[metaslider id="9331"]

Virtuális séta a pécsi jogi karon

Az idei év jelentősen felforgatta az életünket, mint ahogy a pécsi jogi kar életét is. Az oktatás és vizsgáztatás az online, virtuális térbe költözött. Az oktatók és hallgatók csak az év elején és kora ősszel tudtak személyesen találkozni. A mester és tanítványa kapcsolat – amely a pécsi jogi karra olyannyira jellemző, hogy minden évben a végzős hallgatók ezt emelik ki az egyik fő erényként – az internet segítségével tartható.  A karra jelentkező diákok a felvételi döntésük meghozatala előtt az előző években legalább kétszer találkoztak pécsi joghallgatókkal, oktatókkal a különböző rendezvényeken, vagy látogattak el közvetlenül a 48-as téri campuszra. Mivel ez az idei évben nem tud megvalósulni, így a pécsi jogi kar a virtuális térbe invitálja a középiskolásokat és tanáraikat, illetve szüleiket.

A munkám legkedveltebb részét a középiskolásokkal való találkozások, beszélgetések és játékokkal színesített programok jelentik, nyilatkozta a pécsi jogi marketing koordinátora, Kunné Vecsési Krisztina. Továbbiakban a vele készült interjúnkat olvashatjátok.

Hogyan alakulnak ezek a programok a pandémiás időszakban?

Sajnos a programok résztvevőivel történő találkozások ebben az évben személyesen nem tudnak megvalósulni, pedig a visszajelzések alapján a diákoknak és hallgatóinknak is nagyon hiányoznak ezek az alkalmak. Eddig folyamatosan fogadtunk diákcsoportokat, akik nagyon szerették karunk hangulatát, a középkori tanteremben szervezett előadásinkat, vagy éppen a játékos vetélkedőinket.

Viszont találtak egy áthidaló megoldást, ha jól tudom. Mi is ez pontosan?

Már évekkel ezelőtt felmerült bennem az online szervezett nyílt napok ötlete, most pedig a járványügyi intézkedések azt hozzák, hogy az ötlettől el kell jutnunk a megvalósulásig. Számomra fontos volt, hogy a virtuálisan megszervezett programjaink, előadásaink úgy tűnjenek, mintha a látogatók tényleg eljönnének hozzánk, ennek pedig a legjobb formája, ha egy virtuális sétára invitáljuk őket. Izgalmas munka volt kialakítani ezt a felületet, amit a tanév során folyamatosan újdonságokkal töltünk meg.

Ha jól értem, akkor egy on-line felületen körbe lehet járni a pécsi jog kar épületét. Azonban ez nem csak egy séta, ugye?

Igen, körbe lehet járni az épület egy-egy részét. Azokat a tereket jelenítjük meg, melyek a személyes jelenlétű programok alkalmával megtelnek a résztvevőkkel. Ebbe a virtuális térbe tesszük a pályaorientációs előadásainkat, játékos feladatokat és fontos információkat is. Az online nyílt napunkat is itt fogjuk megtartani, így 2021. február 3-ra lesz teljes a tartalom, illetve akkor nyílnak majd meg virtuális élő chatszobák, élő előadások. Természetesen addig is érdemes sétálgatni karunkon, mert mindig fel lehet majd fedezni egy-egy újdonságot.

Miben látja az előnyét a virtuális sétának, illetve az online nyílt napnak?

Bár sokat panaszkodunk, hogy az életünk nagy része átkerült az online térbe, szerintem ennek számos előnye is van. Az ország távolabbi pontjairól is részt tudnak venni diákok, tanárok, szülők, bárki egy-egy előadásunkon, programunkon. Ez nagyon jól látszik a Karrier Iroda által szervezett fogadó órákon is. A virtuális sétával „beléphetnek” épületünkbe akár Sopronból, Debrecenből vagy Miskolcról is.

Nagyon szép képek készültek nem csak a karról, hanem annak környékéről is. Öröm, hogy ebben a formában is elvisszük Pécs szépségét és hírét távolabbi helyekre. Cél volt ez is?

Hogyne! Egyetemünk kiemelten fontosnak tartja azt is közvetíteni a leendő hallgatóink felé, hogy egy csodaszép városban, mediterrán hangulatban tölthetik a hallgatók legszebb éveiket. Fontos volt számomra az is, hogy Pécsett találjunk egy olyan vállalkozást, akivel a projektet meg tudjuk valósítani. A véletlenek úgy hozták, hogy annak a cégnek a képviselője, aki minden elképzelésünkre igent tudott mondani, a Pécsi Tudományegyetem volt hallgatója, így kicsit magáénak érezte ezt a projektet.

Köszönjük Kunné Vecsési Krisztinának az interjút!
Mindenkit vár a pécsi jogi kar az online térben egy hangulatos sétára a felvi.ajk.pte.hu oldalon.

EnglishGermanHungarian