[metaslider id="9331"]
Blackpink

Blackpink – az egyik leghíresebb k-pop banda

A k-pop szó az utóbbi időben szinte szinonimájává vált a B, T és S betűknek. Azonban a fiúbandán kívül van egy másik k-pop csapat, amely rekordokat döntöget, ugyanis zenéjük a világ minden táján megragadja a közönség figyelmét. A Blackpink egy koreai lánybanda, akik olyan népszerűségnek örvendenek a világon, amelyet más koreai lánycsapat nem mondhat el, nevük pedig azok számára is ismerősen csenghet, akik nem rajonganak a k-pop műfajáért. De mit kell pontosan tudni róluk?

Mielőtt a Blackpink és a BTS népszerűvé vált, a nyugati közönség számára meglehetősen szokatlan volt a k-pop, ez azonban a 2000-es évek közepén megváltozott, ami nagyban köszönhető volt az internet elterjedésének, valamint, hogy a dalok sok esetben angolul íródtak, ami elősegítette a megértést. A Blackpink 2016-ban adta ki első kislemezét, első albumuk pedig a Square One volt. Mint sok más k-pop együttesnek, nekik is egy speciális k-pop iskolába kellett járniuk, hogy megtanuljanak mindent a popsztárságról és versenyezni tudjanak a többi lánnyal a zenekarban való helyért.

Miért hívják őket Blackpinknek?

A csoport nevét azért találták így ki, hogy ellentétben álljanak a rózsaszínhez általában társított nőiességgel – egy sötét és éles szín, mint a fekete, kombinálva egy aranyos és lágyabb színnel, ami a rózsaszín. Az elnevezés továbbá a tagok különbözőségét is hivatott tükrözni, valamint meg akarták mutatni, hogy a női dolgoknak is lehet erős oldala. Amikor a banda debütált, a kiadójuk, vagyis a YG Entertainment azt mondta, hogy a név azt kívánja kifejezni, hogy a csoport többet testesít meg a szépségnél. „Lehet, hogy édesnek nézek ki, de nem úgy viselkedem” – énekli Jennie a „Ddu-Du Ddu-Du” első soraiban, visszhangozva ezt az üzenetet.

Mi különbözteti meg a Blackpinket a többi csapattól?

A Blackpink diszkográfiája korlátozott – a „Kill This Love” előtt a csapat 2016-os debütálása óta kevesebb mint 20 számot adott ki, beleértve a koreai dalok japán verzióit is. Ennek ellenére egy maroknyi kislemezük nemcsak a Billboard-listákon szerepelt, hanem vírusszerűen terjedt az interneten, és jellegzetes koreográfiáikat rendszeresen lemásolták a k-pop bálványok és a globális rajongók táncos feldolgozásokban. 

A csoport vonzerejének nagy részét a vadságuk teszi ki, amelyet a merész rap, az erőteljes éneklés és a sikkes stílus keveréke hoz létre. Bár a sötét és éles koncepciók nem számítanak újdonságnak a K-pop lánycsapatoknál, a Blackpink megduplázza ezeket a zenei videóik képi világán keresztül, mint például a „Ddu-Du Ddu-Du” című dalban látható ékköves tank.

Kik a Blackpink tagjai és mit kell tudni róluk?

Jisoo (Teljes nevén: Kim Jisoo), 28

A csapat legidősebb tagja Jisoo, akit gyakran a Blackpink hangulatteremtőjeként is emlegetnek a rajongók (érdekesség, hogy kedvelőik BLINK-nek hívják magukat, ami a black és a pink szavak összetétele), valamint a legtöbb koreai rajongó őt tartja a csoport külső megtestesítőjének. Sajátos humorérzéke van és hajlamos arra, hogy bármilyen témáról – az időjárástól kezdve a nyárson sült csirke iránti vágyakozásig – dalokat írjon. Jisoo a Blackpink előtti éveiben számos klipben és reklámban szerepelt, valamint feltűnt a Snowdrop című történelmi k-dráma sorozatban is. Bár ő az egyetlen tag, aki nem beszél folyékonyan angolul, az énekesnő mégis háromnyelvű, hiszen koreaiul, japánul és kínaiul is beszél.

