[metaslider id="9331"]
mos

A mosolygós sorozatgyilkos

Sokunkat érdekel, hogy mi is járhat egy sorozatgyilkos fejében, mi készteti arra, hogy embereket öljön kedvtelésből. Minél jobban belemerülünk a témába, annál bizarrabb és furcsább tényeket találunk a legelvetemültebb és leghírhedtebb gyilkosokról. 

Keith Hunter Jesperson

A kanadai születésű amerikai sorozatgyilkos, Happy Face Killer-ként írta be magát a híres gyilkosok közé. Nevét onnan kapta, hogy a médiának és a hatóságnak írt nyugtalanító leveleit egy mosolygós arc rajzzal írta alá.  Összesen négy államban nyolc nőt ölt meg az átlagos kamionsofőrnek hitt férfi.  A férfinak erőszakos és zaklatott gyermekkora volt, családja kitaszítottként kezelte. Magányos gyerek volt, aki már fiatal korában hajlamos volt az állatok kínzására és megölésére. Válása után 1990-ben Columbiában hosszútávú kamionosként kapott munkát.  A fojtogatás volt a kedvence, amit gyermekkorában az állatokon is alkalmazott, a holttesteket az út szélére dobta. Áldozatainak többsége olyan idegen volt, akik beszálltak a kamionjába. Előfordult, hogy prostituáltakat gyilkolt, azonban az utolsó áldozata a barátnője volt. Jesperson azt állítja, hogy 160 embert ölt meg, azonban az ügyészség csak nyolc gyilkosságot erősített meg.

mos

Keith Jesperson ideges természetű volt, szeretett volna a figyelem központjába kerülni. A média és a hatóság figyelmét először úgy szerette volna felhívni, hogy egy mosolygós fejet rajzolt egy fürdőszoba falára, ahol névtelen vallomást tett az addig elkövetett gyilkosságokról, több száz mérföldre a bűncselekmény helyszínétől. Tettével nem érte el a kívánt hatást, így elkezdett leveleket írni a médiának és az ügyészségnek. Leveleit szintén a mosolygós arc rajzzal írta alá. 

Oregon állam első sorozatgyilkosa

Oregon történetében talán a legsúlyosabb bűncselekmény a sorozatos emberölés. Az első áldozat egy kocsmában lejátszott biliárdjáték után tűnt el, majd holttestét másnap megtalálták a közelben található erdőben. Eltűnt személyek meggyilkolása Oregonban igencsak ritkán fordult elő, rendkívül szokatlan volt, hogy nem térnek haza az eltűnt személyek. Ebben az esetben azonban az első esetet hét másik követte. A rendőrség egy sorozatgyilkossal találta szemben magát. A gyilkos szórakozásból ölt, viccet űzött a rendőrségből. A helyszínen tárgyi bizonyítékokat nem talált a rendőrség, mivel vélhetően a gyilkosságot máshol követték el.  Az áldozat boncolása során minden jel fojtogatásra utalt, ütés nyomait találtak a holttesten, azonban egy nyom sem nem utalt az áldozat gyilkosára. A hatóságok értetlenül álltak szemtanúk és bizonyítékok hiányában. Nem volt konkrét kiinduló pontjuk, amely segített volna megtalálni a gyilkost. A rendőrség a nyilvánossághoz fordult, hátha közelebb kerülnek a lány gyilkosához. Hetekig nem kaptak használható információt a helyi lakosoktól, majd egy nő beismerő vallomást tett, hogy ő tudja ki felelős a lány haláláért. Azonban  az információ téves volt, és emiatt évekig ült börtönben két ártatlan férfi. 

A következő négy áldozatról Keith Jesperson azt állította, hogy prostituáltak voltak. Az ötödik áldozatra azt mondta, nem is emlékszik rá, de állítása szerint azért ölte meg, hogy megszabadítsa a nyomorúságától.  Utolsó áldozata pedig a barátnője volt, aki feltehetően rájött a férfi szándékára, de nem tudott előle elmenekülni. 

Az ügy lezárása

A nyomozás kezdete óta több, mint öt év telt el, amikor az elkövető hangpostán tett beismerő vallomást a rendőrségnek. Jesperson figyelemre vágyott, amit nem kapott meg a levelei írásának eredményeként. A rendőrség első benyomása az volt, hogy ez a férfi nem lehet felelős a lányok meggyilkolásáért,thiszen illedelmesen beszélt, értette a vicceket,és a szemébe nézett annak, akivel éppen beszélt. Jesperson bevallotta, hogy ő a mosolygó arcú gyilkos, elmondta, hogy bátyjának írt egy levelet, amiben tisztázta magát a családja előtt. A levelet a rendőrség lefoglalta, majd letartóztatta a kanadai származású férfit nyolc lány meggyilkolásáért. Keith Jesperson veszélyes a társadalomra, úgy gondolják, sosem kellene újra szabadlábra helyezni, mivel folytatná a gyilkosságok elkövetését. A férfit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az amerikai bíróság. 

mos

A történteket nehéz mind az áldozatok családjainak, nyomozóknak és az ártatlanul letartóztatott férfiaknak elfelejteni, de tovább kell lépniük. Ezért az ítélet után a többi gyilkossági ügyben, amelyhez feltehetően köze volt Keith Jespersonnak, lezárták a nyomozást. 

A mosolygós gyilkosságok

Hogyha érdekelnek a bizarr nyomozós történetek, és felkeltettem a figyelmedet a Happy Face Killer esetével, akkor figyelmedbe ajánlom A mosolygós gyilkosságok című filmet, amely remekül bemutatja a történteket, és bepillantást nyerhetsz a nyomozás részleteibe. 

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian