[metaslider id="9331"]

Tudatos bőrápolás

Most hogy ismét otthon vagyunk, a tanulás és az otthoni teendők mellett magunkra is több idő jut. Aki esetleg pattanásokkal, hegekkel, mitesszerekkel, egyéb bőrproblémákkal küzd, vagy egyszerűen csak szeretné egészségesen ápolni és táplálni a bőrét, az most még jobban beleáshatja magát a témába. Ez a cikk is ehhez nyújt segítséget. 

Manapság rengeteg olyan influencerrel és hírességgel találkozhatunk, akik fizetett reklámok keretein belül népszerűsítik a minőségtelen és túlértékelt termékeket, azt mutatva, hogy azért olyan tökéletes a bőrük, mert ők mind ezeket használják. Elvakítva ezzel a hiú emberek tömkelegét, mert hát ki ne akarna hasonlítani egy gyönyörű modellre. A tudatos bőrápolás viszont nem csak abból áll, hogy megvesszük a legszebb csomagolású drága termékeket, mert azok majd biztos jók lesznek. Amire igazán figyelni kell minden terméknél, az az összetevőlista (INCI). Ez elsőre sokaknak bonyolultnak tűnhet vagy egyszerűen csak nincs kedvük beleásni magukat a kémiai kifejezések érthetetlen soraiba. Azonban, ha valaki tényleg eredményessé szeretne válni ebben a témában, akkor ez elengedhetetlen. Ahhoz hogy igazán profi, tudatos arcápolást tudj kialakítani, fontos hogy tudd, mit miért csinálsz. Lényeges hogy ismerd a bőrödet, hogy hogyan épül fel, hogyan működik és melyik összetevő hol és hogyan hat. Ez rengeteget segít abban, hogy felmérd, mi az, ami a te bőrproblémádra való, mi az, ami haszontalan, vagy csak ront rajta. 

A bőrnek mik is a funkciói? Annak ellenére, hogy számos helyen rendkívül vékony, mégis nagy jelentősége van. Ugyanis a bőr egy végső védelmi vonal, ami szó szerint elválaszt a külvilágtól. Több feladata is van, mint például a testhőmérséklet szabályozása az erek kitágulásával vagy összehúzódásával. Fontos funkció még, hogy a bőrben lévő idegvégződésekkel tudjuk érzékelni a hideget, a meleget, a fájdalmat, vagy ha valami viszket, irritál. Ami pedig közel sem elhanyagolható az a bőr védelme, hiszen ez egy fizikai és kémiai védőréteg, ami ellenáll többek között a patogéneknek, a nedvességnek, a káros UV sugaraknak, a fizikai behatásoknak. Hogy is van bőrünk felépítése? Három nagyobb részből áll: a hypodermisből, a dermisből és az epidermisből, ez a felsorolás lentről felfelé halad. Ahogy pedig egyre feljebb jutunk bőrünk rétegei között, egyre inkább a bőrápolás szempontjából fontos területre érkezünk. Természetesen, funkciói és megfelelő működése, csak akkor lehetséges, ha mind a három réteg megfelelően működik.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél áttérni a tudatos bőrápolás világába, akkor az első lépés, hogy meg kell határozni, milyen a bőrtípusod. Lehet normál: nincs zsíros, sem száraz érzet, a bőröd sima és kellemes; zsíros: a bőröd csaknem mindenhol zsíros és csillogó; száraz: a bőröd feszül, húzódik, néhol foltokban hámlik is; kombinált: a bőröd helyenként zsíros, máshol szárazabb. Ezt pedig úgy tudjuk megállapítani, hogy először is arcot kell mosni, majd 1-2 óra várakozás után tudjuk meghatározni, hogy milyen típusba tartozunk. A bőrtípus tehát alapvetően egy száraz és zsíros skálán helyezhető el. A következő lépés, hogy határozd meg a bőrproblémáidat. Ez jelentheti például a bőröregedés jeleit, a pattanásokat vagy a rosaceat. Így tudod megfelelően meghatározni, a Neked legfontosabb hatóanyagokat, hogy mire is van szükséged. Ha ezeket sikerült megfelelően megállapítani, akkor kezdhetjük keresgélni a számunka megfelelő összetételű termékeket. Az egyik legfontosabb, hogy kétségbeesésünkben nem kell mindent megvásárolni és egyből magunkra kenni. Mert egyrészt nincs annyi mindenre szükségünk, máséreszt fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrünket a különböző aktív és inaktív anyagokhoz. De hogyan is néz ki egy alap rutin leginkább bőrtípus szerint? Reggel: 1. Lemosó, 2. Hidratáló +SPF (fényvédő); Este: 1. Lemosó, 2. Hidratáló. A három alaptermék kiválasztásához az elsődleges szempont a bőrtípusod. Ha pedig ezt az alapot szeretnéd sokkal személyesebbé tenni, akkor be tudsz illeszteni ebbe a rutinba magas hatóanyag-tartalmú termékeket, amik a bőrproblémákon a legtöbbet tudnak segíteni. De ha nincs is különösebb problémád, de a maximumot szeretnéd nyújtani a bőrödnek, akkor egyes termékekkel még jobban fel tudod turbózni a végeredményt.

Ha szeretnéd még jobban beleásni magadat ebbe a témába, erre számos oldal és facebook csoport áll rendelkezésedre. Hasznos weboldal lehet a skinsmart.hu. Itt nem csak termékeket tudsz rendelni, de számos cikket is olvashatsz amik segítenek elmélyíteni a tudásodat. Ha pedig kérdésed lenne, vagy csak egyszerűen érdekel mások véleménye is, akkor a Skincare Junkie- Hungary Bőrápolás facebook csoport is nagy segítségedre lehet. Hiszen ez a téma nagyon tág és idő mire valaki elsajátítja a leglényegesebb részeit is. 

Források:

https://skinsmart.hu/szakertoi-tanacsok/bor-felepitese/

https://skinsmart.hu/szakertoi-tanacsok/bortipus-infografika/

https://skinsmart.hu/szakertoi-tanacsok/kezdd-itt-tudatos-borapolas/

EnglishGermanHungarian