[metaslider id="9331"]
tavoktatas-buntetojogi-tanszek

A távoktatás megvalósulása a Büntetőjogi Tanszéken – Interjú Prof. Dr. Gál Istvánnal

Március közepe óta az egyetemek bezárásával a feje tetejére állt a világunk. A csapból is ez folyik, úgyhogy nem megyek bele a részletekbe, hanem rögtön rátérek a lényegre. Aki intenzívebben olvassa a Media Iuris cikkeit tudhatja, hogy az elmúlt napokban felkerestük a pécsi jogi kar tanszékeit a kérdéseinkkel. Ezzel a kezdeményezéssel az a célunk, hogy a hallgatók könnyebben megtalálják az adott tanszék interneten leadott anyagait. A legtöbb tanszék a Teams nevű alkalmazást használja, de sokan mást is igénybe vesznek, és emiatt később azt sem fogjuk tudni, hogy mit keressünk és hol. A cikkeink ezért hasznosak, hiszen a jövőben segítenek nektek eligazodni.

Aki szemfüles volt, az láthatta, hogy a Büntetőjogi Tanszék már a múlt hét elején intézkedett a távoktatással kapcsolatban. Első lépésként létrehoztak a Facebookon egy csoportot, amelybe a büntetőjogot hallgató diákokat hívták meg. Az első dokumentumok, amelyek feltöltésre kerültek, azok a büntetőjogi tankönyvek voltak. Azóta már arról is kaptunk értesítést, hogy a Teams nevű alkalmazásba is töltöttek fel fájlokat. Szeretnétek tudni, hogy még mire lehet számítani a Büntetőjogi Tanszéktől a távoktatás idején? Prof. Dr. Gál Istvánt, a Büntetőjogi Tanszék vezetőjét kerestem fel a kérdéseimmel, aki készségesen válaszolt is rájuk.

A távoktatással kapcsolatban már a múlt hét folyamán intézkedett a Büntetőjogi Tanszék. A diákok egy Facebook csoportban láthatják majd a közzétett anyagokat és magát a könyvet. Miért döntöttek úgy, hogy ezt a megoldást választják a tananyag leadása kapcsán?

gal-istvanGál István: A távoktatás kapcsán minden lehetséges eszközt ki fog használni a Büntetőjogi Tanszék. A hivatalos kapcsolattartási fórumok (elsősorban a Neptun) mellett a Microsoft Teams és a Facebook által kínált lehetőségekkel is élni fogunk addig, amíg “bejáratódik” a rendszer. Először a tankönyvek vonatkozó részeit töltöttük fel elektronikusan egy Facebook fájlmegosztó csoportba, hiszen bezártak a könyvtárak, és nem biztos, hogy minden hallgató be tudta szerezni időben a tankönyvet. A Facebookon a tételsorokat is megosztottuk már. A jövő héttől, 2020. március 23-tól pedig az utolsó összoktatói értekezleten elhangzottaknak megfelelően elkezdjük feltölteni az előadások anyagát hangfájlok formájában, nappali és levelező tagozat számára egyaránt. Mindezek mellett – konzultáció céljából – létrehoztam egy e-mail fiókot: tavoktatas.buntetojog@gmail.com. Ezen kedden, szerdán és csütörtökön 8-16 óra között a tananyaggal kapcsolatos kérdéseket lehet küldeni, a kollégáim ügyeleti rendszerben válaszolnak rájuk.

Minden szemeszter szorgalmi időszakában a hallgatók írhatnak egy zárthelyi dolgozatot. Ennek megírása a távoktatás idején is lehetséges, ha igen, akkor milyen módon?

Gál István: Sajnos nem tartom valószínűnek, hogy ez lehetséges lenne. De ha a kari vezetés úgy dönt, hogy lesz ilyen, a Büntetőjogi Tanszék minden megoldást támogat.

Az Erasmusról visszatérőknek, ha jól tudom, engedélyezett a távvizsgázás. Ez a tanszék részéről kivitelezhető?

Gál István: Természetesen. A jelenleg hatályos utasítás szerint kizárólag Erasmus hallgatók számára van lehetőség ilyenre, Skype-on meg fogjuk oldani.

A tankönyvek megosztása mellett milyen segédanyagokkal készülnek még az oktatók a tanulók részére? A közeljövőben számíthatunk videófelvételre, hangfelvételre?

Gál István: A tankönyvi részek mellett hangfájlokat és ppt-ket (főleg a szemináriumokhoz kapcsolódóan) fogunk feltölteni. A gyakorlatokat felvett hallgatók pedig heti két jogesetet kapnak, önálló feldolgozásra. Ezek mellett a következő hetekben próbálunk majd további új és innovatív megoldásokat keresni, de ígéretet tenni csak arra tudok, ami jelenleg a kari vezetés elvárása az oktatóktól: előadások esetében hangfájlok, szemináriumok estében ppt-k.

Mindenki számára nehézkes lesz ez az átállás. A tanszék oktatóinak mennyire volt nehéz megbeszélni és kivitelezni a távoktatás menetét?

Gál István: Érdekes és új feladat, új kihívás. Az oktatás megszervezése várhatóan nem jelent majd komoly problémát, a vizsgák viszont igen. A gyakorlatokat és a szemináriumokat beadandó dolgozatokkal le tudjuk majd zárni, de a kollokviumok esetében erre nincs mód. Várjuk az utasítást, mikor és milyen formában vizsgáztassunk, a Büntetőjogi Tanszék kész erre bármikor. A hallgatóknak pedig sokkal több ideje van tanulni ezekben a napokban, hetekben, mint eddig bármikor.

Az otthoni tanulással kapcsolatban van-e valamilyen tanácsa a hallgatók számára?

Gál István: Ha nem vigyázunk, összefolynak majd a napok. Kell mindenkinek egy viszonylag kötött napirend, amit célszerű leírni, megtervezni. Hallgassák meg legalább kétszer az előadások hanganyagát, jegyzeteljék le, de ne szó szerint. Használjanak változatos formában oktatási anyagokat: tankönyv, hanganyag, hatályos Btk. az internetről, ppt-k, stb. Javaslom, hogy a tételek szerint tanulják meg a tananyagot, precízen, alaposan. Jó tanulást kívánok, és ha elakadnak, keddtől csütörtökig elérik kérdéseikkel a Büntetőjogi Tanszéket a tavoktatas.buntetojog@gmail.com címen. Reméljük, hogy minél előbb visszatér az élet a rendes kerékvágásba, és visszatérhetünk a hagyományos oktatáshoz, addig viszont az a kérésünk, hogy mindenki maradjon otthon. Ami pedig a legfontosabb: mindenkinek jó egészséget kíván a Tanszék!

Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni a Tanár úrnak, hogy ilyen informatív válaszokat adott, illetve a jókívánságait a hallgatók nevében is!

EnglishGermanHungarian