[metaslider id="9331"]
gólya

Tippek, tanácsok gólyáknak

Sajnos idén is egy szempillantás alatt elrepült a nyár és újra az egyetemé a főszerep. Ilyenkor jól jön néhány jó tanács, támogató, motiváló szó, hogy könnyebben átvészeljük a tanulással töltött borús őszi napokat. Gólyaként számtalan újdonsággal kell megbarátkozni, eleinte nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt a szórakozás, a tanulás és esetleg a munka között. Ebben a cikkben a Media Iuris négy tagja mondja el, milyen tapasztalatokat szereztek elsőévesként, mit tanácsolnak nektek, gólyáknak.

gólyaBerki Vivien: 

Az időbeosztással elsősként eléggé meggyűlt a bajom, mert egyáltalán nem éreztem rá, hogy hogyan is kell rendesen tanulni. Decemberben álltam neki készülni, aminek az lett az eredménye, hogy legelső félévben két tárgyból megbuktam. Igazából ez volt az, ami ráébresztett arra, hogy ezt így biztosan nem szabad csinálnom. A “taktika”, ami nekem bevált, az az, hogy a vizsgaidőszak előtt egy hónappal elkezdek tanulni a nehezebb tárgyakra, így azokat már az első vizsgahéten le tudom tenni, így több időm lesz a maradék, könnyebb vizsgákat beosztani. Ebben a félévben például 2 tárgyra tanultam előre, ezáltal sikerült 2 héttel a vizsgaidőszak vége előtt befejeznem mindent, közben pedig szinte bármire volt időm: sorozatot nézni, kirándulni, mozizni. Szóval a tanácsom, hogy ha csak egy-két oldalt tanulsz is meg, mindenképpen szánd rá az időt már egy hónappal előtte, hiszen meglátod, hogy sokkal könnyebben át lehet így vészelni ezt a két hónapos időszakot! Ami pedig a programokat illeti: elsősként a Covid miatt nem volt sok lehetőség elmenni ilyen helyekre, viszont másodévesként amire tudtam, elmentem. Legjobb döntés volt! Nagyon jó a hangulat minden eseményen, új embereket is meg lehet ismerni és van egy kis lehetőség lazulni is, ami higgyétek el fontos! Az eddigi programok közül, ha ki kéne emelnem valamit, akkor az az őszi félévben a “Tanszékek éjszakája”, a tavaszi félévben pedig a “Jogászkedd” volt, ami számomra a legjobban tetszett. Ha most is lesznek, menjetek el – én biztos ott leszek!

 

gólya

Kovács Zsófia: 

Én elsősorban azt tanácsolom, hogy legyetek nyitottak, ismerkedjetek meg minél több hallgatótársatokkal, hiszen a következő években nagyon sokat tudtok egymásnak segíteni. Ha nem szeretnétek sok pénzt költeni a jegyzetek megvásárlására, akkor iratkozzatok be a Tudásközpontba. Ez a könyvtár a kölcsönzésen kívül kiváló lehetőséget biztosít a tanulásra is. Ezenkívül pedig a PTE ÁJK Tankönyvbörze Facebook csoportban tudjátok a felsőbbévesek által használt tankönyveket olcsóbban beszerezni. Mindig használjátok ki a szorgalmi dolgozatok megírásának lehetőségét, mert ha sikerül, akkor jelentős mennyiségű tananyagtól tudtok megszabadulni a vizsgaidőszakban. A gimnáziumhoz képest sokkal több szabadidőt nyújt az egyetem, azonban ezt meg kell tanulnotok hasznosan beosztani. A tanuláson kívül fedezzétek fel Pécs látványosságait, járjatok bulizni, moziba és vegyetek részt a kar által szervezett eseményeken is. Igyekezzetek rendszeresen készülni az órákra, időben nekiállni felkészülni a zárthelyi dolgozatokra és vizsgákra, illetve mindig hagyjatok magatoknak elegendő időt az ismétlésre is.

 

gólyaFiló Fanni: 

Gólyaként számomra a legnehezebb az volt, hogy hozzászokjak az itteni elvárásokhoz, és a bukásokhoz. Mert lássuk be nem sokan vannak az ÁJK-n, akik mögött ne lenne sikertelen vizsga. Éppen ezért én csupán egyet tudok tanácsolni, hogy ezek után mindig gondoljátok végig miért választottátok a jogi kart, hogy mi a célotok vele az életben. Találjatok valamit, ami fenntartja a motivációtokat, mert enélkül lehetetlen teljesíteni. Nekem ami mindig beválik, azok a motiváló idézetek, úgyhogy ajánlanám figyelmetekbe a Pinterestet. Akárhányszor elbizonytalanodtok, csak beléptek és addig olvassátok az idézeteket, amíg ismét vissza nem nyeritek az erőtöket a folytatáshoz! A cél lebegjen mindig a szemetek előtt és higgyetek magatokban, hogy bármennyire is nehéz, igenis képesek vagytok megcsinálni bármit, amit a fejetekbe vesztek! Ha pedig valamelyik tárgy kifog rajtatok, keressetek egy felsőbbévest vagy keressétek fel a Mentorklubot. Hamar meg fogjátok tapasztalni, hogy itt mindenki hihetetlenül segítőkész! Szóval fel a fejjel, legyetek motiváltak, kitartóak és azért a szórakozásról se feledkezzetek meg a tanulás mellett!

 

gólyaSzládovics Fanni:

Hihetetlenül gyorsan eltelt az első egyetemi évem, gólyaként pedig egy teljesen új környezetbe beleszokni, felvenni az egyetemi élet ritmusát és lépést tartani az olykor kifejezetten nagy mennyiségű tananyaggal nem volt egyszerű, de azért lehetetlen sem. Nekem mindenképp sokat segített a tanulás és a vizsgák sikeres abszolválása terén az órákon való rendszeres részvétel, megfelelő időbeosztás és rendszeres ismétlés. Ha folyamatosan, minden nap szán az ember egy kis időt az aznapi anyag átnézésére és elsajátítására, elképesztően sokat tud segíteni magán, ami a vizsgaidőszakban vissza fog köszönni. Emellett bátran ajánlom, hogy már elsőévesként csatlakozzatok minél többen valamelyik hallgatói szervezethez, ahol az iskolai és szakmai fejlődés mellett kapcsolatok kialakítására, na és persze jobbnál jobb programokon való részvételre is lehetőségetek nyílik. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára legérdekesebb és hozzá legközelebb álló elfoglaltságot.

 

Források: kiemelt kép

EnglishGermanHungarian