[metaslider id="9331"]
kerites

Fiatalkorú lányokat kényszerítettek prostitúcióra Pécsett!

Két húszéves fiú prostitúciós tevékenységre kényszerített két tizennyolc év alatti lányt, a Baranya megyei megyeszékhelyen.

Sz. B. (20) tésenyi lakost, valamint társát V.S. (20) pécsi lakost január 21-én a rendőrök elfogták. A gyanú szerint a két fiú egy 15 és egy 16 éves lány ismerősüket, anyagi haszonszerzés céljából prostitúcióra kényszerítettek.

A Pécsi Járásbíróság 2020. január 23-án egy hónapra elrendelte Sz.B. elsőrendű és V.S. másodrendű gyanúsítottak letartóztatását 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett kerítés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint az elsőrendű és a másodrendű gyanúsítottak 2019. szeptember 20. napjától 2020. január 21. napjáig Baranya megyében két fő 18. életévüket be nem töltött személyt szexuális cselekmény végzésére, haszonszerzés céljából másoknak megszereztek, mely tevékenységből életvitelszerűen tartották fenn magukat. Sz.B. elsőrendű gyanúsított a szexuális cselekmény végzésének egy részére a kiskorú személyt fenyegetéssel bírta rá.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsítottak életmódjára, valamint a bűncselekmény jellegére is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak– szabadlábon hagyásuk esetén – megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be – olvasható a Pécsi Törvényszék közleményében.

Vonatkozó jogszabály értelmében és az eddig ismertetett körülményeket figyelembe véve a két húszéves fiatal, akár 10 év szabadságvesztést is kaphat az elkövetett bűncselekményt figyelembe véve.

Kerítés

200. § (1) Aki haszonszerzés céljából valakit szexuális cselekmény végzésére másnak megszerez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Kerítést követ el, és az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt prostitúcióra felajánl vagy felhív.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a kerítés üzletszerű.

(4) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott kerítést

a) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére,

b) az elkövető hozzátartozója, nevelése, felügyelete vagy gondozása alatt álló sérelmére, vagy a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve,

c) megtévesztéssel, erőszakkal vagy fenyegetéssel

követik el.

(5) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a (4) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott kerítés a c) pont szerint is minősül.

(6) Aki üzletszerű kerítés elkövetésében megállapodik, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Előző bejegyzésünk: Vizsgaidőszak hallgatói szemmel – tanulási tippek!

EnglishGermanHungarian