[metaslider id="9331"]

Ezt írd fel! Március 4. – Honfoglaló Bajnokság az ÁJK-n

Ki ne ismerné a Honfoglaló nevű játékot? Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de az életemben többször is volt olyan időszak, amikor rengeteget játszottam, akár barátokkal, akár idegenek ellen, és imádtam. Most már egy ideje nem volt ilyen időszak, de nagy örömmel láttam, hogy idén a HÖT szervez Honfoglaló bajnokságot, hogy a kartársaink ellen indulhassunk és kiderüljön, ki a tudja a legtöbbször elfoglalni az országot. 

Az ötlet nem teljesen egyedi, ugyanis 2020-ban már második alkalommal rendezték meg az Országos Egyetemi Honfoglaló Bajnokságot, amelyen Kiss Mátyás, a PTE ÁJK HÖT tudományos és tanulmányi ügyek intézésével foglalkozó elnöki megbízottja a nagyjából 900 indulóból 9. helyen végzett. Megkerestem ezért Matyit, hogy meséljen magáról a bajnokságról, illetve arról, hogy ez a karunkon miképp is fog megvalósulni. 

Először is köszönöm szépen, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Milyen volt az Országos Egyetemi Honfoglaló Bajnokság, és ami még fontosabb, milyen volt rajta részt venni? 

Kiss Mátyás: Én köszönöm a megkeresést. A II. Országos Egyetemi Honfoglaló Bajnokság, amelyen részt vettem, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) online eseménye volt decemberben. Szinte csak órákkal a nevezési határidő lejárta előtt láttam a Facebookos felhívást, és úgy gondoltam, miért ne? A vizsgaidőszak közepette jó kis kikapcsolódásnak gondoltam, és nem számítottam rá, hogy egy egész decembert felölelő rendezvényen veszek majd részt. Szerencsére a bajnokság menetrendje nagyon feszes volt, így szinte háromnaponta jött a következő forduló. Számomra a bajnokság karácsony után ért véget az elődöntőben, amelyben nagyon jól éreztem magam a vereség ellenére is. 

Mi volt a legnehezebb a versenyben?

Kiss Mátyás: A versenyre önmagában nem készültem. Ez annak volt köszönhető elsősorban, hogy a vizsgaidőszak közepén nem volt időm arra, hogy a bajnokság fordulóin kívül gyakoroljak a versenyre. Ahogy közeledett a verseny vége, egyre nehezebb ellenfelekkel találtam szemben magam. A versenyzők egy része – ahogy később kiderült – „profi” Honfoglaló játékos volt. Ez azt jelenti, hogy minden kérdésre előre megtanulták a választ, és csak az számított, ki írja be előbb a választ. Ez okozta a „vesztem” az elődöntőben. 

Az, hogy ennyi jelentkező közül 9. helyen végeztél, hihetetlen teljesítmény, milyen érzés volt ez neked, főleg úgy, hogy egyedüli PTE-s voltál?

Kiss Mátyás: A verseny első szakaszaiban több PTE-s hallgatóval is összesorsoltak, én magam is meglepődtem, hogy közülük én jutottam el a legtovább. Különleges volt ilyen sok egyetem hallgatóival megmérkőzni. A versenyek előtt Messenger csoportokat hoztunk létre, hogy itt beszéljük meg, mikor játsszuk a következő fordulót. Itt aztán sok esetben tovább folyt a beszélgetés, és megoszthattuk egymással a vizsgaidőszak nehézségeit, problémáit. Így tehát új emberek megismerésére és kapcsolatok építésére is sor kerülhetett, ami nekem nagyon tetszett. 

Miért gondoltátok, hogy megszervezitek kisebben is, nálunk a karon? 

Kiss Mátyás: Sajnos a vírushelyzet ebben a félévben sem teszi lehetővé számunkra, hogy olyan rendezvényeket szervezzünk, ahol a hallgatók személyesen találkozhatnak. Ez nagyon szomorú, ugyanakkor mégiscsak fontosnak tartottuk, hogy a szemeszter elején, már túllépve a vizsgaidőszak nehézségein, kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a hallgatóknak. Bízunk benne, hogy sokan jelentkeznek, és aki részt vesz az eseményen, az nem fog csalódni és jól érzi majd magát. 

Mi lesz a menete a bajnokságnak? 

Kiss Mátyás: A bajnokságra már lehet jelentkezni, a Facebook esemény leírásában található űrlapon. Az első fordulókra március 4-5-6-án kerül sor. A lebonyolításról konkrétumokat még azért sem szeretnék elárulni, mert ez a jelentkezők számától is nagyban függ. Szerencsére már az első napokban is nagy volt az érdeklődés a verseny iránt, így a versenyt mindenképp többfordulósra tervezzük. Annyit azonban megígérhetek, feszes lesz a lebonyolítás, nem fog követhetetlenné válni a rendszer. Ugyanakkor hagyni fogunk megfelelő időt arra, hogy mindenki kényelmesen le tudja játszani a saját mérkőzéseit. Annyit szeretnék még hozzátenni – azok számára, akik még nem értesültek róla –, hogy a Honfoglaló rendszerében bekövetkezett változások miatt okostelefonról vagy táblagépről indítható a játék.

Mit üzennél annak, aki nem tudja eldönteni, vagy nem bízik magában annyira, hogy elinduljon a kari bajnokságon?

Kiss Mátyás: Amikor jelentkeztem a HÖOK bajnokságára, én sem bíztam magamban túlzottan és arra sem számítottam, hogy a második körig eljutok. Igaz, hogy a bajnokságot nem tudtam megnyerni, de nagyon sok kellemes élménnyel gazdagodtam, és remek kikapcsolódás, valamint közösségi esemény volt. Hasonlókat tudok ígérni a saját bajnokságunkkal kapcsolatban is, mindent meg fogunk tenni, hogy jól érezzék magukat a hallgatók. Mindenkinek javaslom, hogy jelentkezzen, próbálja meg, bontson egy italt, dőljön hátra és foglalja el a hont! 

Nagyon szépen köszönöm Matyinak a válaszokat, én már regisztráltam a versenyre, ha te nem, de kedvet kaptál, akkor ezen a linken megteheted! 

EnglishGermanHungarian