[metaslider id="9331"]
jordaniahoz-utmutato

Útmutató Jordániához!

Ahlan wa sahlan! Üdvözöllek!

Ezzel a bejegyzéssel szeretném egy kicsit közelebb hozni hozzátok Jordánia világát, a jordán kultúrát, hiszen az átlag magyar emberhez a terrorizmuson, az elnyomáson, a vallási konzervativizmuson kívűl más nem igazán jut eszébe az arab országokról.

Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani:

Öltözz a helyi szokásoknak megfelelően!

Jordánia minden szempontból modern és fejlődő ország, lehetőség van a legújabb divat szerint öltözködni. Azonban mint minden más arab országban, itt is illik betartani néhány alapszabályt a kéretlen megjegyzések és vizslató tekintetek elkerülése érdekében. Nőként vállakat és lábakat takaró, bő ruhadarabokat érdemes viselni, ez egyébként a nagyon erős napsugárzás ellen is véd.

Az arab “5 perces szabály”

A jordán emberek szeretik a spontaneitást, főleg ha összejövetelekről van szó. Nem szeretnek tervezni, nem ritka egy random kávézás vagy kirándulás. A pontosságot általában nem igazán tisztelik, tehát ha egy jordán azt mondja, hogy 5 perc múlva találkozunk, akkor legalább 20 perc késéssel kell számolni – légy felkészült és késs te is, így elkerülhető a várakozás J

Soha ne mondj nemet az ételre!

A jordán emberek nagylelkűek és vendégszeretőek. Nagyon komolyan veszik a vendég kényelmét. Tudniillik, hogy az arabok szeretik megosztani az ételt másokkal, ezért jellemző, hogy a földön ülve, hatalmas tálban / tálakban kínálják az ételt. Ezt mosolyogva fogadd, a visszautasítás könnyen elszomorítja őket. Mindig készen állnak segíteni, bármiről is legyen szó, és mindig biztosítanak arról, hogy szívesen látott vendég vagy náluk. Jobb felkészülni egy-egy váratlan tea vagy vacsora meghívásra. 🙂

Óvatosan a fotókkal!

Nem kétséges, hogy az arabok fotogének,legtöbbször nagyon jól mutatnak a képeken. Tisztában vannak adottságaikkal, ezért imádnak fotózkodni és pózolni. De mielőtt fényképet készítenél, mindig kérj engedélyt, különösen, ha nők is szerepelnének a képen!

Puszi-puszi

Elfogadott köszönési mód férfiaknál és nőknél is a 3-4-5 (minél több, annál egyértelműbb az öröm kifejezése) puszi az arcra, vagy akár az ölelés. Nők-nőknek, férfiak-férfiaknak adnak puszit.

Izrael = tabu

Izrael egy nagyon érzékeny téma, hiszen Jordánia nem csak a jordánoknak, hanem a palesztinoknak is otthont ad. Jobb, ha nem feszegeted ezt a témát itt.

Tanulj meg néhány arab kifejezést…

… és ezeket bátran használd! A helyiek imádnak beszélgetni, ritka, hogy nem keveredek egy-egy rövid csevelybe. Óriási mosollyal értékelik és elégedettséggel nyugtázzák, ha egy külföldi arabul szólal meg.

Egy kis ízelítő:

Hello! – salam! / marhaban!

Köszönöm – shukran

Nem tudom – la’arif

Bocsi- áászif.

Hogy vagy? Kayfa halak? (férfinek) / Kayfa halik? (nőnek)  (röviden: kayfek?)

A legfontosabb: légy nyitott és mosolyogj!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet.

Hamarosan egy nagyon izgalmas témával jelentkezem, tarts velem!

EnglishGermanHungarian