[metaslider id="9331"]
kapcsolat

Toxikus kapcsolatok – Válóperes ügyvédek szemszögéből

Ezen mérgező kapcsolatokkal a legnagyobb baj az, hogy legtöbb esetben észre sem vesszük az intő jeleket, vagy már csak túl későn ismerjük be magunknak, hogy előbb kellett volna cselekednünk. Eleinte minden mindig tökéletes, lebeg még szemünk előtt a rózsaszín köd, vagy csak próbáljuk észre sem venni a problémákat, és elhitetni magunkkal, hogy ez így teljesen rendben van. Pedig nincs, és soha nem is volt. Bár persze kívülállóként ezeket a jeleket sokkal könnyebb észrevenni, mint annak a személynek, aki egy ilyen kapcsolatban él. Sokszor az elszenvedő ki sem mer lépni az adott kapcsolatból, mert fél maga mögött hagyni egy szerinte „jól működő” párkapcsolatot, mit sem törődve saját lelki világával.

Ahogy egy kívülálló barát, rokon, vagy legyen az bárki, könnyen észreveszi az intő jeleket, addig a válóügyvédeknek is megvannak a saját módszereik arra, hogy megállapítsák egy kapcsolatról, illetve házasságról, hogy mennyire egészségtelen és toxikus. Így az alábbiakban elhoztam pár ismérvet, melyek által talán majd mi is jobban belelátunk emberi kapcsolatainkba:

 

1. Párod gyakran megsért, ami által kételkedni kezdesz magadban

Nézzünk meg rá egy példát: „Sokkal jobban néznél ki, ha leadnál pár kilót/megnövesztenéd a hajad/többet sminkelnél.”

Egy ilyen kijelentés után jogosan sértődünk vagy haragszunk meg párunkra, hisz a szavak jelentős erővel bírnak. Ugyanakkor egy mérgező, toxikus kapcsolatban ilyenkor a párod azzal védi magát, hogy csak viccelt, túl érzékeny vagy, és amúgy is mindent a lelkedre veszel. Ám ezen kijelentések nem csupán egyszer előforduló tényezők, hanem igen gyakoriak, melynek hatására kialakul a megfelelési kényszer, és így párod hatására akarod majd megváltoztatni azt, aki vagy.  

 

2. Irányítás mánia

Rendben van, ha párod tudja mit akar, és nem kell minden pillanatban a kezét fognod, hogy véghez vigye azt, amit eltervezett. De ha ezt úgy viszi véghez, hogy téged elnyom, folyton saját maga akar csak érvényesülni, a te gondolataidat, érzéseidet számba sem veszi csak azért, hogy az ő akarata teljesüljön, akkor ideje elgondolkodni arról, hogy megéri-e ez neked hosszabb távon. 

kapcsolat

3. Kérj engedélyt, vagy nem mész sehova

A szabad akarat egy igen lényeges elem egy ember életében. Ha ezt valakitől megvonják, teljesen jogosan érezheti magát kalitkába zárva. Ha úgy érzed párod nem hagyja, hogy saját barátaiddal, családoddal az engedélye nélkül idő tölts, akkor az egy hatalmas intő jel! Ugyanis ilyenkor az egyik fél megpróbálja elszigetelni a másikat a számára fontos emberektől, hogy kisajátíthassa, és elérje, hogy csakis rá számíthasson.

 

4. Határon túli vitacsaták

Minden párkapcsolatban vannak viták, veszekedések, nézeteltérések. Viszont van az a határ, ami már a „nem normális” kategóriába esik. Illetve az sem a legjobb módja a viták rendezésének, ha közben párunkhoz erősen sértő, negatív dolgokat vágunk, amiket nem is biztos, hogy komolyan gondolunk. Rosszabb esetben egy-egy ilyen hevesebb mértékű vita után képesek vagyunk akár napokig szóba sem állni szívünk választottjával. Egy egészséges kapcsolatban ezeket meg kell tudni beszélni, hisz a kommunikáció a kulcsa mindennek. Ám ha ti már a kommunikációnál elbuktok, akkor érdemes átgondolni a dolgokat. 

kapcsolat

5. Folyamatosan elbeszéltek egymás mellett

Legyen szó akár egy vitáról, akár egy kisebb nézeteltérésről, nem tudjátok a másikkal megértetni mondanivalótokat. Mindegy mit mondtok, úgy érzitek, mintha a másik direkt nem akarná megérteni a ti nézőpontotokat, vagy, hogy az adott dolog miért olyan fontos nektek. 

 

+1 Túlzottan eltérő az értékrendetek

Persze nem kell mindenben egyeznetek, hisz két külön ember vagytok, hasonló érdeklődési körrel (jobb esetben). Vannak fontosabb kérdések minden párkapcsolatban melyek az idő előrehaladtával felmerülnek, például, hogy a felek szeretnének-e gyermeket, vagy esküvőt, vagy akár legyen szó egy kiskutya befogadásáról. Nem kell mindenben egyetértenetek, ugyanakkor fontos, hogy a kompromisszumkészség meglegyen bennetek. Ha ez hiányzik, akkor igazából a 2. ponthoz lyukadunk ki, ami azért valljuk be igen kerülendő, ha az ember boldog szeretne lenni.

kapcsolat

Végezetül fontos megjegyezni, hogy hiába szeretünk valakit teljes szívünkből, és elvakít minket a rózsaszín fátyol, de ha az elmúlik és észrevesszük az intő jeleket, nem érdemes elhúzni a búcsúzást, hisz csak nekünk lesz kellemetlenebb és fájóbb érzés utána. Illetve, ha sok időt töltünk egy ilyen kapcsolatban, akkor elvesztegetjük a találkozás lehetőségét a Nagy Ő-vel.

 

 

 

Források:

KépekPexels

EnglishGermanHungarian