Jisoo

Jennie (Teljes nevén: Kim Jennie), 27

A Blackpink fő rappere, aki emellett még énekel is, Jennie közel hat évig volt gyakornok – a leghosszabb ideig a tagok közül. (A dél-koreai gyakornoki rendszerben a feltörekvő popbálványok a szórakoztató ügynökségeknél jelentkeznek meghallgatásra, hogy gyakornokká váljanak abban a reményben, hogy egy nap művészként debütálhatnak.) Jennie egy ideig Új-Zélandon élt, mielőtt 2010-ben visszaköltözött Dél-Koreába, és a koreai és japán mellett folyékonyan beszél angolul. Ő volt a Blackpink első tagja, aki önálló számot adott ki „SOLO” címmel. A klip bemutatta a rapper és énekesnő sokoldalúságát, miközben a három perces klipben viselt több mint 20 ruhája révén divatikonná vált, innen eredeztetve a csoport „divatkirálynője” címét.

Jennie

Rosé (Teljes nevén: Park Chaeyoung), 25

Az Új-Zélandon született és Ausztráliában nevelkedett Rosé csatlakozott utoljára a csapathoz, őt 2016. június 22-én jelentették be. A YG Entertainment 2012-es ausztráliai meghallgatásán az első helyen végzett a jelentkezők közül, ezt követően pedig egy gyakornoki szerződést írt alá, majd Szöulba költözött, hogy elkezdje a képzést. Folyékonyan beszél angolul, koreaiul pedig gyakornokként Dél-Koreában tanult meg. Ő a csoport fő énekesnője, akinek jellegzetes hangját igen könnyű felismerni. Rosé gitározik és zongorázik, ezenkívül gyakran feldolgoz angol és koreai dalokat egyaránt. Rosé 2021-ben megjelentette szólóalbumát, amely tartalmazza az „On the Ground” és a „Gone” című dalait.

Rosé

Lisa (Teljes nevén: Lalisa Pranpriya Manoban), 25

Lisa a legfiatalabb tag, a Blackpink fő táncosa. A Thaiföldön született és nevelkedett Lisa fiatalon egy tánccsapatban volt, mielőtt meghallgatásra jelentkezett, hogy k-pop bálvány gyakornok legyen. A thai mellett Lisa beszél koreaiul – amit 2011-es dél-koreai költözése után kezdett el tanulni –, angolul, japánul és alapfokon kínaiul. Bár rappel és énekel, Lisa táncának „fókuszált kamerás” felvételei – a sima testforgások, éles ütések és magával ragadó arckifejezések kombinációja – gyakran válnak a Blackpink felkapott videóinak témájává, továbbá a rajongók egyik kedvence, amikor rögtönzött tánctudását mutatja be promóciós fellépések alkalmával. Lisa debütáló szólóalbuma, a LALISA, amely a „Lalisa” és a „Money” című dalokat tartalmazza, 2021 szeptemberében jelent meg. A címadó dalhoz készült klip 2022-ben elnyerte az MTV Video Music Awardot a legjobb k-pop videoklip kategóriában, továbbá a Guinness World Records is elismerte, mint egy k-pop szóló előadó legnézettebb YouTube klipjét a megjelenés első napján.

Lisa

Hogyan nőtt a Blackpink népszerűsége?

A Blackpink hivatalosan 2016-ban debütált a Square One című kislemezzel, amely két dalból – a „Whistle” és a „Boombayah” – állt. A debütálást nagy várakozás előzte meg a k-pop színtéren, mivel a Blackpink volt az első lánycsapat, amely hét év után a YG Entertainment-től, az olyan nagyhatalmú csoportoknak otthont adó cégtől érkezett, mint a BIGBANG és a 2NE1. A „Boombayah” daluknak köszönhetően a Billboard World Digital Songs chartjának első helyére kerültek és sikerük a következő évben további kiadványokkal folytatódott.

2018-ban a Blackpink új szintre emelte a nemzetközi figyelmet, amikor a „Ddu-Du Ddu-Du” című kislemezzel a Billboardon a legmagasabb listás k-pop lánycsapat lett. A „Ddu-Du Ddu-Du” a Billboard Hot 100-as listáján az 55. helyig jutott – ezzel megelőzte a Wonder Girls „Nobody” című dalának angol nyelvű változatát, amely 2009-ben a 76. helyen végzett. Néhány hónappal később a csapat Dua Lipával működött együtt a „Kiss and Make Up” című számban, új közönséget érve el a kétnyelvű dallal, amellyel az első koreai együttessé váltak, amely a Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) és az Ausztrál Hanglemezipari Szövetség (ARIA) platina minősítését kapta meg.

