[metaslider id="9331"]
Iron Maiden Budapest 1984 koncert

A „Vasszűz” a vasfüggöny mögött – az első nyugati metal koncert Magyarországon

1984. augusztus 17. igen jelentős dátum a hazai rockéletben. Ezen a nyári estén adta első koncertjét Magyarországon a metal műfaj egyik legnagyobb úttörője, a brit Iron Maiden zenekar. Ezzel a nyugati „élőfém” begyűrűzött Magyarországra, ugyanis ilyen jelentőségű koncertre hazánkban ebben a műfajban korábban nem került sor. 

Kik is ezek az angol fiúk?

Mielőtt kitérek a bevezetőben említett jeles alkalomra és annak előzményeire, valamint sajtóvisszhangjára, érdemes néhány lényeges információt felvázolnom a zenekar munkásságát illetően.

Az Iron Maiden történetének kezdete 1975-re nyúlik vissza. A 18. századi kínzóeszközről elnevezett együttest ebben az évben alapította Steve Harris, aki azóta is a csapat basszusgitárosa. A zenekar a ’80-as években ért fel a csúcsra, amikor folyamatosan úton volt – főleg a The Number Of The Beast, a Piece Of Mind és a Powerslave albumturnékkal. Az 1990-es években tagcserék és a zenei klíma változása nehezítették az együttes munkáját, de a 2000-es évektől kezdve ismét egyre sikeresebbek lettek. Eddig négyszer jelölték őket Grammy-díjra, amit a 2010-ben megjelent 15. stúdióalbumukról az El Dorado című dalért a Best Metal Performance kategóriában kaptak meg végül 2011-ben. 

Az Iron Maiden zenéje nyomán a heavy metal több altípusa jött létre, a power metal és a speed metal, valamint nagy hatással volt a két gitárt együtt megszólaltató heavy metal hangzásra is. Az együttes kulturális, zenei jelentősége is önmagáért beszélt, számos más zenekar számára jelent inspirációs forrást. A zenekar karrierje során összesen mintegy 200 millió lemezt adott el világszerte, több mint 2000 koncertet adott, 17 stúdióalbumot, ezen kívül 13 koncert- és 7 válogatáslemezt hozott ki. Az együttes kabalafigurája Eddie, aki nemcsak a lemezborítókon látható, de az együttes koncertjein is rendszerint felbukkan. 

A zenekar jelenlegi felállása a következő: Bruce Dickinson – énekes, Dave Murray – gitáros, Adrian Smith – gitáros, Janick Gers – gitáros, Steve Harris – basszusgitáros és Nicko McBrain – dobos. 

Iron Maiden koncert
Az Iron Maiden 1984-ben

„Ideológiailag káros, ám mégis bemutatott”? 

Az 1980-as években Magyarországon a könnyűzenei szférában is enyhülésre került sor. Ez a politikatörténeti kontextusa a brit heavy metal Magyarországon történő megjelenésének. Ezzel függött össze az Iron Maiden fellépése és az is, hogy mennyire lehetett hozzáférni a zenekar akkoriban megjelent albumaihoz és felvételeihez. A nyitás és az enyhülés ezen a téren is kimutatható: a Kelet és a Nyugat közötti különbségek lassan és fokozatosan kezdtek oszladozni, a metal együttes első magyarországi koncertje ebben a folyamatban mérföldkőnek tekinthető. 

Az együttes albumait, számait már a koncert előtt is lehetett hallgatni. Annak ellenére, hogy az MSZMP Politikai Bizottsága 1984 júliusában még „ideológiailag károsnak” tartotta az angolszász zenei hatást, a rádióban és a televízióban, tehát legális csatornákon keresztül hozzá lehetett ezekhez férni, nem beszélve az illegális megoldásokról.

A Nyugatról becsempészett lemezek és kazetták ugyanis eljutottak a rajongókhoz, amelyekről másolatok készültek és ezeket egymás között kézről-kézre adták. Az 1980-as évek első felében már a kiskereskedők árulhatták nyugati zenekarok albumait. A Somogyi Néplap egyik 1983. október 22-i cikkében az olvasható, hogy egy ilyen üzletben Iron Maiden-lemezeket lehet aranyáron vásárolni. 

Iron Maiden koncert 1984

A hatalom az illegális lemezkereskedelem ellensúlyozása érdekében adott engedélyt arra, hogy a rádió (Lemezbörze helyett) és a televízió műsorai nyugati zenéket is sugározzanak. A rádióban legelőször Komjáthy György műsorában 1982 júliusában, kora délután lehetett Iron Maident hallgatni.

A Pulzus című tévéműsor 1984 februári adásában a zenekar Flight Of Icarus című számának klipje volt látható. Ugyanezen évben március 17-én a televízió 2-es csatornája este tíz után egy koncertfelvétel 30 perc hosszúságú részletét sugározta – a magyar média ekkor közvetített először Iron Maiden koncertet. Erről a felvételről az egyik ifjúsági magazinban, a Világ Ifjúságában külön cikk is megjelent, amely a tévéműsor ürügyén adott bepillantást az Iron Maiden világába. A Maident az újságíró az egyik legsikeresebb zenekarnak nevezte. A Világ Ifjúságában toplisták is szerepeltek – az augusztusi szám, a budapesti koncert hónapjában az egyik nyugatnémet rockmagazin, a Metal Hammer adatait közölte: eszerint az Iron Maiden volt a zenekarok között az első, az énekesek között Bruce Dickinson, a zenekar énekese, míg a nagylemezek közül az 1983-ban megjelent Piece Of Mind szerepelt az első helyen. 

