[metaslider id="9331"]

A kaliforniai gyilkos

Joseph James DeAngelo, sorozatgyilkos, sorozat erőszaktevő és betörő, akit „röviden” a kaliforniai gyilkosként szoktak emlegetni. 1974 és 1986 között legalább 13 gyilkosságot, 50 nemi erőszakot, illetve több, mint 100 betörést vitt véghez. Kaliforniában három becenevet is kapott a sajtóban (Keleti Erőszaktevő, Eredeti Éjszakai Orvvadász, Visalia-i Fosztogató), mielőtt fény derült volna arra, hogy a különböző bűncselekményeket egy és ugyanazon személy követi el. 

Rövid életrajz

Joseph 1945. november 8-án született, Bathban. Édesapja pilótaként dolgozott, ezért a család nem mindig ugyanott lakott. DeAngelo egyik családtagja arról számolt be, hogy a kaliforniai gyilkos körülbelül 9-10 éves lehetett, amikor szemtanúja volt annak, hogy két pilóta erőszakoskodik hétéves húgával egy nyugat-németországi raktárban, ahol a család abban az időben élt. DeAngelo 1964-ben, miután elvégezte a gimnáziumot, csatlakozott az Egyesült Államok Haditengerészetéhez, ahol 22 hónapot szolgált. 1970-ben Joseph a roclini Sierra Főiskolán diplomát szerzett rendészettudományból, éspedig kitüntetéssel. Ugyanebben az évben jegyezte el egyik főiskolai évfolyamtársát is, Bonnie Jean Colwellt, azonban a frigy nem jött össze, a nő megszakította a férfival a kapcsolatot. A nyomozók erre az eseményre vezetik vissza azt, amikor az elkövető egyik támadásánál áldozatának egész egyszerűen annyit mondott: „utállak téged Bonnie”. 1973 májusától 1976 augusztusáig Exeterben dolgozott a rendőrség betörési csoportjánál. 1980-ban feleségül vette Sharon Marie Huddle-t, akivel 1981-ben házat vásároltak Citrus Heightsban, ahol a letartóztatásakor is élt lányával, illetve unokájával. DeAngelo szomszédai a hatóságoknak arról számoltak be, hogy a férfi mindig is hajlamos volt hangos, istenkáromló dühkitörésekre, valamint az egyikük egyszer egy fenyegető üzenetet is kapott a bűnelkövetőtől amiatt, mert éjszaka ugatott a kutyája. 

Különböző bűncselekményei

Mint ahogyan már fentebb említettem, a férfi nevéhez nem csak egy fajta bűncselekmény köthető, hanem három is, amely végett különböző elnevezéseket aggatott rá a sajtó. Úgy, mint a Visalia-i Fosztogató, természetesen betöréseket követett el, amelyeknek sajátos jellemvonási voltak az elkövetés módját illetően: kerítéseken mászott át és általában kiépített utakon közlekedett, mint például parkok, árkok, ösvények. Jórészben DeAngelo az ablakon hatolt be, az eltávolított ablakkereteket pedig az ágyakra, a hálószobákba helyezte. Több menekülési útvonalat hagyott meg magának, javarészt a garázst, kert kaput, a ház különböző ajtajait, ezekhez pedig törékeny tárgyakat helyezett, avégett, hogy hallja, ha valaki jön. Mindezek mellett pedig természetesen kesztyűt is viselt, mivel a helyszíneken nem találtak ujjlenyomatokat egyik nyomozás alkalmával sem. 

Következő szerepébe bújva a kaliforniai gyilkos, vagy amelyik „alteregójáról” most szó lesz, a Keleti Erőszaktevő nevéhez számos nemi erőszak, illetőleg gyilkosság fűződik. A források 50 áldozatról számolnak be, akiket Joseph szexuálisan bántalmazott. A rendőrség az Erőszaktevőhöz kötötte egy sacramentói házaspár meggyilkolását is, hiszen a pár az erőszakok 5 színhelyéhez közeli helyen sétáltatták minden este a kutyájukat. Egyik este azonban a békés kutyasétáltatásnak szörnyű kimenetele lett, ugyanis a házaspárt üldözték, majd a hajsza végeztével agyonlőtték őket. A hatóságok kezdetben kételkedve csatolták a Keleti bűnözőhöz ezt a cselekményt, viszont később már biztosak voltak benne, hogy a fantom tettes a hunyó. (Egyébként maga DeAngelo is bevallotta 2020-ban, hogy ő ölte meg a Maggiore házaspárt.)

Utolsóként tennék említést a harmadik profilról, az Eredeti Éjszakai Vadászról, akinek kezéhez egy gyilkossági kísérlet, illetve 6 ténylegesen megvalósult emberölés kapcsolódik. Joseph ezen személyéhez több információ sajnos nem kapcsolódik, így erről több mindent nem tudunk meg, csak még annyit, hogy ezt, illetve a Keleti Erőszaktevő profilját hozták egybe először, ezen két alteregónál gondolkoztak el a nyomozók, hogy lehet, hogy a kettőnek vélt ember valójában egy és ugyanaz. 

A lebukás

A kaliforniai gyilkost több, mint negyven évvel azután kapták el, hogy elkövette cselekményeit, ugyanis DeAngelot 2018-ban tartóztatták le, ami az egész Egyesült Államokat lesokkolta, hiszen senki nem gondolta volna, hogy az eddigi fantom szörnyeteg kilétére fény derülhet. DeAngelo egy családfakutató oldalon bukott le, na de hogyan? Az, hogy a visszavonult sorozatgyilkos személyazonossága ilyen hosszú idő után napvilágot láthatott Paul Holes-nak, a kapituláló nyomozónak köszönhető, akit még ekkor sem hagyott nyugodni az ügy. Holesnak nyugdíjazásának időszakában jutott eszébe, hogy egy nyílt forráskódú családfakutató oldalon kezdi el a keresgélést. Feltöltötte a nevezett platformra azt a DNS mintát, amelyet több bűncselekmény elkövetésének helyszínén is találtak.  Ezután lekérdezték az oldalon, hogy hány egyezés van a DNS-el, amelyek az elkövető rokonaié lehetnek. Sikerült kideríteni, hogy a tettes Olaszországból származik és egyre közelebb kerültek DeAngelohoz. Mindazok után, hogy  nyilvánvalóbbá kezdett válni, hogy a rémtettek összehozhatóak a volt rendőrrel elkezdték megfigyelés alatt tartani a Cirtus Heights-ban elő férfit. Ahhoz, hogy teljes bizonysággal legyenek arról, hogy Joseph az, akit keresnek, begyűjtötték DNS-ét házának környékéről és összevetették azzal, amit feltöltöttek a családfakutató oldalra. Ekkor derült fény ténylegesen arra, hogy a kaliforniai gyilkos nem más, mint a volt haditengerész és rendőr. A férfit kommandósok rohanták le 2018-ban, aki teljes nyugalommal fogadva mindezt annyit mondott nekik, hogy gondoskodjanak a sütőbe helyezett húsról. DeAngelo 2020. november 3-án a North Kern állami börtönbe került, majd 2021 februárjában helyezték a kaliforniai állambeli Corcoranba. Jelenleg is itt tartózkodik a 76 éves sorozatgyilkos, erőszaktevő és betörő, akinek csak több évtizeddel azután sikerült a nyomára bukkanni…

Források: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian