[metaslider id="9331"]
peaky

Véget ért a Peaky Blinders

A televízió aranykorát éli, ennek köszönhetően pedig a stúdiók ontják magukból a különböző filmeket, illetve sorozatokat. Sokak által kedvelt műfajba tartoznak a gengszter létről szóló alkotások. A nagy klasszikusok, mint a Keresztapa, Nagymenők vagy a Maffiózók mellett a brit köztévé által gyártott Peaky Blinders (Birmingham Bandája) is hamar fel tudott emelkedni a nagyokhoz, amelyre a különböző díjak mellett egyre növekvő követőtábora is élő bizonyíték.

2013-ban robbant be a köztudatba Steven Knight nagysikerű sorozata, a Peaky Blinders, amely számos kritikus, illetve néző elismerését vívta ki. A gengsztersorozat az angliai Birmingham városában játszódik a két világháború között. A széria történelmi alapokon nyugszik, ugyanis a Peaky Blinders egy valóságban is létező bűnbanda volt Birminghamben, ami az 1890-es évek végétől az 1900-as évek elejéig „tevékenykedett”. Nevüket az ellenzős sapkájukba varrt borotvapengéjükről kapták, amit fegyverként használtak, többek között az ellenfél megvakítására. A sorozat alkotója, Steven Knight erre a legendára alapozva keltette életre ismét a bandát, amit áthelyezett az 1919-es évbe, családdá egyesítette őket, vezetőnek pedig a második fiúgyermeket, Thomas Shelby-t (Cillian Murphy) tette. 

peaky
Az igazi Peaky Blinders

Shelbyk

A Shelby-család egy illegális fogadóirodát üzemeltet, ahol a lóversenyek megbundázása mellett bukmékerek védelmi pénzeiből próbálják fenntartani magukat és közben igyekeznek feljebb jutni a maffia-ranglétrán. Ez persze a gengszterélet olyan tipizált mozzanataival jár együtt, mint a verekedés, whisky-kortyolgatás, rendőrök lefizetése, klasszikus bandaháborúk vagy romlott szerelmek. Az évadoknak mind megvan a saját maguk története, az idő előrehaladtával a Shelby-klán a terjeszkedés és hatalomszerzés érdekében egyre veszélyesebb és kockázatosabb ügyletekbe bonyolódik, aminek következtében könyörtelenebbnél könyörtelenebb ellenségekre tesz szert. A kezdeti piti ténykedések után először lopott fegyvereket rejtegetnek a rendőrök elől, később gyémántrablásra adják a fejüket, üzletelnek zsidókkal, de bejön a képbe az olasz maffia, majd a fasizmus is.

A Peaky Blinders számos erénye közül az egyik a rendkívül intelligensen megírt forgatókönyv, amelynek megelevenítéséhez a profi rendezői munka mellett a kiemelkedő színészi játék is elengedhetetlen. A főszereplő Thomas Shelbyt alakító Cillian Murphy olyannyira magáévá tette ezt a karaktert, hogy számomra elképzelhetetlen lenne más játékában látni. Mellette a testvéreit megformáló Paul Anderson, Joe Cole, Sophie Rundle, a nagynénit játszó Helen McCrory is mind erőteljes alakításokat nyújtanak. A karakterek és a történet is kellő alapossággal kidolgozott, amit tovább tetéz a gyönyörű kameramunka. A harcjeleneteknél alkalmazott lassított technika, valamint a zeneválasztás is autentikusan festi le a gengszteréletet, a vele járó erőszakot, feszültséget, ugyanakkor a hozzá társított magabiztosságot, lazaságot és vagányságot. 

peaky
A Shelby-család

A 6. és egyben utolsó évad

Noha egy rendkívül igényesen megkomponált műsorról beszélünk, mind képi és hangi világ, mind pedig forgatókönyv, rendezés és színészi játék tekintetében, a sorozat kezdett elfáradni, ami több karakter kiírásával is párosult. A női főszereplőt alakító Helen McCrory halálát követően a 6. évad forgatókönyvét teljesen át kellett írni. Úgy gondolom, mindegyik közül ez sikerült a legnyomasztóbb hangvételűre. Az 5. évad egy cliffhangerrel ért véget, amiben annyit láttunk, hogy Tommy egy balul sikerült terv után önmagából kikelve pisztolyt fog a fejéhez. Azonban aki már valamennyire is kiismerte a szereplő jellemét, gondolhatta, hogy Thomas Shelby nem így fogja végezni, legalábbis nem most. Ezután jött az igazi pofon: Thomas halálos, gyógyíthatatlan beteg. Na ez az, ami még a legrettegettebb, halálfélelmet elviekben nem ismerő személyeket is megüti. Itt már nem arról van szó, hogy az embert az utcára lépve vagy lelövik vagy nem, vagy felrobban a háborúban alagútásás közben vagy nem, hanem arról, hogy mindenképp meghal, nincs más választása. Egy olyan kór kapja el, ami felemészti az egész bensőjét és ami ellen nem használ sem a whiskey, sem a cigaretta, sem az, hogy fegyvert rántva vendettát kiáltunk bosszú gyanánt. Az ilyen halál egyrészt lehet keserű és méltatlan, ugyanis Thomas Shelby részére mégsem efféle befejezést képzel el a néző. Egy eszes, karizmatikus, emberei által tisztelt embernek ágyban, betegségben meghalni karaktere szempontjából jogtalanság. Ugyanakkor megváltás is lehet, megadva a lehetőséget eddigi rendezetlen ügyeinek tisztázására. A halál gondolata elkerülhetetlen módon belengi az egész évadot, amit tovább tetéznek egyéb családi tragédiák, illetve egy olyan csavar a legvégén, amire nem is számít az ember. 

Összességében nem csupán brit, de nemzetközi viszonylatban is meghatározó sorozatot közvetítettek, majdnem 10 éven keresztül, ami egyrészt több kiváló, tehetséges színészt ismertetett meg a világgal, ugyanakkor a kor életviszonyait, társadalmát, közelebb hozva a mai emberhez újra divatba hozta az ellenzős sapkát, a hosszú szövetkabátot na és persze a hátul felnyírt hajat is.

 

Forrás: 1

Képek: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian