[metaslider id="9331"]
erdekes_perek_media_iuris_pecsi_jogi_kar

Érdekes perek a nagyvilágból

Hallottál már a Stella-díjról? Az Egyesült Államokban évente odaítélik ezt a díjat a legnevetségesebb, legfurcsább pereknek. A „kitüntetés” eredete a 90-es évekre vezethető vissza, méghozzá Stella Liebeck esete kapcsán hozták létre, amikor is a hölgy beperelte a McDonald’s-t, mert leöntötte magát a tűzforró kávéjukkal, de erről majd később…

Most összegyűjtöttem nektek a szerintem legérdekesebb jogvitákat, amelyek néha már átlépnek a nevetséges kategóriába, máskor pedig csak fogom a fejemet, hogy mire nem képesek az emberek. Lesz itt minden, önperlés, családon belüli konfliktus, és még sorolhatnám, sőt, olyan sok nem mindennapi esettel találkoztam, hogy a jövőben muszáj lesz ezekről még egy cikket írnom. Jó szórakozást!

  1. Beperelte a Red Bullt, mert nem kapott szárnyakat a fogyasztásától

Az energiaital híres szlogenje szerint „a Red Bull szárnyakat ad”, de még egy épeszű ember is rájön ilyenkor arra, hogy ez mind csak reklámfogás, azonban Benjamin Careathers éveken keresztül itta a terméket, remélve, hogy szárnyai nőnek, erre viszont nem került sor. Ennek következtében beperelte a céget, mondván, hogy nem érzett semmilyen teljesítménynövekedést, amit a reklám ígért. A vizsgálatok során kiderült, hogy az italokban kevesebb koffein van, mint egy kávéban, így az állítása a cégnek hamis, mely szerint az italokban sokkal több koffein van. A Red Bull a peren kívüli megegyezést választotta, és 3 millió dollárt (közel 4 milliárd forintot) fizetett a férfinak.

erdekes_perek_mi1

  1. Forró kávé miatt perelték a McDonald’s-t

1994-ben egy 79 éve hölgy, Stella Liebeck kávét kért a McDriveban, majd miután megkapta az italt, unokájával megálltak a parkolóban, hogy elfogyasszák a rendelésüket. A kávét a combjai közé helyezte, hogy beletegye a cukrot, de miután levette a papírpohár tetejét, az ital az ölébe ömlött. A nő harmadfokú sérüléseket szerzett, és összesen 8 napot töltött a korházban. Emiatt felkeresték a gyorséttermet, hogy szálljanak be a kórházi kezelésbe, de méltánytalan árat ajánlottak fel, ezért Stella úgy döntött, hogy beperli őket. Végül Stella Liebeck győzött és 2,45 millió dollárt ítélt neki a bíróság, de a bíró az összeget csupán 640 ezer dollárra módosította. Az eset óta egyébként minden McDonald’s-os kávén fel van tüntetve a Hot felirat.

  1. Beperelte a saját szüleit, mert rossz géneket örökölt tőlük

Egy amerikai nő, Annabelle Jefferson pert indított szülei ellen, mert szerinte a csúnyasága miatt romlott meg mindkét házassága, és a sok veszteség miatt a mentális egészsége is megromlott. 2 millió dolláros kártérítést követelt. Szerinte szüleinek nem kellett volna gyermeket vállalniuk kinézetük miatt, illetve más csúnya embereket is arra bátorított, hogy pereljék be szüleiket, ha hasonlóan éreznek. A nő így indokolta döntését: „Amikor az első válóperem zajlott, volt férjem azt mondta a bírónak, hogy minden reggel, amikor meglátta az arcomat, hányingere lett, és gyakran ki is kellett rohannia a mosdóba. Az utolsó férjem gyakorlatilag vak volt, de egy sikeres szemműtét után visszanyerte látása 40%-át. A következő héten elvált tőlem.” Nos, ebben a helyzetben nem tudom ki értene egyet a nővel…

erdekes_perek_mi2

  1. Beperelte szüleit egy 41 éves férfi, hogy továbbra is támogassák őt anyagilag.

És ha már a szülők perlésénél tartunk, muszáj azt az esetet is megemlítenem, amikor egy Londonban élő férfi beperelte Dubaiban élő szüleit, mert ők már nem szerették volna anyagilag támogatni. A férfi egyébként jogi diplomával rendelkezik, illetve szülei házában él, amelyet szintén ők finanszíroztak, így panaszra igazaból semmi oka. Jogi végzettsége ellenére két olyan jogszabályra hivatkozott, amik kiskorú eltartására vonatkoznak, így az ő esetében azok nem alkalmazhatóak, az eljáró bíró szerint nem szorul további anyagi támogatásra.

  1. Betört, aztán perelt, majd nyertesen távozott

Terrence Dickson kifelé tartott abból a házból, ahova betört, de a terve elég balul sült el. A férfi a garázsajtón keresztül szeretett volna kijutni, de az meghibásodott, ráadásul a ház tulajdonosa 8 napos nyaralásra ment, így Dickson fogságba esett (a hiba miatt a garázsból sem tudott a házba menni). Ez idő alatt egy rekesz üdítőn és kutyatápon élt, majd miután kiszabadult, beperelte a tulajdonost a kellemetlenségek miatt, a bíróság pedig félmillió dollár kártérítést ítélt neki.

  1. Beperelte saját magát egy elítélt

Robert Lee Brock-ot 23 évre ítélték el egy nagyobb lopás miatt, majd úgy döntött, hogy beperli saját magát 5 millió dollárra. Elmondása szerint korábbi tetteivel megsértette saját emberi jogait és a vallási meggyőződését. Mivel börtönben ült és nem is volt bevétele, arra számított, hogy majd az állam kifizeti helyette az összeget, de Brock végül vesztett (vagy mi).

EnglishGermanHungarian