[metaslider id="9331"]
ramadan-borító

Véget ért a Ramadán – Eid 2020.

Ma ünneplik a muszlimok a Szent Ünnepet, arabul ‘Eid’, az üdvözlet pedig ‘Eid Mubarak’, arabul: عيد مبارك. Az ünnep közvetlen a Ramadán havi böjt után van. A Ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapja, másnéven a ’Szent hónap’, amely alatt a hívők napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

Mikor?

Naptári elhelyezkedését tekintve mindig máskor kerül rá sor. Miért van ez így? Nos, mivel az iszlám naptár rövidebb, mint a világszerte használt Gergely-naptár, így az ünnep folyamatosan, évről-évre vándorol. Általában 11 nappal korábban kerül rá sor, mint az azt megelőző évben.

A böjt kezdetét a régi szokáshoz híven, úgy határozzák meg, hogy az előző, Sábán hónap végén megbízható hívők és seikh-ek hiteles tanúk előtt kinyilatkozzák, hogy a Holdat látni lehet. A havi böjt végét is ezúton mondják meg, ezért sem tudni előre, hogy 29 vagy 30 napos lesz. Idén április 23-tól május 23-ig tartott.

Miért is olyan különleges ez a hónap?

A muzulmánok számára rendkívül fontos e hónap, amely a hitvallás egyik pillére. Ezáltal a hívő közelebb kerül Allah-hoz, mint a szándékban is rejlik. Lehetőséget nyújt megbánni a bűneinket, úgymond ‘lenullázódik’ a bűnök száma, hiszen ez az ünnep egy lelki megtisztulás. A böjt alappillérei a szándék és az önmegtartóztatás, melynek során napfelkeltétől napnyugtáig visszatartják magukat az evéstől, ivástól, dohányzástól és nemi élettől napközben.

 

 

Miről szól? Miért böjtölnek?

A böjtölés emlékezteti a muszlimokat a szűkölködőkre, akik az éhségtől és a nélkülözéstől szenvednek. Így jobban együtt tudunk érezni velük és ezáltal valamilyen módon segíteni tudunk nekik. Továbbá azért, hogy ne legyenek vágyaik rabjai és többet törődjenek szellemi létükkel, a jócselekedetek és az istenszolgálati tevékenységek fokozása által a Korán kinyilatkoztatása hónapjában. Számos egészségügyi hasznán túl őszinteségre, önmérsékletre, türelemre és fegyelemre nevel. Tanulmányok bizonyították, hogy a böjt nagyon pozitív hatással van az emberi szervezetre.

Eid- Ünnep

Az ünnepet a muszlimok egy közös reggeli imával indítják, amelyre a helyi mecsetben kerítenek sort.

Ezt követően, a hagyomány szerint, a temetőbe látogatnak, ahol az elhunyt szeretteik előtt tisztelegnek, róluk emlékeznek meg. A családok közösen töltik el az amúgy 3 napos ünnepet.

Áldott, békés ünnepet kíván a Media Iuris minden muzulmán számára!

 

EnglishGermanHungarian