[metaslider id="9331"]

Te melyik oldaladon alszol? – Ezek a pozíciók vannak jó hatással az egészségre

Már egy korábbi cikkemben ismertettem az alvás különböző fázisait és azt, hogy miképpen javíthatunk alvási szokásainkon. Most ismét egy alvás témájú cikkel készültem, amelyben olyan alvópózokat mutatok be, amelyek segíthetnek enyhíteni bizonyos fájdalmainkat és pozitív hatással vannak az egészségünkre.

A pihentető alváshoz különböző 90-110 perces fázisokon kell keresztülmennünk. Az első és második fázis szakaszaiban egyre mélyebb és mélyebb álomba kerülünk. A harmadik fázisban lelassulnak az agyhullámaink és a szívverésünk. A negyedik fázisban pedig testünk kipiheni az aznapi fáradságokat; ilyenkor alszunk a legmélyebben és ekkor a legnehezebb felébreszteni bárkit. Az ötödik fázis az úgynevezett REM (rapid eye movement) szakasz, az álmodás ideje. Agyunk különböző területei ekkor a legaktívabbak, szemünk gyorsan mozog, miközben végtagjaink mozdulatlanok.

Azonban a pihentető alvás mellett az is fontos, hogy milyen pozícióban alszunk és ez hogyan hat testünk és lelkünk egészségére. Nézzük, milyen pozíciók ígérnek fájdalommentes reggeleket!

 

Háton fekvés és lábtámasz

Ezzel a pozícióval a hátfájdalmakat lehet igen könnyen enyhíteni, azonban ha valakinek nincs kedve még egy párnát felhúznia csak azért, hogy a lábát felpolcolja, egy összecsavart törölköző is tökéletes alternatívaként szolgálhat.

Hason fekvés

Sokszor hallhatjuk, hogy rengetegen panaszkodnak hátfájdalomra. Ezeket a fájdalmakat legtöbbször nem egy komoly betegség okozza, hanem a rossz testtartásnak és a mindennapi stressznek köszönhetőek. Ha hason fekve alszunk, és ha még párnát is helyezünk a hasunk alá, csökkenthetjük a mindennapos stresszt. 

Oldalfekvés a lábak felpolcolásával, térdeink közé helyezett párnával

Ez a pozíció szintén segítséget nyújthat a hátfájdalommal küzdőknek, illetve azoknak, akik nyakfájdalommal kelnek és fekszenek. Azáltal, hogy lábainkat megemeljük párnával vagy törölközővel, a gerincünk és a hátunk megtarthatja a természetes pózát. Egy tipp az oldalfekvéshez: akkor segít a legjobban ez a testhelyzet, ha tökéletesen kivitelezzük. Ez úgy érhető el, ha térdeinket enyhén behajtjuk és csípőnket egy vonalban tartjuk. Ha oldalra fekszünk, és térdeink közé teszünk egy párnát, azzal csípőnk, medencénk és gerincünk jobb, természetesebb szögbe kerül. 

Háton fekvés és vállaink alátámasztása

Vállizmok fájdalma esetén sokan ajánlják, hogy egy kicsi párnát helyezzünk lapockáink közé. Az alátámasztással elkerülhetjük, hogy hátunkat és vállainkat természetes pozíciójukban tartsuk, így csökkenthetjük az ébredés utáni vállfájdalmakat.

Nyakunk kitámasztása egy összegöngyölt törölközővel

Ha gyakran előfordul, hogy elalusszuk a nyakunkat, akkor megoldást nyújthat egy összegöngyölt törölköző, amit a nyakunk alá teszünk. Természetesen a nyakpárna is tökéletes arra a támaszra, amit el szeretnénk érni. A nyakfájdalom gyakran azért jelentkezik, mert olyan pozícióba kerülünk alváskor, hogy a nyakunknak kell tartania az egész fejünket.

Magzatpóz 

A magzatpozíció a hát- és derékfájdalmakat enyhítheti (továbbá menstruáció esetén az elviselhetetlen görcsökre is tökéletes gyógyír).  Ez a testhelyzet a gerincre és az izületekre is jó hatással van. Ha valaki így alszik, akkor a horkolása – ha van – is enyhíthető.

Szabadesés póz

Ez az alvópóz az emésztésünkre gyakorol pozitív hatást. Ez az a pozíció, amikor hasra fekszünk, fejünket oldalra fordítjuk, karunkkal a párnát öleljük, vagy amellett pihen.

 

Lapos párna

Ha a fent említett pozíciók nem segítenek a nyak- és vállfájdalmak enyhítésében vagy akár megszűntetésében, akkor fontolóra kell venni, hogy párnánkat lecseréljük egy laposabbra. 

A Sleep Assessment and Advisory Service az Egyesült Királyságban végzett kutatása alapján kimutatta, hogy az emberek relatív többsége, 41%-a főként magzat pozícióba helyezkedve alszik el. A második leggyakoribb testhelyzetet, a fatörzset (oldalra fekvés kinyújtott lábbal), a válaszadók 15%-a választotta. A kutatásban a harmadik helyezést 13%-kal a „vágyódó” (oldalfekvés kinyújtott karokkal) pozíció érte el. Ezen a három testhelyzeten kívül még igen népszerűnek bizonyult a katonát, a szabadesést és a tengeri csillagot imitáló pozíciók. 

Ahány ember annyi pozíció, de kevesen gondolnák, hogy az alvó pozíciók a személyiségünkről is árulkodik. Az oldalfekvésben, bokákat összetéve alvók általában higgadt, nyugodt és megbízható természetről árulkodnak. A már sokszor említett magzatpózt a jóga szerelmesi is gyakran alkalmazzák edzés közben, mivel ez a pozíció jelentősen csökkenti a stresszt, emellett aki ennek a pozíciónak a szerelmese, az gyakran védelemre és megértésre vágyik. Vezető személyiségről árulkodik a hason fekvő pozíció; ezek a személyek dinamikusak, tervezetten élik az életüket, felelősségteljesek és ambiciózusak. A háton fekvő pozíciót leginkább az optimista emberek választják, a katonapóz pedig az elnevezéshez híven egy szabályozott emberről árulkodik. 

Te milyen pozícióban alszol?

 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

EnglishGermanHungarian