[metaslider id="9331"]
ujraindult-a-pecsi-kosarladba-elet_kiemelt

Újraindult a pécsi kosárlabda élet! – Interjú Mándity Markoval

Ahogy minden más labdajátékot, így a kosárlabdát is egyik napról a másikra leállásra kényszerítette a beköszöntő koronavírus-járvány. Így történt ez a háromnegyed évszázados pécsi kosárlabda klub, a PVSK pályáin is, ahol a többi sportághoz hasonlóan befejezettnek nyilvánították az épp zajló bajnokságokat.

Kezdetektől fogva, vagyis az 1946-ban kezdődő és 1947-ben végződő szezon óta a csapat 2019 szeptemberében kezdte meg az 51. szezonját, ezzel a Műegyetemi AFC után minden idők második legtapasztaltabb csapata, egyben a vidéki csapatok közül a legpatinásabb. A több mint 75 éve működő kiemelkedő múltú csapat válogatottak sorát adta és több alkalommal a bajnoki címet is magáénak tudhatta, számos híres kosaras nevelkedett itt. A csapatnak sikerült elérni a pécsi férfi kosárlabda legkiemelkedőbb sikereit a 2008–09-es szezonban az alapszakaszban a győzelemmel, a kupagyőzelemmel és bajnoki ezüstéremmel.

ujraindult-a-pecsi-kosarladba-elet2

A pécsi Laubert Dezső Városi Sportcsarnok a csapat otthonaként rengeteg edzés és teltházas mérkőzés helyszínéül szolgál, rendszeresen öltözött a csarnok fekete-fehér színekbe, a „vasutas párducok” színébe. Természetesen a kosárlabdához is hatalmas fegyelem, szeretet, akarat és kitartás szükséges, amit a játékosok edzéseik és mérkőzéseik során sajátíthatnak el. De mi van akkor, ha egy világjárvány áll az edzések útjába? Ha hónapokig nincs lehetőség személyes találkozókra, edzésekre? Mit csinál ilyenkor egy kosaras? És a másik fontos kérdés, hogy alakul a kosárlabda most a korlátozások enyhítése után? Ha Te is kíváncsi vagy ezeknek és hasonló kérdéseknek a válaszaira egy kiemelkedő teljesítményű játékos szemszögéből, olvasd el a következő interjút Mándity Markoval, a PVSK reményteli játékosával.

INTERJÚ

Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadtad a megkeresésemet!  Az életed nagy részét a sport, a kosárlabda teszi ki. Ha megkérlek, bemutatnád az eddigi pályafutásod/ sportkarrieredet és ennek nagyobb eseményeit? 

mandity_markoMándity Marko: Eddig karrierem egészét a PVSK-nál éltem le. Az utánpótlás összes ranglétráját végig jártam, jelenleg a PVSK NB1/B-s csapatát erősítem (u23-as játékosok alkotják), ami egy lépcső-fokra van a felnőtt csapattól. Utánpótlás éveimben meghívót kaptam az U16-os, U18-as válogatott összetartásra, ami azóta nagyon jó érzéssel tölt el. Legemlékezetesebb eredményeim az NB1/B-s csapatommal elért Hepp kupa 3. hely, ami megfelel egy másodosztályos „Magyar Kupának”. Elsők voltunk a Hepp kupák történetében, akik U23-as csapatként szereznek érmet. Másik említésre méltó eredményem az U20-as Országos döntőben szerzett második helyünk, ahol sajnos egy utolsó másodperces dobással maradtunk alul.

 Mióta sportolsz, illetve mióta foglalkozol kosárlabdával?

Mándity Marko: Körülbelül 4 éves koromban kezdtem az úszást, szüleim nagyon fontosnak tartották, hogy már kiskoromban megtanuljak rendesen úszni, majd általános iskola 1. osztályban párhuzamosan elkezdtem focizni is, de az nem volt egy hosszú karrier. Általános iskola 2. osztályban kezdtem el kosárlabdázni akkori osztálytársam hatására, akinek az édesapja a PVSK Pannonpower csapatában játszott. Nem tartott sokáig a párhuzamos sportolás gyorsan el kellett dönteni melyikkel szeretnék komolyabb szinten foglalkozni, így tettem le a voksom a kosárlabda mellett. 12 éve űzőm ezt a sportágat.

A koronavírus miatt sok minden megváltozott a mindennapjainkban. A PVSK hogyan alkalmazkodott a társadalmat érintő korlátozásokhoz?

 Mándity Marko: Sajnos, ahogy mindenki mást, úgy a kosárlabda társadalmat is nagymértékben érintette a korona vírus. A bajnokságot befejezettnek nyilvánították nem volt se bajnok sem pedig kieső. A PVSK minden játékosát hazaküldte és onnantól kezdve napi edzésprogramot küldtek az edzők. Amióta enyhítettek a korlátozásokat fokozatosan kezdtük az edzéseket. Eleinte csak a kinti pályákat használtuk, most nem rég pedig elkezdtünk teremben is edzeni, természetesen kis csoportokban.

 Az elmaradt edzéseket, hogyan pótoltad? Hogyan tartottad magad karban az otthonlét alatt? Esetleg volt valami házi edzésterv, amit követned kellett? 

Mándity Marko: Napi szinten kaptuk az edzésterveket az edzőinktől, ez nagyjából másfél órás munka volt. Természetesen ez nem volt olyan, mintha a pályán lettünk volna, de igyekeztünk maximális intenzitással végrehajtani azt, amit edzőink kértek.

 Tudnál ajánlani valami testmozgást, amit az emberek otthon is könnyen elvégezhetnek? 

 Mándity Marko: Mindenkinek a saját magához kell igazítani az edzéstervét, így én tényleg csak nagyon alap dolgokat tudok mondani. Otthon a legegyszerűbb erősítő feladatokat végezni, mint például fekvőtámasz, felülés, hátizom fejlesztés és variációi, plank gyakorlatok és még sorolhatnám. A futást is javasolnám, én nagyrészt Tüskésréti pályát használom, de ha valakinek nehézkes a kijutás oda, biztos vagyok, hogy a környezetében is meg tudja oldani.

 

EnglishGermanHungarian