, a sorozatban látottakkal veti össze a jogászok való életét.

jog

4.) Liberty Miles

Liberty Miles jelenleg is joghallgatóként tölti a mindennapjait. Videói főként a tanulási tippek, a „betekintés a joghallgatók mindennapjaiba” és a lifestyle videók körébe sorolhatóak. Szerintem kifejezetten nyugtató és motiváló hatással tud lenni egy nehéz napon, ha megnézed néhány videóját. Nem utolsó sorban pedig nagyon különleges képi világgal dolgozik, teremtett egy sajátos esztétikumot, ami egyedi és kellemes a szemnek. Nekem két kedvenc videóm van tőle, amiket ajánlani tudok mindenkinek, aki érdeklődik, az egyik az első évét foglalja össze, és hasznos tanácsokat ad a leendő, vagy friss gólyáknak, esetleg azoknak, akik még csak gondolkoznak a jogi pályán. A másik videója, amit szintén ajánlani tudok, az a jegyzetelési stratégiákat foglalja össze, amik minden joghallgatóknak hasznos lehet, még akkor is, ha az angolszász joghallgatóknak némileg másféle jegyezetek elkészítésére lehet szükségük, mint nekünk, magyar joghallgatóknak.

jog

5.) LegalEagle

Nem túlzok szerintem, ha azt mondom, hogy a felsoroltak közül a LegalEagle csatornája tartalmazza a legtöbb új információt. Jogesetek megoldásával és elmagyarázásával érte el a 2,18 millió feliratkozóját és az átlagban milliós megtekintését. Vannak inkább szórakoztatóan ható videói, ilyenek például a „Get Lawyered” videói. Többek között a fentebb már említett Briliáns Elmék (Suits), a South Park, a Jurassic Park, a Better Call Saul vagy a Bosszúállók filmjeit is jogi szempontból közelíti meg és boncolgatja. De a „Law 101” videóiban elmagyaráz bonyolultabb jogi rendelkezéseket, és konkrét jogeseteket is megold. A LegalEagle videói szerintem pont egy olyan határon állnak, hogy, ha olyan motivációval ül le valaki, akkor tanulni is lehet belőle, de szórakozásnak is megfelelő.

jog

6.) Legally Caroline

Szinte ugyanazokkal az értékekkel rendelkeznek Legally Caroline videói, mint Eve Cornwellé vagy Liberty Milesé, annyi különbséggel, hogy ő az egyetemi jelentkezését a Harvardra adta be és mióta felvételt nyert, és azóta is sikeresen veszi az akadályokat. Amennyiben az ő videói még emellett újdonságokkal tudnak szolgálni, azok a felvételi elbeszélgetéses videói és az ott szerzett tapasztalatok megosztása a nézőkkel, amik lássuk be, még akár kellhetnek is és akár még jól is jöhetnek.
Én személy szerint érdekesnek találom, hogy hogyan zajlanak a tanítások a világ leghíresebb jogi iskolájában: a Harvardon. 

jog

Források: Eve CornwellLaw and BroaderLiam Porritt, Liberty MilesLegal EagleLegally Caroline

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian