[metaslider id="9331"]

Végeztél a vizsgákkal? Akkor itt van 5+2 kirándulós hely a Balaton körül, amit neked is látnod kell

Nagyon nehéz heteken vagyunk túl, amik mentálisan és fizikailag is kimerítik az embert, így szerintem mindenki örül neki, hogy jövő héten végre valahára véget ér a vizsgaidőszak, és jöhet a jól megérdemelt pihenés. Ilyenkor mindenki másképp próbálja meg kiheverni a hetekig tartó állandó tanulást, de ha engem kérdeztek, akkor ennek az egyik legjobb módja, ha az ember picit elszakad a technológiától és kimegy a szabadba. Személy szerint az aktív kikapcsolódás híve vagyok, hiszen ezzel nemcsak kimozdulunk az otthon kényelméből, hanem új helyeket is felfedezünk. Azoknak, akik esetleg hasonlóan gondolkodnak, mint én, vagy egyszerűen csak megunták az otthon ülést, ajánlanék 5+2 olyan látványosságot a Balaton körül, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. 

Ezeket a látnivalókat tökéletesen be lehet illeszteni egy strandolós napba, hisz mind a parthoz közel helyezkedik el, könnyedén megközelíthető autóval vagy tömegközlekedéssel, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését!

Nádasdladányi Kastély

Épp múlt héten látogattunk el a Nádasdladányi kastélyba egy családi kirándulás keretében és nagyon szép volt! A kastélylátogatás nálunk elég gyakori, ami szerintem érthető, hiszen ha valaki ellátogat egybe, akkor szinte megelevenedik körülötte a történelem, és felfedezheti, hogy milyen is volt pár száz évvel ezelőtt egy ilyen helyen élni. Emellett, a 19. században épült kastély kicsit még a Disney mesék kastélyait is idézi. A kastélyt meglátogatva érdemes belépőt vásárolni, így nem csak a kastélyparkot és a tavat, hanem magát a kastélyt is meg lehet tekinteni belülről, a pincében pedig egy érdekes helytörténeti kisfilmet is lehet látni. 

hely

Tapolcai Tavasbarlang

A Tapolcai Tavasbarlang is egy olyan tipikus családi kirándulós helyszín, amit egyszerűen nem szabad kihagyni. A barlangrendszert 1903-ban fedezték fel, majd pedig idővel turista látványosság lett belőle. A látogatóközpontban, a felső termekben történeti kiállítás van, ahova érdemes úgy érkezni, hogy tárlatvezetés keretében tekinthessük meg a helyet. Itt kőzeteket, leleteket és egyéb geológiai képződményeket, illetve egy kisfilmet is meg lehet nézni a tavasbarlang kialakulásával és történetével kapcsolatban. Lent a barlangban többnyire kettesével lehet elfoglalni egy-egy csónakot, és úgy végigevezni a kristálytiszta vízen. 

hely

Folly Arborétum

A borok szerelmeseinek ajánlanám a Balaton Felvidéken található Folly Arborétumot, amely a Folly család tulajdonában áll generációk óta. A szőlőtermesztés egy 7 hektáros területen folyik, így széleskörű borkínálatból válogathatnak az odaérkezők. Aki esetleg egyszerűen csak egy kis kikapcsolódásra vágyna, annak lehetősége van bejárni az arborétum területét. A több hektáros zöldövezet különböző egzotikus növényeket rejt, ciprusokat, hatalmas fenyőket és megannyi virágot, ahol igazi kikapcsolódás sétálgatni, és hát a Balatonra nyíló kilátás mellett sem mehetünk el szó nélkül!

hely

Tihanyi apátság

 A tihanyi apátságot a legtöbben már biztosan látták, azonban érdemes bemenni, ugyanis az apátság alatt kripták találhatók, amelyeket a történelem kedvelői biztosan értékelni fognak. A tihanyi bencés apátság alapítólevelét 1055-ben adta ki I. András király, akinek a sírhelye az apátság alatti kriptában található és tekinthető meg. A 19. században feltárt sírkamra egyébként az egyetlen magyar épségben maradt Árpád-házi temetkezőhely. A kripta többi részében pedig még több sírhely is található, ahol többnyire ottani bencés apátok nyugszanak. 

hely

Afrika Múzeum

A Balatonedericsen található Afrika Múzeum nemcsak a nagyoknak, hanem a kicsiknek is jó program lehet. Bent az épületben egy több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként különböző afrikai kulturális ereklyék, harci eszközök, álarcok, mindennapi használati tárgyak tekinthetők meg, kint pedig többféle hazai és afrikai állat várja a látogatókat, köztük pávák, zebrák, tevék és bivalyok, emellett állatsimogató és szabadtéri játékok is megtalálhatóak – a kicsik nagy örömére. 

hely

Bízom benne, hogy mindenki talál ezek között a látnivalók között újdonságot, ahol esetleg még nem járt, vagy ahol már járt, de most kedve támadt oda ismét ellátogatni. Bónuszként ajánlanám még a keszthelyi Festetics kastélyt, ami szintén gyönyörű, és érdemes megnézni mind magát a kastélyt belülről, mind a kastélyparkot is. A másik pedig a szigligeti vár lenne, amelyről szintén csodás kilátás nyílik a Balatonra, és semmiképp nem érdemes kihagyni!

Gratulálok mindenkinek a sikeres vizsgáihoz, és jó pihenést kívánok a nyárra!

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian