[metaslider id="9331"]
gyer

13 gyerek, akiket évekig kínoztak szüleik

A kaliforniai Perrisben élő David és Louise Anna Turpin egy vallásos amerikai házaspár, akik 13 gyermeket neveltek otthon, a külvilágtól elzárva. Még iskolába se járatták a gyerekeket, úgy gondolták, hogy ők otthon teljes mértékben meg tudják nekik tanítani azt, amit egy oktatási intézmény. Utódjaikat nem csak a világtól, de a rokonoktól is elszigetelték, saját nagyszüleik a végén már azzal sem voltak tisztában, pontosan hányan vannak testvérek, nem találkoztak évekig a családdal.

Fény derül a borzalmakra

2018. január 14-én egy 17 éves lány hívta a Los Angeles-i rendőrséget, a várostól 115 km-re fekvő Perrisből. A rendőrök megdöbbentek, amikor a gyerek saját szüleire hívta ki őket, akiktől el tudott szökni. A vádja szerint Louise és David őt és másik 12 testvérét tartotta fogva a családi házban, évekig kínozták és éheztették is őket. 

A rendőrség ezután kiment a helyszínre, ám ami ott találta őket sokkolta mindnyájukat: a telefonáló lány annyira alultáplált volt, hogy 10 évesnek nézett ki; a házban iszonyatos bűz terjengett; több gyereket is az ágyhoz láncolva találtak meg; de talán ami a legnagyobb meglepetést okozta, hogy a „rabok” közül hatan már felnőtt emberek voltak, csak az éveken át tartó kínzás és éheztetés folytán egyik sem nézett ki a korának megfelelően. A legfiatalabb fogvatartott 2, a legidősebb pedig 29 éves volt, és szerintem mondani se kell, de a horrorszülőket azonnal őrizetbe vették. 

gyer
David és Louise Anna Turpin

Na de hol voltak eközben a rokonok?!

Felmerül a kérdés, hogy mégis miért nem segített a gyerekeken egy nagyszülő vagy egy nagybácsi? Hogyan tudta a házaspár ennyire véka alá rejteni azt, ami a házukban folyik? David édesanyja teljesen megdöbbent, amikor megtudta, mi történt. Nyilatkozatában elmondta, hogy ugyan évek óta nem találkozott a családjával, de telefonon tartották a kapcsolatot. Azt is elárulta, hogy Louise és David nagyon vallásosak, azért vállaltak ennyi gyermeket, mert Isten erre kérte őket. 

Gyermekeit magántanulóként, otthon tanították, azonban hiába nem vallási „intézményként” regisztrálták be szörnyű otthonukat, csemetéiknek mégis csak a Bibliából kellett szövegeket megtanulniuk, de volt olyan is, aki az egész szentírást próbálta az eszébe vésni. 

A nyilatkozó nagyszülő elmondta, a család többször is járt Las Vegasban, illetve Disneyland-ben, amiről képeket is posztoltak a Facebook oldalukra. Természetesen a social median egy nagy boldog család látszik, kevesen gondolták volna, hogy a mosolyok mögött szörnyűségek lapulnak meg. Az utazások során a gyerekeket – biztonsági okokból – ugyanolyan ruhába vagy számozott felsőbe öltöztették, hogy véletlenül se tűnjenek (vagy szökjenek?) el. 

gyer
A Turpin család a számozott egyenpólójukban

Louise testvére is nyilatkozott, akinek elmondása alapján 19 éve nem találkozott testvérével. A nő soha nem hívta meg magukhoz, azt sem árulta el, hogy hol laknak. De nem csak a húgával viselkedett ilyen „kedvesen”: a szüleinek sem árulta el a lakcímüket, a nagymama és nagypapa hiába tett kísérletet arra, hogy találkozzanak unokáikkal, ezt sosem engedték meg nekik, így végül úgy haltak meg, hogy sohasem látták őket.

Mi a helyzet a szomszédokkal?

Az egyik szomszéd nyilatkozata alapján például arról sem tudott, hogy a házaspárnak vannak gyerekeik, ami egy 15 fős család esetében eléggé megdöbbentő. A másik párszor látta a gyerekeket a kertben, akik olyan fehérek voltak, mintha sose látta volna őket napfény, egyszer például egy betlehemi jászolt is építettek, ám akkor sem szólaltak meg, amikor megdicsérte a munkájukat. Egy harmadik szemtanú egyszer látta, ahogy több gyerek körbe-körbe sétál az egyik hálószobában, éppen ebből kifolyólag azt hitte, mentálisan sérültek, ezért nem mehetnek ki. 

gyer
A családi ház Perrisben

Azonban nem csak a szomszédok voltak bőbeszédűek. A család, mielőtt Kaliforniába költözött volna, Texasban lakott, és az ottani lakásukat megvásárló közölte, hogy az ablakok ki voltak törve és be voltak deszkázva; a falakat szenny és mocsok borította, valamint a hátsó ajtón karmolásnyomokat vélt felfedezni. A texas-i életükről nyilatkozott egy nő is, akinek a gyerekeivel együtt játszottak a Turpin csemeték. Egyszer az egyiktől megkérdezte, hogy hívják, viszont ő azt felelte, a szülei megtiltották neki, hogy elmondja másoknak. Ezután a kapcsolat megszakadt és a gyerekek sose mentek át hozzájuk játszani. 

Hogy lehet, hogy nem tűnt fel a hatóságoknak?

A szülők a borzalmakat a családi ház falai mögé rejtették, mégpedig úgy, hogy egy, Sandcastle Day School nevezetű magániskolát üzemeltettek. Felmerül a kérdés, hogy ezt hogy tudták megtenni? Hogy hogy nem ellenőrizték őket? Egy szakértő elmondása szerint Kaliforniában nem kell az oktatási hivataltól származó engedély egy ilyen magánintézmény üzemeltetéséhez, és attól sem kell félni, hogy valamilyen hatóság vagy állami személy kimegy esetlegesen ellenőrzést tartani, mindössze évente kell arról egy írásos nyilatkozatot adni, hogy hány diákkal rendelkeznek és kik a személyzet tagjai. Egyedül a helyi tűzoltóságnak kell évente egy tűzvédelmi felülvizsgálatot tartani, viszont a Perris-i tűzoltóság vezetője nem nyilatkozott arról, hogy jártak-e Turpinék birtokán vagy sem. 

David Turpint és feleségét, Louise Anna Turpint a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, esetleges szabadlábra helyezésüket csak 25 év elteltével kérhetik. 

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian