[metaslider id="9331"]
nezdei-mirabella-onsz-pecsi-jogi-kar-migracio-deportalas-eu-1024x576

A motivációm: a kutatás izgalma és a tudásvágy! – Interjú Nezdei Mirabellával

Újdonság a Scientificus-on belül! Immár az Óriás Nándor Szakkollégium hallgatói szervezet tagjainak érdekesebbnél érdekesebb publikációit is olvashatjátok a Scientificus rovatunkon belül egy-egy interjú kíséretében.

Az Óriás Nándor Szakkollégium 2013 óta működik a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar falai között. A fentebb említett hallgatói szervezet célja és rendeltetése, hogy a legkiválóbb hallgatók szakmai fejlődésében segítséget nyújtson, hozzásegítse a tagokat korszerű és magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez, és egyidejűleg pozitív közösségi élményekkel gazdagítsa tagjainak életét.

Összesen négy tagozata van, melyek a bűnügyi, civilisztika, közjogi, valamint az elméleti-történeti.

A közjogi tagozat egyik tagját, Nezdei Mirabellát kérdeztem, aki jelenleg az európai parlamenti választások és a visszafogadási egyezmények területén végez kutatásokat.

Ehhez kapcsolódó, ‘Az Európai Unió visszafogadási egyezményei: eredmények és kihívások’ publikációját lentebb tekinthetitek meg.

Ha érdekel, Mirabella szerint miért érdemes csatlakozni az ÓNSZ hallgató szervezethez, vagy furdal a kíváncsiság, miért pont ezt a témát választotta, lejjebb megtalálod a válaszokat.

Interjú

Milyen visszajelzések érkeztek hozzád a publikációt illetően?

nezdei-mirabellaNezdei Mirabella: A tanulmányaim többségében igyekszem ötvözni a közérthetőséget a tudományossággal, hiszen főként hozzám hasonló fiatal joghallgatókhoz, jogászokhoz jutnak el az ilyen jellegű írások, éppen ezért szeretem, ha a hallgatótársaim elmondják egy-egy publikációmról a véleményüket. Tudományos cikkről lévén szó az eddig elmondottakon kívül persze nagyon fontos az is, hogy a témával foglalkozó oktató(k) számára is bírjon tudományos értékkel a munkám és olyan megállapításokat, következtetéseket tartalmazzon, amelyek szakmailag is helytállóak.

A szóban forgó publikációt illetően nagyon jók voltak a visszajelzések hallgatói és oktatói részről egyaránt. Azoknak a barátaimnak is felkeltette az érdeklődését a téma, akik nem uniós jogi területen kutatnak, valamint oktatói oldalról is pozitív megerősítést kaptam.

Miért jelentkeztél anno az Óriás Nándor Szakkollégiumba?

Nezdei Mirabella: Már elsőéves koromban is nagyon tetszett az, amit a Szakkollégium képvisel. Mindig is többet szerettem volna tenni a kötelező minimumnál és úgy gondoltam, hogy az ÓNSZ megfelelő közeg lesz arra, hogy szakmai fejlődésemet elősegítse, és egyúttal egy közösség tagja is lehessek. Szerencsére azt mondhatom, hogy ezek a reményeim teljesültek, és nagyon örülök, hogy alelnökként is segíthettem a szervezet munkáját.

Az általad írt tanulmány „Az Európai Unió visszafogadási egyezményei: eredmények és kihívások” címet kapta. Miért pont erre a témára esett a választásod?

