[metaslider id="9331"]

Valentin nap – másképp

Mivel idén minden egy kicsit más, így ez a hihetetlenül megosztó Valentin-nappal sincs másképp. Van, aki szereti, van, aki gyűlöli, de azért a legtöbb embert valamilyen úton-módon megmozgat. Mivel idén biztos nem lesz tipikus éttermi randevúja senkinek, így hoztam egy alternatívát arra, hogy idén is eltölthessétek romantikusan, finom falatok között ezt a napot. Ha esetleg ajándék ötletek érdekelnének, akkor ajánlom tavalyi cikkemet, amit ide kattintva érhetsz el. 

Közös főzés

Tudom, hogy a főzés nem mindenkinek szenvedélye, sőt, nagyon sokan úgy állnak hozzá, hogy csak legyünk túl rajta. De szerintem nincs annál jobb program, mint hogy együtt alkottok valami finomat, amit aztán közösen fogyasztotok el, utána pedig jöhet a közös döglés a kanapén, vagy bármi más, amihez kedvetek van. 

Próbáltam olyan menüt összeállítani, ami valamennyire romantikus, de nem kell miatta a fél fizetéseteket a boltban hagynotok, szezonális alapanyagokból készül, és élmény azért elkészíteni. Szóval fogadjátok szeretettel. 

Előétel: 

Zelleres sonkatekercs

Sokan nem kedvelik a zellert, ám szerintem csak azért, mert a gyerekkori húslevesek nem túlkedvelt szereplőjeként maradt meg sokunkban, azonban ezzel a recepttel a zeller teljesen más arcát mutatja meg. 

Hozzávalók:

› 8-10 szelet feketeerdei proscutto vagy más jó minőségű sonka
› egy kisebb zeller
› fél citrom leve
› 2 ek majonéz
› 2 ek dijoni mustár (de igazából megfelel a sima mustár is)
› só, bors

A zellert pucold meg, majd vágd vékony, apró szeletekre. Utána ezt helyezd egy nagyobb tálba, rakd bele a citromlevet, a mustárt és a majonézt, sózd, borsozd ízlésed szerint és keverd össze. Érdemes ezt már egy nappal hamarabb megcsinálni, hogy összeérjenek az ízek, de ha frissen készül, akkor se lesz probléma. Ezen elem elkészülte után jön a közös rész, hiszen ki kell teríteni a sonkákat, majd beletenni a zelleres tölteléket és feltekerni. (amennyiben érdekel a képen látható másik recept is, keresd fel az előétel nevénél megjelölt linket)

Főétel: 

Csirkemellfilé vörösboros gombamártással, krumplipürével

Ez az étel sem tartozik a legbonyolultabb fogások közé, viszont ízlés szerint variálható, így nagyon sokszínűvé lehet tenni.

Hozzávalók:

› fél kiló filézett csirkemell
› 300g vaj
› egy fej vöröshagyma
› 2 gerezd fokhagyma
› egy kiló gomba (minél több féle gomba kerül bele, annál jobb)
› egy kis konzerv paradicsompüré
› 200 ml vörösbor


› kakukkfű, babérlevél, szerecsendió, só, bors
› 1 dl tejföl
› fél kiló burgonya

A krumplit megpucoljuk és feltesszük főni, a csirkemellet szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd félre tesszük pihenni. Közben a hagymát feldaraboljuk és egy kevés vajon üvegesre pirítjuk, amikor már alakul, mehet rá a fokhagyma, majd a közepes méretűre darabolt gomba. Rárakjuk a sót, borsot, kakukkfüvet és a babérlevelet. Míg ezek pirulnak, egy kicsit előveszünk egy másik serpenyőt és elkezdjük felmelegíteni. Ebbe is vajat teszünk, majd mikor elég meleg, rárakjuk a csirkemell szeleteket.
Ha a gomba már elkezdett összesülni, akkor mehet rá a vörösbor, illetve a paradicsom sűrítmény, nyugodtan hagyjuk kisebb lángon rotyogni 15-20 percig.
Közben megfordítjuk a csirkemellet. Ha mind két oldala aranybarnára sült külön tányérra szedjük és hagyjuk pihenni.
Valószínűleg ennyi idő alatt a krumpli is megfőtt, ha a villát belenyomva puha, akkor jó lesz. A feldarabolt burgonyához tejfölt és kb 200g vajat adunk, illetve sót, borsot és szerecsendiót. Majd krumplinyomóval vagy villával összedolgozzuk. A botmixert kerüljük el, azzal nem lesz annyira jó az állaga.
Ha kész a krumplipüré, szépen összerottyant a gombás ragunk és a csirkemelleink is aranybarnák, akkor már csak tálalni kell. 

Desszert:
Pezsgős minicupcake

Ebben a sütiben a pezsgő a pláne, na meg az, hogy nem túl bonyolult, de isteni eredményt kapunk. Hozzávalók

A tésztához:

› 170 g vaj
› 150 g cukor
› 1 db tojássárgája
› 230 ml pezsgő
› 230 g liszt
› 25g keményítő
› 2 tk sütőpor
› 1 csipet só
› 3 db tojásfehérje

A krémhez:
› 600g mascarpone
› 160 g porcukor
› 1 rúd vanília
› 70 ml pezsgő

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd mehet bele a tojássárgája és a pezsgő is. A liszthez hozzáadjuk a keményítőt, a sütőport és a sót, és a vajas részhez keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és

 beleforgatjuk a tojásos masszába. A tésztát muffin kapszlikkal bélelt sütőformába kanalazzuk a formák kb ⅘-éig, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket. 

A mascarponét a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival stabil krémmé habosítjuk, majd belekeverjük a habverővel a pezsgőt. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a krémet, és kidíszítjük vele a muffinok tetejét.

Lehet, hogy ünnepled ezt a napot, az is lehet, hogy nem és gyűlölöd az egész felhajtást, meg amúgy is feleslegesnek tartod. Mindegy mit gondolsz, a lényeg az, hogy ne felejtsd el éreztetni azokkal, akiket szeretsz, hogy mit is jelentenek neked, ha nem Valentin-napon, akkor máskor, de ne felejtsd el, hogy hiába mondod, ha nem érezteted, akkor az egész nem jelent semmit.

Főkép: Andie Venzl fotója a Pexels oldaláról 

EnglishGermanHungarian