[metaslider id="9331"]
Budapesti múzeumok - Programajánló

Budapesti Múzeumok – Programajánló

A bekuckózós vizsgaidőszakban a rengeteg tanulás és vizsgák után mindenkinek szüksége van a lelki feltöltődésre. Azok, akik érdeklődnek művészet és interaktív programok után és szeretik Budapestet, azoknak kiváló programötlet lehet a mindig aktuális múzeumok látogatása, ahol ebben az időszakban is bőven akad látnivaló. Cikkemben 5 budapesti múzeumot fogok bemutatni és aktuális kiállításait ismertetni azok számára, akiknek lenne kedve felutazni és a fővárosunk gyönyörű múzeumjait megcsodálni.

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum a Hősök terén található állami alapítású épület, mely az egyetemes és magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18.század végéig. Állandó kiállításuk hat fő gyűjteményre osztható: Egyiptomi gyűjtemény, Antik gyűjtemény, Régi képtár, Régi Szobor gyűjtemény, Régi magyar gyűjtemény és a Grafikai gyűjtemény nyújt szüntelen csodálni valót.

Időszakos kiállításai közül a Renoir – A festő és modelljei című a legnépszerűbb, ami a nagy érdeklődés miatt meghosszabbított dátummal, január 21-ig várja az érdeklődőket. A francia származású Renoirt az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon és az életöröm festőjeként emlegeti a publikum, akinek elképesztő munkáit lehet megtekinteni a kiállításon belül.

A másik tárlatuk a Kapuk a létben – A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig, mely a tájképművészet nagy klasszikusainak grafikáit Hollán Sándor faábrázolásaival állítják szembe. A tárlat az ember és természet kapcsolatát és a fa szimbolikus értelmezési lehetőségeit vizsgálja a különböző korokban.

Szépművészeti Múzeum

Ludwig Múzeum

A Komor Marcell úti Kortárs Művészeti Múzeum meghatározó magyar és nemzetközi képzőművészeti gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat mutatja be a közönségnek. 

Aktuális kiállításai között a gondoskodás tematikájára épülő VIGYÁZAT, TÖRÉKENY. HANDLE WITH CARE – amely már csak január 14-ig lesz látható. 

Az ESTERHAZY ART AWARD 2023 – breaking the frame making future kiállítás pedig március 3-ig lesz megtekinthető. Ez a kiállítás egy híres pályázatra épül, ami már a nyolcadik alkalommal van meghirdetve. Az Esterházy Art Award pályázatra jelölt művészek válogatott műveiből rendezett alkotásokat láthatják a látogatók. A kiállított pozíciók közül sok szakít a hagyományos képformátumokkal, ezeket sorozatokkal, műcsoportokkal vagy térbeli installációkkal váltja ki. A kiállítás szerteágazó témájú műveket mutat be, a művészek ízlésétől és stílusától függően, amelyre a cím is utal („A keret megtörése”).

Ludwig Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

A Múzeum állandó gyűjtemény témájából adódóan ismeretterjesztő, átfogó képet nyújt Magyarország történelméről, minden örömteli és szomorú időszakával együtt.

Ehhez kapcsolódik a nagyszabású időszakos kiállítása, a Magyar Menyasszony, melyben több száz nő története mesél az esküvőhöz és házassághoz fűződő gondolatairól. Ezen történetek bemutatásán keresztül 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők társadalmi szerepére. A látogatót több évszázados visszatekintésen vezeti végig, mely során az ismeretlen házasodni készülő nők féltett ruhadarabjaik, szerelmes leveleik, porcelánjaik és egyéb holmijuk is megelevenednek. A menyasszonyi ruhák stílusának változását egészen napjainkig látható a kiállítás keretein belül. 

A kiállítás 2024.08.25-ig tart, így még rengeteg időnk van szemügyre venni a magyar menyasszonyi ruhák fejlődésének alakulását.

Magyar Nemzeti Múzeum

Illúziók Múzeuma

A múzeum nevéből adódóan a trükkök és optikai csalódások tárháza, amelyben találhatóak illúzió termek, különféle installációk és felfoghatatlan egyéb képek. A kiállítás darabjait agyunk nehezen vagy egyáltalán nem lesz képes felfogni az érzéki csalódás eredményeként.

Az Illúziók Múzeuma inkább nevezhető egy játszóháznak vagy egy második Csodák Palotájának, mint múzeumnak, de úgy gondolom, hogy programötletként remek választás. A nem szokványos múzeum a Bajcsy-Zsilinszky utcában található, hétköznaponként 10 órától 19 óráig, hétvégén 20 óráig tart nyitva hétfői nap kivételével.

Illúziók Múzeuma

Terror Háza Múzeum

Az Andrássy út 60-on található Terror Háza történelmünk egyik legsötétebb időszakáról, a szovjet megszállás alatt elkövetett szörnyűségekről emlékezik meg, amely megannyi kínt átélő honfitársunknak kíván emléket állítani. Amikor 2002-ben a Terror Háza Múzeum megnyitotta kapuit, magyarok százezrei gyűltek össze előtte, mert bár megtörtént, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, létrejött a közös emlékezés helye, az a kiállítás, amely friss levegőként érte a magyar történelmi emlékezet sebeit.

Az állandó kiállításukat négy szinten lehet végigjárni, ami a második emeletről a pincébe vezet. A kiállítás a nyilas folyosótól egészen a tettesek galériájáig vezeti a látogatóikat.

Terror Háza Múzeum

A változatos budapesti múzeumokat aki csak teheti, látogassa meg, hiszen mindegyiket érdemes megtekinteni. A lelki feltöltődés nem csupán a vizsgaidőszakot követő hónapban, hanem aktuálisan minden hónapban fontos és elengedhetetlen.

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian