[metaslider id="9331"]

Vietnámból Magyarországra: Ilyen volt az első évünk – Interjú Chinh-nel és Sang-gal

A vizsgaidőszak mindenki számára nehéz, és néha azt hisszük ennél nehezebb már nem is lehetne. Belegondoltunk-e azonban egyáltalán abba, hogy mégis milyen lehet ez külföldiként? Teljesen új ország, idegen nyelv, és a jog világa. Az előző félévben Berki Vivien készített interjút két szintén elsős vietnámi hallgatóval, amiből megtudhattuk, hogy mégis, hogyan jutottak el ide, a pécsi jogi karra. Engem viszont most az érdekelne, hogy mégis milyen élményeket és tapasztalatokat gyűjtöttek, így lassan egy év távlatából. 

Épp ezért kértem fel két kedves vietnámi barátomat és egyben évfolyamtársamat, Sang-ot és Chinh-t, hogy válaszoljanak a kérdéseimre és meséljék el nekünk, milyen tapasztalataik vannak, így lassan az első év végére érve.

Mi okozza számotokra a legnagyobb nehézséget a tanulás során?

Phan Thi Chinh

Phan Thi Chinh: Talán a legnagyobb nehézséget a tanulásban a nyelv jelenti. Mert előtte csak 9 hónapig tanultam az előkészítő magyar nyelvet, majd azonnal felvételt kértem a Pécsi Tudományegyetem jogi szakára. Eddig nem könnyű megszereznem magyarul a jogi ismereteket, ehhez keményen kell tanulnom, sokat kell tanulnom, és nagy türelemmel kell rendelkeznem.

Nguyen Huu Sang: Nekem, a tanulási folyamat legnehezebb része a magyarul tanulás, mert a szókincsem még mindig korlátozott. Emellett az új tanítási módszerek elsajátítása is akadályt jelent. Valójában már megszoktam a magyar nyelvű tanulást, így ez csak idő kérdése.

Hogy éltétek meg az online oktatást? Milyen tapasztalataitok vannak az online oktatással kapcsolatban?

Phan Thi Chinh: Attól a pillanattól kezdve, hogy Magyarországra érkeztem, az itteni tanulmányi időm több mint fele online oktatás volt. Eleinte nagyon nehéz volt, mert a tanárok és a diákok között nem volt sok közvetlen kommunikáció. Kicsit depressziósnak érzem magam, ráadásul egész nap a számítógépen kell tanulnom, ez többé-kevésbé befolyásolja a látásomat is. De most ehhez alkalmazkodtam. És több tapasztalatom van az online tanulásban. Rugalmasabb tudok lenni az időm felhasználásában.

Nguyen Huu Sang

Nguyen Huu Sang: Az online tanulásnak most elég „rossz” hatása van. De másrészt rengeteg hasznot is szerzek belőle, a legnagyobb példa az időmegtakarítás, amely sok más problémát megold vagy egyszerűen több idő jut a tanulásra. Korábban nagyon kevés időm van, ehelyett most kb. 3 órás korrepetálást tartok otthon.

Melyik az, vagy egyáltalán van olyan tárgy, amit az elmúlt hónapok során megszerettetek? És esetleg van már olyan szakterület, ami felkeltette az érdeklődéseteket?

Phan Thi Chinh: Igen, a közelmúltban érdekelt néhány téma, nevezetesen az „Európai alkotmány és jogtörténet”, és a „Magyar alkotmány és jogtörténet”. Noha ezek nehéz tárgyak, sok tény megemlékezéséhez szükségesek, és megkövetelik az európai történelem és általában a jog, valamint különösen Magyarország háttérismeretét. De olyan ember vagyok, aki szereti megismerni a világtörténelmet, ezért ez motivált a tanulásra és a kutatásra. Néha nehéz a nyelv, de még vannak módszerek az információk szelektív memorizálására.

Nguyen Huu Sang: Érdekel a földrajz és a történelem, így az Európai alkotmány- és jogtörténet a legjobb téma számomra, sok szempontból kínál ismereteket. De ha a szakterületről beszél, akkor valószínűleg a bűnügyi az a terület, amely engem leginkább érdekel, egyszerűen csak a helyzetek részletei tetszenek.

Annak ellenére, hogy nincs könnyű dolgotok a magyar jog tanulása terén, van esetleg valami, ami könnyebbséget jelent a tanulásban?

