[metaslider id="9331"]
leg

A legfeleslegesebb jogszabályok a világon

„Hát igen, ugye a magyar jogalkotás mennyiségileg világszínvonalú, de hát minőségileg… á, inkább hagyjuk, fejezzék be a mondatot.” – tartja a szállóige. A túlszabályozottság, a túlbürokratizálás, a kazuisztikus jelleg valóban a modern világ valamennyi nagy jogrendszerének általános velejárója, és csontig koptatott téma, hogy a jogszabályok ritkítására, a jogrendszerek áttekinthetőbbé tételére (szakszóval deregulatiora) lenne szükség. A jogrendszerek túlkomplikálása valóban komoly probléma, (sokszor áttekinthetetlenné teszi az adott törvénykönyvet, gátolja az adott témában a releváns jogfejlesztő tevékenységet, felesleges körök futására kényszeríti az embert) azonban kétségtelenül szolgálhat néhány megmosolyogtató pillanattal. Lássuk a világ talán legfeleslegesebb jogszabályait és – amennyiben ez lehetséges – azok eredetét, okait:

Az Egyesült Államok Nyugat-Virginia nevű államában csak a kisbabák tartózkodhatnak törvényesen babakocsiban. – Bár erre semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem találtam, ennek oka állítólag egy vadnyugati időkben elkövetett bankrablás, melynek során egy törpenövésű elkövető a babakocsiban rejtőzködve jutott át a biztonsági ellenőrzésen állig felfegyverkezve.

Rhode Island-ben törvény tiltja a hídról való leugrással elkövetett öngyilkosságot. – Aki mégis megcselekszi, súlyos börtönbüntetésnek néz elébe.

Szingapúrban illegális rágógumit rágni. – Azt viszont sehol nem írják, hogy a lenyelésének bármi akadálya lenne.

Virginiában a tyúkok nem tojhatnak reggel 8 óra előtt és be kell, hogy fejezzék délután 4 óráig. – Ezt fenntartásokkal kezelem, sehol sem láttam bizonyítva, de azért itt hagyom, mert jópofa.

Connecticutban illegálisnak számít, ha egy férfi szerelmes levelet ír olyan lánynak, akinek a szülei a kapcsolat ellen vannak. – Ezen jogszabály gyökerei a prűd viktoriánus korban keresendők.

leg

Michiganben a házaspároknak együtt kell élniük, ellenkező esetben börtönbe kerülhetnek. – Beszéljétek csak meg a problémáitokat!

Nyugat-Virginiában tilos káposztát (vagy savanyú káposztát!) főzni a szag miatt, a tettes szabadságvesztéssel büntethető. – Ez talán nem szorul magyarázatra.

Londonban tilos meghalni a Parlament épületében. – Megrázkódtatásokat okozna a képviselőknek.

Angliában árulással vádolható az, aki az uralkodót ábrázoló postai pecsétet fejjel lefelé ragasztja fel egy borítékra. – Azért vannak határok.

Franciaországban tilos disznót Napóleonnak nevezni. – Sérti a sertést.

Ohióban illegális leitatni egy halat. – Berúgna.

Indonéziában, aki maszturbál, azt lefejezik. – Ennek gyökere az ősi muszlim jogban keresendő, mindenesetre megéri a kockázatot.

York városában legális egy skót meggyilkolása a régi városfalon belül, de csak akkor, ha a kezében íj és nyíl van. – Nemzetiségi ellentétek.

Connecticutban nem mehetsz át az úton a kezeiden. – Eltereli a sofőrök figyelmét.

Iowa államban egy csók nem tarthat tovább, mint öt perc. – Ellenkező esetben erkölcstelen volna.

Massachusetts államban tilos horkolni, kivéve, ha valamennyi nyílászáró be van zárva. – Utóbbi esetben ugyanis nem zavarja a szomszédot.

Pennsylvaniában egyetlen férfi sem vásárolhat alkoholtartalmú italt a felesége írásos beleegyezése nélkül. – meglepően nő- és családbarát szabályozás.

Washingtonban minden nyalóka be van tiltva. – Nagyon helyes.

Texas államban illegális zsinórban több mint három korty sört meginni egyszerre, állva. – Mert még leülsz.

Vermontban törvényt hoztak arra, hogy mindenki fürödjék minimum egyszer a héten, mégpedig szombat este. – Közérdekű korlátozás.

A Hawaii-szigeteken senki nem dugdoshat érméket a fülébe. – Rituális okai vannak.

leg

Az Egyesült Államok Illinois államában érvényes vadászati engedély nélkül tilos egeret fogni. – mégis csak vadállat.

Washington D.C.-ben januártól áprilisig tilos nyulakat fényképezni. – E.gy ponyva sci-fiket idéző homályos hidegháborús városi legendához van köze, mely szerint szovjet ügynökök fényképezőgépnek álcázott sugárpisztolyokkal kívántak az elnök életére törni.

Vermontban a nők a házastársuk engedélye nélkül nem viselhetnek műfogsort. – Ugyanis ez már komoly orvosi beavatkozásnak minősül, amihez egy érett férfi engedélye kell.

Marylandban jogszabályt sért az, aki oroszlánt visz magával a moziba. – A nagymacskák ugyanis megijedhetnek a sokkszerű képi és hangbehatásoktól.

Texasban választás napján tilos karddal vagy dárdával felfegyverkezve megjelenni a szavazóhelyiségben. – A helyiek nem szeretnék, ha megismétlődne az eset, amikor egyszer egy kormányzó nem kívánta elfogadni választási vereségét, középkori fegyvereket ragadott, majd órákra bezárkózott az irodájába.

Az angol parlament tagjai pedig nem léphetnek be lovagi páncélban az ülésterembe. – Azokra az időkre emlékezik ez a törvény, amikor még félő volt némely pártütő fegyverforgató fegyveres puccsa.

Talán feltűnt, hogy a példák túlnyomó többsége angolszász országokból (de főleg az Egyesült Államokból) származik. Ennek oka lehet a common law kuszasága, a lakosok vérmérséklete, de a helyi mémkultúra elsöprő fejlettsége is. Annyi bizonyos, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa: a jövőben még számos szórakoztató vagy éppen megbotránkoztató jogszabály jöhet velünk szembe komoly, patinás törvénykönyvek lapjain.

(Nyugi, ezeket senki se tartatja be.)

 

Források: Meztelenül zuhanyozni szigorúan tilos! – a világ legbolondabb törvényei; Dr. Roman Leuthner, 2021, Magistra Könyvkiadó, 1, 2, 3,

Képek: kiemelt kép, kép1 

EnglishGermanHungarian