A „metal nagy napja Budapesten” és a sajtóvisszhang

Az Iron Maiden az 1984-es. budapesti koncertje idején tehát már nem volt ismeretlen hazánkban. A Népszava július 28-án adott hírt arról, hogy augusztus 17-én Iron Maiden koncert lesz Budapesten. A Népszava és a Népújság a koncert napján is közölt cikket az aznapi eseményről, a Népújság szerint: „a világ legnagyobb színpadi fény- és látványshow-ját” mutatja be az Iron Maiden. A regionális lapok közül csak a Dunántúli Hírlap informálta olvasóit, a koncertről a legtöbb információ így az ifjúsági magazinokban volt olvasható. 

Az európai szervezők a jegy árát (120 forint, ami akkoriban amúgy igen borsos árnak számított) alacsonynak tartották, azonban tudomásul vették, hogy ez szociálpolitikai kérdés. A hiányzó összeget a magyar állam pótolta ki. A koncert helyszínének a Budapest Sportcsarnok parkolóját választották, ugyanis a rendezők féltek, hogy a rajongók szétverik az épületet. 

Az esemény napján egy régi rajongó visszaemlékezése szerint délelőtt tizenegy órakor – amerre a szem ellát – rácsok és kordonok álltak, a parkoló üres volt, az autókat onnan rég kitiltották. Kívül a Népstadion-kertnél, meg odaát, a buszpályaudvar füvén közönség „előörsei” voltak láthatóak, akik kupacokban ülve, fekve, kártyázva időztek vagy éppen aludtak, literes üvegeket adtak kézre. 

A szóban forgó nap egyébként a színpad előkészítésével és az utolsó eligazítással telt. A Hilton Szállóból öt óra körül érkezett meg a helyszínre az Iron Maiden egy fehér Mercedesszel. Fél hatkor sajtótájékoztatóra került sor: három magyar újságíró ve(hete)tt ezen részt és egy amerikai filmes stáb, akik filmfelvételt készítettek a turnéról, erről a budapesti koncertről a Behind The Iron Curtain című dokumentumfilm tartalmaz egy részletet. A koncert a Vikidál Gyula fémjelezte P. Box fellépése után fél 10-kor kezdődött s éjfélig tartott. 

Az épülő színpad a Budapest Sportcsarnok parkolójában és Steve Harris basszusgitáros
Az épülő színpad a Budapest Sportcsarnok parkolójában és Steve Harris basszusgitáros

A sötét pesti éjszakában a felajzott közönség előtt elhangzott Winston Churchill legendás beszéde (az akkori World Slavery Tour néven futó turnén ez jelentette a koncertek nyitányát),  amely a „Sohasem adjuk meg magunkatl!” mondattal végződik, majd elvakítottak mindenkit a fények, robbant a hang és őrült hangerővel megszólalt az Aces High, a turné apropóját adó Powerslave nagylemez nyitódala.

Az Új Tükör a következőképp számolt be a koncert kezdetéről: „Fél tízkor, amikor a szuroksötétből hirtelen petárdarobbanás és szárazjég füstjében, színes reflektorok lüktetésében, hogy a szemünk káprázik belé, velőtrázó üvöltés közepette dicsőségesen fölénk magasztosul, és negyvenezer watt pörölyével lecsap az Iron Maiden”.  

A fiúk az abban az évben aktuális lemez borítóján megjelenő, az ókori Egyiptomot felidéző díszletet is magukkal hozták, míg a zenekar kabalafigurája, Eddie múmiává változott. A show – ami azóta is töretlenül jellemző az Iron Maiden koncertjeire – látványos volt: a díszletek egyiptomi szimbolikája, a különféle show-elemek és a professzionális előadás miatt is. 

A zenekar a keleti blokk országaiban a turné teljes műsorát eljátszotta, erre addig más zenekar nem törekedett. 

A koncertről másnap beszámolt a magyar televízió és a Népszava, utóbbi röviden, néhány szóban. A részletesebb beszámolók szintén az ifjúsági magazinokba szorultak. Az eseményről a korábban említett Új Tükör viszonylag rövid terjedelemben írt, tárgyilagos módon anélkül, hogy a zenekarra és rajongóira negatív tartalmú megjegyzéseket tett volna, valamint a Magyar Ifjúság nevű folyóiratban is szerepelt cikk az estéről. A Világ Ifjúsága az októberi számában lelkes beszámolót közölt a koncertről, amelyen 25 ezren vettek részt – viszont a létszám a koncert végére 55 ezer főre duzzadt, és a szervezők kénytelenek voltak megnyitni a kapukat, mert félő volt, hogy a kívül rekedtek bedöntik azokat. Az említett cikk tartalmazta a zenekarral kapcsolatos alapvető információkat is, amelyek az angol heavy metal zenekar népszerűségét, világhírét és sikereit jelezték. 

Iron Maiden koncert színpad
A színpad díszlete a World Slavery turnén

Az Iron Maiden eddig 14 alkalommal lépett fel nálunk, a legendás első koncertet követően egyébként a rendszerváltozás előtt még kétszer játszottak Magyarországon, 1986-ban és ’88-ban. 

A 2016-os Volt Fesztiválon nekem is volt szerencsém a fantasztikus show-t élőben megtapasztalni, és nagyon bízom benne, hogy a jövőben még lesz lehetőségem eljutni Iron Maiden koncertre! Véleményem szerint egy ilyen meghatározó zenekart, ráadásul egy ilyen teátrális metal „előadást” – különösképp a műfaj kedvelőinek – nem elég egyszer látni!

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian