[metaslider id="9331"]

Tömegközlekedés vs. személygépkocsi

Eljutni egyik helyről a másikra időben és biztonságosan mindenkinek fontos. Kevés ember mondhatja el azt, hogy az otthonától gyalog eljut az oktatási intézménybe, ahol tanul, vagy a munkahelyére, ahol dolgozik. Sokunk mindennapjához hozzá tartozik a tömegközlekedés vagy az autó használata. Vajon elgondolkoztunk azon, hogy ezeknek milyen előnyei és hátrányai lehetnek? Megvizsgáltuk-e tüzetesebben a kettő oldalt? Nézzük meg!

Egy személygépkocsi használata több feltétellel jár. Bizonyára nem mindenkinek adatik meg, hogy egy saját járművet birtokoljon. Főként a húszas éveiben. Sok munka büszke gyümölcse lehet. Esetleg a szülei ajándékozták meg az autóval. Ezek mind szép, idealista gondolatok, de nem mindenkinek van erre lehetősége. Néha úgy érzem az autó körülötti kultusz nagyobb, mint a valódi tartalom, ami mögötte áll.

A személygépkocsi előnyei:
Igen, a kényelem nagyúr! Olyan zenét vagy rádiót hallgatsz, amilyet szeretnél. Arról beszélsz, amiről csak szeretnél. Úgy állítod be az ülésed, ahogyan csak szeretnéd. Olyan hőmérsékletre tekersz, amilyenre csak szeretnél. A csomagjaid kényelmesen elférnek. Mindig van ülőhelyed, nincs tömegnyomor. Általában gyorsabban és rugalmasabban tudsz utazni.

A személygépkocsi hátrányai:
Egy autó fenntartása drága. Szervízelése, üzemanyag költsége, biztosítása, egyszóval az összköltsége jóval meghaladja egy bérlet árát. Netán, ha még a parkolóhelyet sem biztosítja senki, azt keresni, vadászni, kifizetni sem egyszerű. A baleset esélye nagyobb. Büntetések is gyakoriak, sebességtúllépés, szabálysértés, legrosszabb esetben egy átmulatott éjszaka után, ittas vezetésen kapnak, amelynek következménye a járművezetéstől való eltiltás. Nagy felelősséggel jár egy autó birtoklása, használata. Természetesen ezek a mutatók nagyban függenek az élethelyzetünktől, attól, hogy hány évesek vagyunk, dolgozunk vagy tanulunk, hányan utazunk egy autóban, hova megyünk, mekkora távot teszünk meg kocsival. Ha pár percre lakunk a célunktól, akkor gazdaságosabb, egészségesebb a gyaloglást vagy a biciklizést választani.

A tömegközlekedés előnyei:
Környezetkímélőbb. Egy autóbusz károsanyag-kibocsátása is nagy, de ha leosztjuk a rajta utazó emberek számával, akkor még így is jóval kisebb számot kapunk, mint egy személygépkocsinál. Megadott menetidő szerint járnak. Alkohol fogyasztás ellenében is utazhatunk. Éjjel és nappal is közlekednek a buszok, vonatok. Nem kell időt vesztegetnünk parkolóhely keresésével. A bérlet ára olcsóbb, főként, ha diákkedvezménnyel utazunk, akkor csak a teljes ár ötven százalékát kell állnunk. Nem kell a vezetésre koncentrálnunk. Lehetőségünk van az alvásra, pihenésre, zenehallgatásra, olvasásra, tanulásra. Ezzel időt is lehet spórolni. A balesetek kockázata kisebb. Új embereket ismerhetünk meg, csodás tájakat láthatunk utazás közben.

A tömegközlekedés hátrányai:
A tömegközlekedés időhöz és helyhez kötött. Ez lehet előny, akár hátrány is. Vannak olyan esetek is, amikor a megállótól messzebb lakunk, sokat kell sétálni, utazni odáig. Előfordulhat, hogy az adott jármű siet vagy késik, ezzel a problémával nehéz előre tervezni. Egy közúti balesetnél az autóval mi dönthetjük el, hogy melyik új útvonalon haladjunk a baleset kikerüléséhez. Míg a tömegközlekedésben a menetrend szerint kell haladni, ami a buszsofőr döntése szerint zajlik. Így megesik, hogy órákat kell várakoznunk. Általában lassabban jutunk el az úticélunkhoz. Nem visznek el minket háztól-házig. Sajnos, még mai napig lehet találkozni műszakilag elavult, koszos, igénytelen állapotú gépjárművekkel. A kondenzátor folyadék a fejedre csöpög egy nagy kanyarnál, kellemes így a hidegben, vizes fejjel sétálni az utcán. Na és azt ki ne hagyjam, amikor a busz előtt álló tömeg nyomorogva, egymást fellökve tolakodik, mászik a másik hátába, arcába, bordájába, érezve ezáltal egymás illatát, néhány ember szagát. És a buszon a maximum létszámot figyelmen kívül hagyva hering partit játszanak. Kellemes! Vagy éppen egy fiatal ember a táskájának külön helyet hagy, és érdektelenül néz az álló tömegre. Persze, ha valakinek nincsen hozzá mersze megkérdezni, hogy a hely vajon szabad-e, akkor egész úton keresztül a táskának mélyen tisztelt, önálló helye van.

Összegezve: Mindenkinek szíve joga eldönteni melyiket választja, mik a preferenciái. Sokszor jóleső érzés kényelmesen autóval utazni, bevásárolni menni, de a tömegközlekedésnek is megláthatjuk a szépségeit. Vizsgáljuk meg az adott szituációt, kérdezzünk, olvassunk utána, és döntsük el, nekünk milyen igényeink vannak az utazás irányába!

EnglishGermanHungarian