[metaslider id="9331"]

Charles Manson-gyilkosságok

Már több mint ötven éve történtek az úgy nevezett Manson-gyilkosságok, amelyeket bátran mondhatunk a 20. század legösszetettebb és legbizarrabb bűnügyeinek, ugyanis itt nem egyetlen emberről van szó, hanem a magukat Manson-családnak nevező szektáról, amelynek vezetője Charles Manson volt. Manson főleg olyan fiatalokat csábított maga köré, akiknek az élete valamilyen formában mellékvágányra futott, nem találták helyüket a világban, ezért tartozni akartak valahova. Charles Manson ezt zseniálisan kihasználta, és a végletekig manipulálta követőit.

 

Börtön börtön után

Charles Millet Manson 1934. november 12-én született Ohioban. Egyes adatok szerint már egészen kicsiként problémás gyermek volt, családtagjai elmondása szerint agresszív és manipulatív volt. Visszaemlékezéseik szerint már első osztályban rábírta osztálytársait, hogy verjék meg azokat a gyerekeket, akik őt nem bírják. Már ekkor szerette a fegyvereket, késeket, és egyszer hétéves korában rátámadt az unokatestvérére egy sarlóval. Nem véletlenül történhettek ezek; Manson ötéves volt, mikor 21 éves anyját rablásért börtönre ítélték, amiért Manson kénytelen volt a közeli kisvárosban a rokonoknál lakni. Miután anyja kiszabadult, olcsó hotelszobákban laktak, majd anyja próbálta őt örökbe adni, sikertelenül. Itt nem értek véget ámokfutásai, ugyanis 13 évesen már betöréseket, rablásokat követett el, autót lopott, amiért börtönre ítélték. Miután kiengedték, nem sokat élvezhette a szabad életérzést, hiszen prostituáltakat kezdett futtatni, és egyikükkel össze is házasodott, azonban újra börtönbe került. 1967-es szabadulásakor San Franciscóba ment, ahol koldulásból élt, majd kialakított egy közösséget sok fiatal nővel, hippinek, majd gurunak nevezte magát, és úgy érezte valamilyen transzcendens parancs nyomán, hogy ő vezetőnek született, így a különböző kisegyházak tanításaiból összegyúrt magának egy igencsak bizarr filozófiát, amelynek alapja, hogy ő a Sátán és Krisztus egyben, követői pedig az első keresztények reinkarnációi. Ezzel tehát megalakult a Manson-család.

 

Egy manipulátor, sok gyilkos

Manson már kisgyermekkora óta szeretett énekelni, és ahogy beteges hajlamai, úgy ez a szokása is fennmaradt felnőtt korára. Kedvenc előadója a The Beatles volt, kedvenc dala pedig a Helter Skelter, amelyre egyfajta próféciaként tekintett. Szerinte a Beatles egyenesen neki címezte az egész albumot, amit fel is használt prédikációihoz, és bebeszélte követőinek, hogy ők is megjelennek a zeneszám szövegeiben. Állítása szerint a világ újrarendezéséről szól, amelyet egy háború fog megelőzni a fehérek és a feketék között. A háborút a feketék fogják megnyerni, de mivel (állítása szerint) ők alkalmatlanok a kormányzásra, ezért ő fogja átvenni a hatalmat a káosz felett. A prófécia beteljesedését a Manson-család a sivatagban elvonultan várta, ám az csak nem akart bekövetkezni. Manson egyre türelmetlenebb lett, és ekkor kezdte rávenni követőit, hogy gyorsítsák fel a folyamatokat. Rábeszélte őket, hogy vérengzéssel provokálják ki a feketék vérengzését és ezzel megindította a tragikus eseményeket. 1969. augusztus 9-én a Manson-család tagjai, Tex Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins és Linda Kasabian egy villához mentek. Eredeti célpontjuk egyébként egy Manson által ismert producer lett volna, ám a véletlen folytán már Roman Polanski filmrendező és színésznő felesége, Sharon Tate bérelték a villát. A rendező nem volt otthon, éppen egy filmjén dolgozott, a nyolc hónapos terhes Tate pedig éppen otthon időzött három barátjával. Mindannyiukkal a fent említett szektatagok végeztek. Steven Parenttel, aki akkor egy 18 éves fiú volt, épp a kocsifelhajtóról gördült ki, mikor agyonlőtték. A nyolc hónapos terhes Sharon Tate hiába könyörgött az életéért. Atkins, aki ekkor mindössze 20 éves volt, addig szurkálta, amíg csak élet volt benne. Ezután a vérébe mártott törölközővel a disznó szót festette az ajtóra. A csapat következő éjszaka is nekiindult a gyilkosságoknak, amelyekben egyébként Manson tevőlegesen nem vett részt. Következő áldozatuk egy szupermarket tulajdonosa és felesége voltak. Véletlenszerűen választották ki őket egy hosszú kocsikázás során. Az áldozatok szörnyethaltak, a férj hasába belevésték a háború szót, a hűtőszekrényre pedig (rosszul betűzve) felírták a Helter Skelter szavakat. A gyilkosságok mérlege tehát hat áldozat, 169 késszúrás. A szekta négy tagját, akik a gyilkosságokat elkövették, valamint Mansont mint felbújtót halálra ítélték, ezt azonban később életfogytiglanra változtatták.

A pokol messiása

Charles Manson személyisége a mai napig nagy kihívás a pszichológusok, pszichiáterek számára. Az biztos, hogy személyiségének kialakulásában nagy szerepet játszott a bántalmazásokkal teli gyermekkor, a szegénység és a nem megfelelő szociális háttér. Életének két mozgatórugója a lázadás és mindenfajta tekintély figyelmen kívül hagyása volt. Mansonnak elképesztő képessége volt az emberek érzelmeinek irányítására, amelyet főleg arra használt, hogy egóját táplálja és egy családot teremtsen maga köré, ha már gyermekkorában ez nem adatott meg. Az utókor számos filmben és sorozatban megörökítette alakját, így például a Volt egyszer egy Hollywood, Mindhunter, Manson, Charlie Says, Manson Family Vacation.

 

Források: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian