[metaslider id="9331"]

Zserbógolyó készítése, hóember díszítéssel

Miért szeretem ezt az édességet?

Nagyon gyors, könnyű és egyszerű az elkészítése, hiszen mindössze néhány összetevő szükséges hozzá, és mindenki ízlése szerint variálhatja. A receptből 14 db zserbógolyó jön ki, ha 3 dkg-os adagokat formázunk!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg kekszmorzsa
  • 10 dkg darált dió
  • 17 dkg őszibarack lekvár

A díszítéshez:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • tortadíszítő toll vagy fondant
  • fapálcika 

A tésztához a hozzávalókat kézzel egy tálban egymásba dolgozzuk. Ne kanalat vagy fakanalat használjunk, mert a kéz melege segít felvenni a száraz hozzávalóknak a nedvességet! A lekvár lehet házi készítésű is, nem feltétlenül kell ragaszkodni a barack ízesítéshez. Adhatunk a keverékhez narancshéjat, de a variációknak csak a képzeletünk szabhat határt. A tésztát pihentessük egy órát a hűtőben! Majd tiszta kézzel gyúrjunk belőle 3 dkg-os golyókat! Hogyha a tenyerünkre ragad a keverékből formázás közben, mossuk meg a kezünket, úgy tovább tudjuk folytatni a gömb formák alakítgatását! Egy sütőpapírral ellátott tálcára helyezzük rá a formákat! Olvasszuk fel az étcsokoládét és a fehér csokoládét külön-külön edényben! Lassú gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét! Folyamatos keveréssel akadályozzuk meg, hogy megégjen az édesség. Adjunk a csokoládéhoz 1 evőkanál olajat, ez segíteni fog a fényességében! Ha túlmelegítjük a csokoládét, sűrű és darabos lesz az állaga. Nagyon fontos, hogy a fehércsokoládéból jó minőségűt válasszunk, ne legyen nagyon magas a cukortartalma, és ne mikrohullámú sütőben olvasszátok, mert könnyen odaéghet! 

A díszítés végett helyeztem a zserbógolyókba fa pálcikát, így könnyebb volt áthúzni a fehér csokoládéban. Hogyha a pálcika végét belemártjátok az étcsokoládéba és úgy dugjátok bele a gömbökbe, akkor, ha megszárad, nem fog a pálca a süteményből kiesni. Hagyjuk megdermedni a hűtőben pár percre! Ezután vegyük ki a süteményt a hűtőből, jöhet a dekorálás! Ha a csokoládétok ez idő alatt visszahűlt, melegítsétek tovább gőz fölött! Díszíthetitek hagyományosan étcsokoládéval, akkor 20 dkg-ot vegyetek belőle. Megszórhatjátok darált dióval is. Én hóember arcokat készítettem belőlük. Fehér csokoládéban mártottam ki a gömböket, és sütőpapírra helyeztem őket megszáradásig. 

A sütőpapírból zsákot készítünk, aminek a folyamatát a képeken láthatjátok! Vágjunk háromszög formát a papírból, majd hajtogassuk be őket a következőképpen!

A zsákba kanalazzuk bele az étcsokoládét! A zsák száját hajtsuk össze, és a végét vágjuk le egy olló segítségével! A zsák száját szorosan a kezünkkel tartva, rajzoljuk meg a hóember arcát, szemét és száját. Ha nem szeretnétek fondant vagy tortadíszítő tollat használni, akkor megrajzolhatjátok az orrát is a csokoládéval. Én készítettem neki narancssárga fondantból répaorrot, és étcsokoládé segítségével felragasztottam őket.  

Jó étvágyat hozzá!

Áldott, békés második advent vasárnapot kívánok mindenkinek!

 

EnglishGermanHungarian