Nezdei Mirabella: A migráció kérdéskörével már a legelső kutatásom óta foglalkozom. A tanulmányaim során szakkollégistaként, illetve a Nemzetközi- és Európajogi Diákkör tagjaként több olyan nemzetközi programon, konferencián is részt vettem, amelyek az Unió bel- és igazságügyi szakpolitikájával foglalkoztak. Az általam vizsgált témakör e szakpolitika manapság talán legtöbbet tárgyalt részterületéhez, a migrációs politikához kapcsolódik, azon belül azonban egy kevésbé gyakran vizsgált terület, ennek ellenére nélkülözhetetlen eleme az effektív migrációs politikának. Az Unió területén jogszerűtlenül tartózkodó bevándorlók esetében a kitoloncolás megvalósíthatóságának egyik előfeltétele az EU-n kívüli államokkal való együttműködés. Az úgynevezett visszafogadási egyezmények éppen ezt teszik lehetővé szabályozott keretek között. Megkötésük azonban nem feltétlenül egyszerű (aminek jellemzően politikai okai vannak), és alkalmazásuk sem problémamentes. E körben szerettem volna kiemelni néhány, általam lényegesnek tartott kérdést a cikkemben.

Mi motivált a cikk megírására?

Nezdei Mirabella: A motivációm legtöbbször mindig ugyanaz: a kutatás izgalma és a tudásvágy. Ha egy téma komolyan elkezd foglalkoztatni, akkor folyamatosan többet és többet akarok róla tudni. Ami ezt a konkrét írást illeti, ahogy említettem is, a migráció uniós szabályozása régóta érdekelt, és ezen a témakörön belül egy nem túlzottan „túlírt” és egyben érdekes témával szerettem volna foglalkozni.

A Scripturába írt cikked rendkívül informatív, érdekes, valamint egy igen fontos témát foglal magába. Elégedett vagy a munkád eredményével?

Nezdei Mirabella: Egy tudományos publikáció kapcsán mindig felvethető, hogy lehetne még tartalmasabb, naprakészebb, tehetne hangsúlyosabb megállapításokat, és így tovább. Ez biztosan így van e cikk kapcsán is, de bízom abban, hogy sikerült hasznos áttekintést nyújtani erről a komplex, bel- és külügyi összefüggéseket egyaránt felvető problémáról.

Az ÓNSZ hallgatói szervezetbe 2017 őszén nyertél felvételt. Miért ajánlanád más joghallgató társaidnak is, hogy jelentkezzenek?

Nezdei Mirabella: Azért, mert ez az egyik legjobb döntés, amit az itt eltöltött éveik alatt meghozhatnak. A legszebb egyetemi emlékeim a Szakkolihoz kötődnek, nem csak szakmailag fejlődtem sokat itt, de barátságokat is kötöttem, nem beszélve a rengeteg élményről, amikkel gazdagodtam. A Szakkollégium segítségével jutottam el például Kenyába, Litvániába, Franciaországba és Horvátországba is, a mai napig sokakkal tartom a kapcsolatot az ott megismert emberek közül. Sokat fejlődött a szaknyelvi tudásom, szélesedett a látóköröm, és persze nem utolsó sorban az elért eredményeknek köszönhetően ösztöndíjakban is részesültem. Természetesen ehhez sok befektetett munkára, időre volt szükség – de azt gondolom, hogy a szakkollégiumi tagság lényege éppen az, hogy plusz energiabefektetéssel törekszünk eredményeket elérni. Az sem mellékes, hogy a szakkollégiumi közösség motiváló erővel bírt a fejlődéshez, amellett, hogy a kötetlen programok pedig kipihenni segítettek az erőfeszítéseket.

Jelenleg a Pécsi Tudományegyem Állam- és Jogtudományi Kar ötödéves hallgatója vagy. Tanulmányaidat illetően van konkrét elképzelésed, terved a jövőre nézve?

Nezdei Mirabella: Az első és legfontosabb terv a diploma megszerzése. Sok gondolat van a fejemben azzal kapcsolatban, hogy ezt követően mit szeretnék csinálni, és persze sok van arra vonatkozóan is, hogy mit nem – ebből már ki lehet indulni. Az biztos, hogy érdekel a tudományos munka, de szeretném a jogot a gyakorlat oldaláról is megismerni.

A Media Iuris nevében köszönöm szépen az interjút Nezdei Mirabellának, sikeres vizsgaidőszakot kívánok!

 

scriptura19ii_nezdei

 

 

 

2 thoughts on “A motivációm: a kutatás izgalma és a tudásvágy! – Interjú Nezdei Mirabellával

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian