[metaslider id="9331"]
Egy lakosa van a közösségnek

Egy lakosa van a falunak, igazán összetartó közösség

A polgármester-választáson mindig ő nyer. Az adókat ő veti ki saját magára. Az állami hivatalokkal titkárnőjén keresztül levelez, aki szintén ő és a polgármestertől kapja a fizetését. Állandóan kocsmába jár, ahol ő szolgálja ki saját magát, mert évtizedek óta ő a kocsmáros. Körülbelül ötezer könyvből álló könyvtár is van a faluban, ahol ő a könyvtáros. Ha valaki nem találta volna még ki, hogy kiről van szó, annak elárulom: ő Elsie Eiler, az USA Nebraska államában található Monowi település 89 éves lakója.

A falucska

A falut cseh telepesek alapították 1902-ben és alig több mint fél négyzetkilométernyi területen helyezkedik el. Nevét valamelyik indián törzstől kapta, állítólag virágot jelent. A település szépen fejlődött, templom, bank, posta, bolt, iskola és még egy kis börtön is megtalálható volt benne. A lakosság száma a húszas-harmincas években felkúszott egészen 130-150 főig. Eddig tartott a sikertörténet, aztán az isten háta mögötti magyar falvak sorsára jutott. 

A föld javaiból élő telepesek a silány minőségű földek miatt csalódottan álltak tovább, mert a termésátlag annyira alacsony volt, hogy nem tudták belőle családjukat eltartani. A fiatalok a városokban tanultak tovább és a helyi munkalehetőség hiányában nem akartak visszatérni Monowiba. 

A huszadik század végére a falucska szinte teljesen elnéptelenedett. A gondos gazdák nélkül maradt épületek lepusztultak, a telkeken és a földeken égig ért a gaz. A kétezres évek elejére már csak Elsie és férje, Rudy háza és kocsmája volt elfogadható állapotban. Rudy néhány év múlva jobb létre szenderült, ez Monowi lakosságának feleződését jelentette. 

A magára maradt özvegy gyászában is bizonyította lelki erejét. Nem menekült el a faluból messze élő rokonaihoz, hanem elhatározta, hogy élete végéig Monowiban marad, bármi várjon is rá. Ha ma arra téved valaki, poros-sáros földút melletti elhagyott magtárat (ott dolgozott Elsie fiatal korában), düledező malmot, hitközségét elvesztett templomot talál nevezetesség gyanánt. Rossz időben Elsie kocsmájába húzódva az ablakon keresztül nézheti, ahogy a szél hajtja az ördögmalmokat. Sokak bakancslistájára viszont a katasztrofális helyzet ellenére felkerült a pöttöm nebraskai falu, vagy talán inkább pontosan amiatt. 

Egy lakosa van a közösségnek - Monowi

Monowi közösségi élete

Elsie azért nincs teljesen egyedül. A Monowi mellett elhaladó autópálya megpihenni vágyó teherautó-sofőrjei, a nem túl termékeny környékbeli földek művelői rendre megjelennek az öreg hölgy kocsmájában, amit nevezhetünk akár tavernának is. Pizzára, hamburgerre komoly igény mutatkozik, néha még hagymás babra is vesz fel rendelést az asszony. 

Elsie a turistákból, átutazókból és a körülbelül 30-40 törzsvendégből, valamint polgármesteri járandóságából, ha nem is túl fényesen, de meg tud élni. A hely nem amolyan „kurta kocsma”, a vendégek a földmunkák szünetelése idején is tiszteletüket teszik Elsie-nél. Van, aki csak azért utazik húsz-harminc mérföldet, hogy az özvegyasszonyt meglátogassa. A törzsvendégek használják többnyire a könyvtárat, ami az elhunyt, szeretett férj, Rudy hagyatéka, az ő álma volt egy komoly könyvtár megnyitása. Ezt az álmot már csak felesége tudta megvalósítani. Elsie a taverna falára az előírásnak megfelelően minden év azonos szakaszában kifüggeszti a polgármester-választás időpontját. Az elmúlt másfél évtizedben a választópolgár egyetlen egyszer sem mulasztotta el megjelenését az urna előtt. 

A törvény szigora 

A településen az adófizetési morál nagyon jó, a polgármester által kiszabott adót az adózó az utolsó centig rendre megfizeti. Az elöljáróság évente emeli az adókat. A helyhatóság úthálózat fejlesztési-karbantartási tervet készít minden évben: az úthálózat Elsie házától a kocsmáig terjedő szakasz. A közvilágítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, három köztéri lámpa izzóját kell karban tartani. A folyóvíz mindenki számára elérhető. A kocsmáros évente köteles meghosszabbítani az italmérési engedélyét, emellett a likőrök keverését is engedélyeztetnie kell – az engedélyeket a kérvényező eddig mindig megkapta.

Egy lakosa van a közösségnek - kocsma

Jövőkép

A világ minden tájáról érkeznek látogatók a faluba még ma is, népszerűségét mutatja, hogy négy vendégkönyvet töltöttek meg eddig bejegyzéseikkel. Elsie szerette volna az adófizetők táborát szélesíteni, de még mindig egyedül viseli a közterheket. Egy forrás említ egy betelepülőt 2020-as dátummal, de hivatalos helyről ez még nem nyert megerősítést. Kijelenthető azért, hogy Monowinak van jövője, hiszen Elsie tele van energiával és lélekben még mindig fiatal.

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian