[metaslider id="9331"]
tanszekek-ejszakaja-2019

Tanszékek Éjszakája – Dr. Fábián Adrián dékán úr gondolatai

2019. november 26-án kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán a második Tanszékek Éjszakája. Az eseményen a hallgatók több tanszéket is meglátogathatnak, hogy a rendezvényen részt vevő oktatókkal egy kötetlenebb beszélgetés keretein belül ismerkedhessenek meg.
Az alábbiakban karunk dékánjával, Dr. Fábián Adrián egyetemi docenssel készült interjú olvasható, aki a tavalyi eseményen is részt vett. 

Media Iuris: Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadta a Dékán Úr a Media Iuris megkeresését. Bevezetésként az érdekelne, hogy mit gondol magáról az eseményről? 

Dr. Fábián Adrián (F.A.): Amikor először kitaláltuk az eseményt, a lényeg az volt, hogy minél jobban a tanszékekhez kötődjön a program. Nem a tanszéki munkatársakhoz, hanem a tanszékekhez. Egy kötetlen, fesztelen program, ami nincs kódolva, nincs programozva, a lehető legszabadabban megvalósítva, és úgy vettük észre, hogy ez nagyon jól működött. Minél több a kötött elem, minél több fegyelmet várnak el a hallgatóktól, annál inkább elveszítheti a varázsát. Én azt kértem, hogy legyen a Tanszékünkön is program, erre sajnos azt a választ kaptam, hogy nem lehetséges, mert biztonsági és praktikussági okokból minden az A épületben kerül megrendezésre.

Media Iuris: Hallgatóként mit gondolt volna egy ilyen eseményről? 

Dr. Fábián Adrián

F.A.: Mikor én voltam hallgató 1997-től, teljesen más volt a viszony a hallgatók és az oktatók között. Szerintem ez pozitív irányba fejlődött, van lehetőség a kommunikációra, hogy a legegyszerűbbet mondjam: e-mail-en keresztül, de akár a közösségi oldalakon is. Mikor én voltam hallgató ilyen lehetőség nem volt, az oktatók megkereséséhez egy nagyon fontos indok vagy komoly tanulmányi kérdés kellett. Nem volt ilyen rendezvény, de én nagyon örültem volna neki, valamint valószínűleg az oktatók is, mert nekik is fontos, hogy legyen kapcsolatuk a diákokkal. 

Media Iuris: Ön szerint milyen lehetőségeket nyithat meg egy ilyen kötetlen ismerkedési lehetőség hallgatók is oktatók között? 

F.A.: Hallgató és oktató között is lehet szimpátia. Ez alapja lehet sok mindennek, akár diákköri tagságnak, diákköri dolgozatnak vagy valamiféle szakmai együttműködésnek. Itt sok minden elkezdődhet, kötetlenül is lehet fontos dolgokról beszélgetni. Fontos, hogy legyen minél több platform, rendezvény ahol kötetlenül tudnak a felek beszélgetni, ismerkedni. E rendezvények tökéletesek arra, hogy a különböző érdeklődési körű hallgatók megismerjék azokat az oktatókat, akik segíteni tudják őket. Ezért is tartom fontosnak, hogy minél többen részt vegyenek rajtuk. 

Media Iuris: Milyen változásokat éreztek indokoltnak a tavalyi esemény után? 

F.A.: Én azt tudtam, hogy lesz újra Tanszékek Éjszakája, örültem is neki, de abból amit hallottam, olvastam, feszesnek tartom a programot. Nem értek egyet a változtatással, de nem az én véleményem számít: nyilván az egészet az fogja minősíteni, hogy milyen lesz az érdeklődés a hallgatók, illetve a tanszékek részéről. Én is tisztában vagyok azzal, hogy a hallgatók nagy része csak úgy „elvan”, esetleg bemegy az óráira, vizsgázik. Nehéz a komfortzónájukból kimozdítani őket, pedig az egyetemi élet pont itt kezdődik. Meg kell keresni, hogy az ember mivel tudja magából a legtöbbet kihozni, miben lehet sikeres. Lehetőségek vannak a karon, ezekkel csak élniük kellene a hallgatóknak. Remélem ez és az ehhez hasonló rendezvények is csalogatók lesznek. 

Media Iuris: Egyébként mi tavaly az eseményen találkoztunk is, mivel nem volt elég hely végül Ön a saját székét ajánlotta fel nekem és meg is jegyezte, hogy abban a székben nem szoktak megbukni, nyilván, hiszen mindig Ön ül benne. Idén is lesz lehetőség találkozni Önnel?

F.A.: Hát igen, abban a székben kevesebb az ember veszteni valója vizsgaidőszakban. Ha az elfoglaltságaim mellett időm engedi, igen, hiszen a hallgatókkal való kapcsolattartás nekem nagyon fontos. Szerintem a hallgatói visszajelzésekből nagyon sokat lehet tanulni.

Media Iuris: Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!

Csatlakozzatok az eseményhez és gyertek el minél többen!

EnglishGermanHungarian