Phan Thi Chinh: Igen, természetesen van egy bizonyos motívum, amely megkönnyíti a tanulásomat. Őszintén szólva a jogi kar tanárai sokat segítettek nekünk, és feltételeket biztosítottak a vietnámi hallgatók számára a tanulási folyamatban, a vizsgákon is. Nagy figyelmet kapunk tanárainktól, mert megértik, hogy a nemzetközi hallgatóknak nem könnyű magyar nyelven tanulni a jogot. Sőt, a jogi kar hallgatói nagyon kedvesek, aranyosak és lelkesek. Mindig rendelkezésre állnak, hogy segítsenek, elmagyarázzák és adják nekünk a tanulás során fontos dokumentumokat. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy magyar barátaimmal tanultam, és nagyon köszönöm nekik.

Nguyen Huu Sang: Mint fent említettünk, a magyar jog tanulás meglehetősen nehéz számunkra . De nem lehetetlen, az órán mindig a tanárok és az osztálytársak segítsége van. Vannak olyan tantárgyak is, amelyeket oktatóink egyenként oktattak vagy újraértelmeztek, és mindig hálásak vagyunk. A Google is sokat segít, szoktam mondani, hogy ez lehetett a legjobb barátom az itt eltöltött évek alatt.

Nagyjából két évvel ezelőtt meghoztátok életetek egyik legfontosabb döntését, hogy egyetemi tanulmányaitokat egy teljesen más országban, a hazátoktól távol végzitek el. Hogy érzitek, megbántátok a döntéseteket, hogy itt tanuljatok?

Phan Thi Chinh: Valójában sok éven át gondolkodtam azon, hogy külföldön tanuljak, amíg Vietnámban Hanoi Procuratorate Egyetemen tanultam, és tudom, hogy iskolámnak van néhány ösztöndíja, hogy külföldön tanulhasson bizonyos, Magyarországon tanuló hallgatók számára. Korábban kutattam a pályázati folyamatot, alaposan megismertem Magyarország országát. Nagyon izgatottnak éreztem magam, és gyorsan benyújtottam a pályázatomat időben. Itt azonban az a probléma, hogy magyarul kell tanulnunk, egy olyan nyelven, amelyet a világ egyik legnehezebb nyelvének tartanak, és én még soha nem tanultam meg. Kicsit habozom, de akkor azt gondolom, hogy kihívást akarok tenni magamnak, és megtapasztalhatom egy új nyelv megtanulását. Eddig csaknem 2 éve tanulok, keményen kellett dolgoznom és sok nehézségen túl kellett esnem, van, amikor fel akarok hagyni, mert a jogot magyarul nagyon nehéz tanulni. De alkalmazkodtam, és jól tanulok az itteni tanárok és barátok segítségével. Sok új és hasznos tudást is megszereztem, ezért úgy gondolom, hogy nincs mit megbánni a 2 évvel ezelőtti döntésemmel.

Nguyen Huu Sang: Ebben a tekintetben szerintem egy kicsit meg kell osztani. Elég korán, 14 éves koromtól kezdve egyedül éltem, nagyon szeretem a változó lakókörnyezetet, és ez az oka annak is, hogy Vietnám helyett Magyarországon tanulok. Nem tudom, hogy ez helyes döntés volt-e, de bizony kihívás volt, és én vagyok az, aki megnyerte a kihívást. És ha azt kérdezi tőlem, hogy meg akarom-e változtatni a véleményemet, amikor visszatérek a múltba, nemet mondok.

Mi a benyomásotok városról és az itt élő emberekről?

Phan Thi Chinh: Nagyon szeretem Magyarországot, egy olyan országot, amelynek kultúrája hosszú. Nagyon jó oktatási környezet, barátságos és kedves emberek. Különösen Pécs városa, az időjárás itt nagyon szép, békés és kellemes érzést kelt. Továbbá nagyon büszke vagyok arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem hallgatója vagyok, amely az elsők között jött létre Európában. Ha diplomát szerezek, és visszatérek Vietnamba dolgozni, valószínűleg hiányozni fog Pécs – hiányozni fog Magyarország -, ahová fiatalságomat küldtem.

Nguyen Huu Sang: 1 éve vagyok a Pécsen. Az a benyomásom, hogy Pécs a főbb egyetemek városa, így a hozzám hasonló külföldiek sokat vannak itt. Szeretem ezt a várost, mert a nyugalom alkalmas tanulásra. Ezenkívül köszönöm az itt élő embereknek, hogy barátságosan segítenek, és minden esetben tisztelnek minket.

Köszönöm szépen Chinh-nek és Sang-nak, hogy válaszoltak a kérdéseimre, és ezúton is sok sikert kívánok nekik a vizsgáikhoz! 

Kép forrása: 1

EnglishGermanHungarian