A globálisabb megjelenés lehetősége nyilvánvalóvá vált, amikor a Blackpink aláírt az Interscope Records és a Universal Music Group lemezkiadóval. A YG Entertainment azzal a céllal lépett partnerségre a kiadóval, hogy nemzetközi szinten népszerűsítse a csapatot. Nem sokkal ezután a Blackpink bemutatkozott az amerikai televízióban a The Late Show with Stephen Colbert, majd a Good Morning America című műsorban való fellépésével.

Múlt hét szombaton (vagyis április 15-én) a Blackpink Coachella történelmet írt azzal, hogy ők voltak az első k-pop csapat, amely főfellépőként állhatott a nagyszínpadra. 2019-ben is részt vettek már a fesztiválon, azonban akkor még nem ennyi ember előtt és nem ezen a színpadon. A 2019-es fellépés ugyanolyan jól koreografált számokkal volt tele, mint a szombati, de van valami, amit az énekesnők színpadi jelenlétéről el lehet mondani idén – úgy tűnt ugyanis, hogy még magabiztosabbak és otthonosabbak a Coachella színpadán, mint négy évvel ezelőtt voltak. Rosé így fogalmazott a koncerten:

Ez egy valóra vált álom számunkra, köszönjük szépen!

Hogyan lett a Blackpink ennyire népszerű a közösségi médiában?

A Blackpink népszerűségének legjelentősebb része a csoport tagadhatatlan színpadi jelenlétében, valamint a dalokban és a kétnyelvű dalszövegekben rejlik. Ezeken kívül a banda az egyes dalokhoz készült videoklipjeik stílusáról vagy „koncepcióiról” is ismert. Míg néhány k-pop klipben két vagy három koncepciót láthatunk, addig a Blackpink gyakran öt vagy hat teljesen különböző koncepciót (különböző hajszínekkel és ruházattal) mutat be a klipjében.

A Blackpink követőinek száma a közösségi médiában minden egyes új megjelenéssel növekszik. Nemcsak Lisa a legtöbb követővel rendelkező k-pop női bálvány az Instagramon 92,1 millió követőjével, de a Blackpink is rekordokat döntöget a maga 54,8 millió követőjével. A Twitteren a csapat debütáló dalának, a „Boombayah”-nak egyik ikonikus mondata – vagyis a „Blackpink in your area” – rendszeresen kerül a felkapottak közé, amikor a Blackpink valamit bejelent.

Blackpink

Hol kezdjem a zenéjüket?

Ha szeretnéd megismerni a Blackpinket, kezdd a „Ddu-Du Ddu-Du”-val, a rekordot döntögető himnusszal, amely kemény rap versszakokat és dinamikus trap ütemeket tartalmaz. A dal a nevét a pisztolylövések hangjáról kapta, és a legfelismerhetőbb koreográfia lövöldöző ujjakat tartalmaz, amelyek lengő csípővel párosulnak. A klipben az énekesnő, Jisoo keresztülsétál a tömegen, amely kinyújtott kezekben lévő telefonokkal rögzíti őt. Megbotlik és elesik, a telefonok iránya pedig megfordul, hogy a rá szegezett fegyvereket szimulálják. A jelenet mintha azt kommentálná, hogy a hírességekkel szembeni attitűdök milyen gyorsan át tudnak váltani csodálatból agresszióba.

Emellett nem lehet szó nélkül elmenni a „Shut Down”, „How You Like That”, valamint a „Kill This Love” mellett sem, amelyek igazán népszerű daloknak számítanak manapság, főleg a TikTokon. Ha pedig kicsit érzelmesebb, lágyabb oldalukat is meg szeretnéd ismerni, érdemes meghallgatni a „The Happiest Girl” számukat is – amely nem mellesleg az egyik kedvencem tőlük.

Források:  1, 2, 3, 4, 5

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4 

EnglishGermanHungarian