[metaslider id="9331"]
tortenelem-erettsegi-2020

„Az esszétémák szerencsére eléggé barátiak voltak…” – Ilyen volt a középszintű töriérettségi 2020

A mai töri érettségit a matek és a magyar előzte meg. Ma volt a harmadik kötelező tantárgy tesztje. Molnár Maja egy kaposvári gimnázium tizenkettedikes diákja, aki középszinten írta meg a történelem érettségi vizsgát.

Egyetemi tanulmányaihoz fontos számára, hogy jól sikerüljenek a számadások, viszont spanyolból megszerzett előrehozott, emelt érettségijével és az angol felsőfokú nyelvvizsgájával már biztosan szert tesz többletpontokra a felvételi eljárásban, ahogy az OKTV-n elért 30. helyezés is biztosan pontokat ér majd számára.

Maját kérdeztem a mai érettségiről:


„Őszintén szólva a három kötelező tárgy közül a töritől féltem a legjobban, mivel a magyar és a matek, bár egymástól nagyon távol álló tudományok, de úgy gondolom, hogy inkább kompetencia alapúak, a szövegértés, fogalmazás, verselemzés vagy a számolási feladatok némileg kevesebb tárgyi tudást igényelnek. A történelemhez is kell egyfajta logika, amit nem könnyű elsajátítani, de hozzá komoly lexikát is elvárnak. Én elég sok történelem feladatsort megoldottam az Oktatási Hivatal holnapjáról, és az első, tesztes részt alapvetően olyan közepesen nehéznek találtam, nem volt könnyű, voltak benne bonyolultabb kérdések, úgyhogy szerintem lesz benne sajnos egy pár hibám, de azért nem volt teljesíthetetlen. Az esszétémák miatt izgultam jobban, de szerencsére szerintem eléggé barátiak voltak, én a rövid esszék közül a kereszténység kialakulását és tanításait választottam, a hosszúak közül pedig az 1956-os forradalom eseményeit, úgy gondolom, mindkettő viszonylag emberközeli téma, amikről nem csak a töriórákon lehet információkat összeszedni. Az előzetes elvárásom elég magas volt, olyan 80-90%-ra szerettem volna megírni, egyelőre azonban nem tudom/merem megítélni, hogy ez megvan-e, de azért nagyon reménykedem benne, hogy igen.
Egyetemre jelentkeztem, de oda igazából nem kell ennyire sok pont, inkább magammal szembeni elvárás volt ez, bár azért egy 80% kelleni fog szerintem a bekerüléshez is. Összességében az egész feladatsort olyan közepes nehézségűnek ítélem. Úgy gondolom, hogy mindenképpen hátrányt jelent nekünk az, hogy nem lesz szóbeli, hiszen ott tényleg általában csak javítani szoktak a diákok az eredményeken, hiszen ott mégiscsak egy szűkebb merítésből vannak a témakörök, és annyira én sem örültem annak, hogy elmarad, de azért talán nem fog akkora hátrányt okozni, ami komoly pontbeli következményekkel járna.” – nyilatkozta a Media Iuris Pécsnek a végzős diák.

Kiemelt kép forrás: kuruc.info

EnglishGermanHungarian