[metaslider id="9331"]
Az erkölcs és a jog összefüggései műhelykonferencia

Az erkölcs és a jog összefüggései – Műhelykonferencia

2023. november 9-én a Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék Az erkölcs és a jog összefüggései címen megrendezi a tanszék III. Műhelykonferenciáját. Karunk oktatói mellett a hallgatói előadások is érdekes erkölcsi kérdéseket feszegetnek majd a jog keretein belül. Interjúmban dr. Barcsi Tamás Tanár Urat kérdeztem arról, mi ihlette a konferencia témáját és mire számíthatnak majd az érdeklődők. 

A konferencia „Az erkölcs és a jog összefüggései” címet viseli. Mi ihlette a konferencia témáját?

Barcsi Tamás műhelykonferencia interjúDr. Barcsi Tamás: Egy olyan témát szerettünk volna meghirdetni, amely valamiképpen kapcsolódik a Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék profiljához, és kellően tág ahhoz, hogy más tanszékekről is előadhassanak kollégák. Szerencsére sok tanszékről csatlakoztak a rendezvényhez, így színes képet kaphat a jog és az erkölcs kapcsán felmerülő problémákról az, aki ott lesz a konferencián. 

Igazán sokrétűnek ígérkeznek az előadások: az abortusz kérdéskörétől, a mesterséges intelligencia kihívásain át egészen az iskolai bullying kérdéséig rengeteg, egyszerre jogi és erkölcsi kérdésről hallhatunk majd. Hogyan ad mégis keretet ennek az erkölcs és a jog?

Dr. Barcsi Tamás: Az erkölcs minden jogterületre hat, van, amelyikre jobban, van, amelyikre kevésbé. Izgalmas megvizsgálni, hogy miképpen befolyásolja az erkölcs a jogot a különböző területeken. Azokat a problémákat, amelyeknek a megítéléséről nem alakítható ki társadalmi erkölcsi konszenzus, vajon miképpen szabályozza jog? Nagyon fontos továbbá, hogy új technológiák által felvetett erkölcsi és jogi kérdésekről minél többet beszéljünk. 

Több jogterületről hallgathatunk meg előadásokat oktatóinktól, valamint több hallgatótársunk is szerepelni fog. Mondhatjuk, hogy ilyen szempontból rendhagyó lesz ez a műhelykonferencia?

Dr. Barcsi Tamás: Igen, rendhagyó abból a szempontból, hogy az etika és a jogbölcselet művelői mellett a különböző szakjogi kérdésekkel foglalkozó kollégák is előadást tartanak. Továbbá célunk volt az is, hogy a tanszékhez kötődő, érdeklődő hallgatók is előadhassanak, tehát egyazon rendezvényen lépjenek fel az oktatók és a hallgatók. Így nem csak a hallgatók tanulhatnak oktatóik előadásából, hanem minket, oktatókat is inspirálhatnak a hallgatói előadások. Örülünk, hogy kilenc hallgató szerepel a konferenciánkon, nappalisok és levelezősök is. 

Kiknek ajánlaná a konferenciát?

Dr. Barcsi Tamás: Mindenkinek, aki bővíteni szeretné a jog és az erkölcs összefüggéseivel kapcsolatos tudását. Számos érdekes előadás lesz reggel kilenctől estig, de aki csak egy-két óra erejéig tud belehallgatni a konferenciába, az is sok új gondolattal, megfontolandó felvetéssel lehet gazdagabb. Minden érdeklődőt szeretettel várunk november 9-én a Faluhelyi előadóba. 

Köszönöm az interjút dr. Barcsi Tamás Tanár Úrnak, és egyúttal szeretnék minden érdeklődőt arra bíztatni, hogy vegyenek részt a programon! 

Műhelykonferencia

 

Kiemelt kép forrása: 1

EnglishGermanHungarian